- Jelenleg amatőr sport a női futsal, ezért nagyon nehéz a bajnokság erősorrendjéről beszélni, bár tudjuk azt is, hogy más csapatoknál az amatőr státuszt másképp értelmezik, mint a DVTK-Vénusznál. Ennek tudatában, te hogyan értékeled a bajnokságban megszerezett negyedik helyezést?
- Én úgy gondolom, hogy a negyedik hely reális a játékosállományokat figyelembe véve. Akik előttünk végeztek, az Astra, vagy a Győr, jelenleg nagyobb kerettel dolgozhatnak, ugyanakkor mögöttünk vannak olyan csapatok is, akiknek jobbak a lehetőségeik, például a Hajdúböszörmény, melynek a keretében nagyon sok lány az MTK nagypályás együttesében is játszik. Őket például sikerült kivernünk a felsőházba jutásért. Egy hajszálon múlt, hogy nem sikerült megszereznünk a bronzérmet a Szekszárddal szemben. Talán az szól jelenleg mellettünk, hogy a csapat magja már lassan tíz éve együtt játszik, a lányok egymás gondolatait is jól ismerik. Ebben az évben nagyon odatették magukat a pályán. Mentálisan nagyon erősek voltunk, mégsem sikerült úgy a tavaszi idényünk, ahogy elterveztük, hiszen csak két mérkőzést nyertünk tavasszal a rájátszás mérkőzéseit is figyelembe véve. Végezhettünk volna előrébb is, hátrébb is, ez a bajnokság így sikerült. Úgy gondolom, hogy a csapatnak tudatosabb és taktikusabb futsalt kell játszani az előre lépéshez.

Juhász Viktor (Fotó: Szabó Krisztián)


- Az összeszokottság az mindig pozitívum, de lehet ez egyben hátrány is, hiszen senki nem lesz fiatalabb.
- Igen, viszont már 2007-től van utánpótlásunk. Közel hetven lány játszik a korosztályos csapatainkban, van U7-es, U9-es, U11-es, U13-as, U15-ös és U17-es csapatunk is. Az utánpótlás elsődleges feladata, hogy a felnőtt csapatnak adjon játékosokat, ami ebben az évben nem igazán működött. A felnőtt játékosok kétharmada a Vénuszban kezdte el a labdarúgást, így látható az, hogy mi a saját utánpótlásunkból építkezünk, szemben néhány vetélytársunkkal.

- Akkor ejtsünk néhány szót az utánpótlásról. Hogyan értékeled a különféle utánpótlás csapataink teljesítményét?
- Jó úton haladunk. Azt gondolom, hogy igazolódott az általunk követett irány helyessége. A legkissebbeknél még nem szükséges szétválasztani a futsalt és a nagypályás labdarúgást, U15 alatt minden játékosunk mind a két sportágat űzi. Elég Dárdai Pál nyilatkozatára gondolni, melyben a futsal fontosságáról beszél. Nálunk ez már két éve megvalósult. Megvan az a megfelelő képzés, ami ahhoz szükséges, hogy a lányok a nekik tetsző szakágban tudjanak eredményt elérni. Természetesen a képességektől is függ majd, hogy kire, hol számítunk, de lesz lehetőségük arra, hogy felnőtt szinten, akár nagypályán, akár a teremben a legmagasabb osztályban játszanak. Már mondtam, de nem lehet elégszer kihangsúlyozni, hogy a DVTK-Vénusz a saját utánpótlásából építkezik, szeretném, ha ez így is maradna. Az U15-ös csapatunk (bajnokok lettek a lányok a saját korosztályukban - a szerk.) egy kifejezetten jó korosztály, amelyben két válogatott játékosunk is szerepel. Tavaly másodikok lettünk a bajnokságban, most elsők. Minden gratulációt megérdemelnek a lányok és, mert nagyon akartak, mentálisan nagyon erