Hajba "Frankie" Ferenc (Fotó: Szabó Gábor)

- A filmipar után egy látványsportban, a profi labdarúgásban találtad meg a helyed, a show business a világod?
- 1992-ben kezdtem el dolgozni a Magyar Filmgyártó Vállalatnál, azaz ismertebb nevén a Mafilmnél mint kellékes, berendező. Az első filmes munkám a Kisváros című tévésorozathoz köthető, majd a Szomszédok című sorozatban dolgoztam 1999-ig. Közben néhány Magyarországon forgatott szuperprodukcióban is részt vettem, az Evita (Madonna, Antonio Banderas), X polgártárs (Stephen Rea, Donald Sutherland, Max von Sydow) sokak számára ismerős lehet. Mindig szerettem emberekkel foglalkozni, kellékesként közvetlen kapcsolatban álltam a művészekkel. Én adtam a színészek kezébe a jelenetben használt tárgyakat, én parkoltam le például Taki bácsi Zsiguli taxiját, amivel utána ő hajtott el a filmben. És mindig ugyanazt, mindig ugyanoda, akárhányszor is forgott újra a kamera. A filmrajongók az ilyen hibákra vadásznak előszeretettel.

- Hogyan lettél kellékesből masszőr?
- A Szomszédok epizódjait kéthetente hétvégenként vettük fel, hétköznapokon volt szabadidőm, így éltem a lehetőséggel, hogy masszőrasszisztensként kipróbáljam magam az FTC népligeti bázisán. Hámori József volt a mentorom, mellette tanultam meg a gyakorlatban a szakmát. Fontos az elméleti tudás, és mint minden szakmát, egy bizonyos szintig mindenki meg tudja tanulni, de ahhoz, hogy igazán jó legyen valaki, kell érzék, elhivatottság. Kiderült, hogy bennem megvan, ezután kezdtem egyre komolyabban foglalkozni ezzel a szakterülettel.

- Dolgoztál már 2006 és 2010 között Diósgyőrben. Miért távoztál és miért tértél most télen vissza?
- A DVTK jubileumi évében nagy reményekkel vágott neki a klub a bennmaradásért vívott harcnak. Azonban tavasszal elmaradtak az eredmények és elmaradt a fizetés is, a végén már négyhónapnyi volt a csúszás. Akkor vásároltam lakást Miskolcon, a kiesés ellenére nem szerettem volna elmenni, de teljesen elfogytak a tartalékaim. A szurkolók hatalmas meglepetést okoztak, már hetekkel korábban eldőlt, hogy matematikai esély sincs a bennmaradásra, mégis ezerötszázan kijöttek az MTK elleni szezonzáróra. Nehéz szívvel mégis úgy döntöttem, hogy elfogadom a Vasas hívását, utólag derült ki, hogy csöbörből vödörbe kerültem, ezért Kecskemétre igazoltam. Időközben nem szakadtam el Miskolctól, hiszem a párom idevalósi, itt volt a lakásom és a DVTK eredményeit is figyelemmel követtem. 2014 februárjában kezdett puhatolózni Kovács Zoltán akkori sportigazgató, hogy lenne-e kedvem visszatérni. Abban maradtunk, hogy nyáron folytatjuk az egyeztetést, azonban a nyár sűrűre sikerült Diósgyőrben, sportigazgató-váltással és Európa Ligás mérkőzésekkel. Árki Gábor júliusban vette fel ismét velem a kapcsolatot, de akkor azt válaszoltam, hogy azt tartom tisztességesnek, ha a megkezdett munkát nem hagyom félbe, ezért a téli szünetben váltottam csapatot.

- Mi szólt a DVTK mellett?
- Nem volt egyszerű döntés, hiszen szerettem Kecskeméten dolgozni. A KTE az első diósgyőri korszakomra emlékeztetett a klub családias miliője miatt. Azonban szerettem volna nagyobb célokért küzdő csapat mellett is kipróbálni magam, illetve sokkal stabilabb a DVTK háttere, ahol jobb eredményeket tudok a szakterületemen elérni.

Hajba Frankie a pályán (Fotó: Szabó Gábor)

- Mi minden változott az eltelt években?
- Nagyon sok minden. Két és fél évig egyedül dolgoztam a csapat mellett. Ahogy mostanában, régebben is voltak tanítványok, közülük Bárány Roland jelenleg a DVTK-Vénusz masszőrje, Gál Zsolt évekig Kazincbarcikán dolgozott, most Putnokon van, Magyari Viktor pedig az iskola elvégzése után az én segítőm lett másodállásban heti néhány alkalommal, illetve akkor, amikor ütközött a női kosárlabda-válogatott programja a DVTK meccsével. Most Kiss Zsuzsával ketten vagyunk masszőrök, manapság ez a minimum egy komoly csapat mellett. Jobban el tudjuk osztani a munkát, amikor például én a sérülteket kezelem, ő tud az egészségesekkel foglalkozni, ugyanannyi idő alatt sokkal több játékost tudunk ellátni. És persze nem szabad elfelejteni Dr. Forgács Alfréd csapatorvost sem, akivel szoros a kapcsolatunk.

- Ebben a munkamegosztásban milyen feladatok jutnak neked?
- A hagyományos masszázs mellett szerencsére egyre több gép is rendelkezésre áll klubunk és az Endo Plus Service közötti szerződésnek köszönhetően. A lökéshullám-terápiás készülékkel fel lehet gyorsítani a kisebb sérüléseket követő gyógyulást, miként nagyon hasznos az elektro-, lézer- és mágnesterápia is.

- Milyen a kapcsolatod a labdarúgókkal?
- Nagyon fontos a bizalom, a játékosnak ugyanúgy bíznia kell a masszőrben, mint ahogy bízik az edzőben, orvosban, feleségében. Ha ez nincs meg, akkor lehet bármilyen ügyes a masszőr keze, megette a fene az egészet. Nagyon sok helyen a masszőr a hangulatfelelős azon túl, hogy természetesen karban tartja az izmokat és elvégzi a fizioterápiás kezeléseket. Azaz a test mellett a lélekkel is foglalkozni kell. A női csapatoknál ez könnyű, a férfiak azonban sok esetben nehezebben nyílnak meg, mert a focisták gladiátorok, akik nem szeretnek gyengének látszani. Vannak kollégák, akik csak a szigorúan vett feladatukat végzik el, én viszont benne vagyok minden mókában a jó ízlés határain belül. Szeretnek velem viccelődni a focisták, kapható vagyok rá, tudok magamon is nevetni, de ha tehetem, én is szívesen ugratom őket. Név nélkül mesélem, egy sérülés miatt beugró fiatal kapustól kértünk a találkozó után telefonos interjút a Nemzeti Sport nevében a busz hátuljából, miközben ő elöl ült. Amikor lejátszottuk neki a hangfelvételt, gurult az egész busz a nevetéstől. Diósgyőrben néhány éve elhintettük, hogy egy tévéshowba kapott meghívást szereplőként a csapat, lett is nagy felzúdulás a játékosok között. Korábban Mogyorósi József, Kövesfalvi István és Vitelki Zoltán hatalmas mókamesterek voltak. Amikor munka van, azt komolyan kell elvégezni, de utána szeretem a viccet.

- Idén már nyertél egy aranyérmet.
- Még a női labdarúgó válogatottból ismertem Nagy Anettet, aki a labdarúgástól már visszavonult, viszont futsalozik Kiskunfélegyházán. Ő keresett meg néhány éve, hogy a 20 kilométerre található Kecskemétről átjárnék-e szabadidőmben a hazai mérkőzéseikre. Később ebből több lett, én is részese lettem a klub sikereinek, két bajnoki címet, három Magyar Kupát nyertünk. Az idei kupadöntőn már nem voltam ott, de elpostázták az aranyérmet. Van már diósgyőri érmem, ezüstöt nyertünk a Ligakupában 2007 őszén, de minden vágyam, hogy még egyszer érmet akasszanak a nyakamba a DVTK masszőrjeként.

- Nem hiányzik a „mellékállás”?
- Megmondom őszintén, nem. Annyira összetetté vált a munkánk és sok időt vesz igénybe, hogy nem is jutna rá idő, energia. Szeretnék most már egy dologra koncentrálni és azt minél jobban csinálni.

- Rendszeresen lehet látni az Aluinvent-DVTK női kosárlabda-mérkőzésein. Milyen érzés belépni a csarnokba?
- Nagyon jó, hiszen rengeteg szép emlék fűz oda. Rátgéber László válogatottja mellett dolgoztam, amikor két Eb-selejtezőt is rendeztek Miskolcon, mindkettőt megnyertük és az FTC masszőrjeként is szereztem itt bronzérmet. Amikor a DKSK-nál dolgoztam, Tapodi Péter volt az edző, akire mindig szeretettel emlékezek, biztos vagyok benne, hogy fent ő is örül, hogy 19 év után újra ezüstérmet nyert a csapat.

Névjegy

Név: Hajba Ferenc
Becenév: Frankie
Születési idő: 1967. április 22.
Születési hely: Kaposvár
Poszt: masszőr, fizioterapeuta

Pályafutás

Klubcsapatok
1998-2000 FTC (női kosárlabda)
2000-2006 MAFC (férfi kosárlabda)
2006-2010 DVTK (férfi labdarúgás)
2009-2010 DKSK (női kosárlabda)
2010-2011 Vasas (férfi labdarúgás)
2011-2014 KTE (férfi labdarúgás)
2012-2014 Astra Kiskunfélegyháza (női futsal)
2015- DVTK (férfi labdarúgás)

Válogatottak
1998-1999 női kézilabda válogatott
2002-2004 női kosárlabda U20-as válogatott
2004-2009 női kosárlabda válogatott
2009-2013 női labdarúgó válogatott
2013 férfi futsal-válogatott (alkalmi megbízatás)
2013-2014 férfi strandlabdarúgó válogatott (alkalmi megbízatás)

A háttérembereket bemutató sorozat korábbi részei

Szűcs Ákos marketing vezető
Tamás Gábor gazdasági vezető
Szemán Norbert ügyveztői asszisztens
Molnár Ákos rendezvényszervező
Kocsis Norbert főszerkesztő
Nagy Judit értékesítési vezető
Demcsik Iván technikus
Szabó Gábor fotós
Fuhrmann Géza utánpótlás szervezési igazgató
Lates Tamás grafikus
Demkó Norbert sajtófőnök
Teodoru Bianka marketing- és pr-asszisztens

Szólj hozzá a DVTK hivatalos facebook oldalán!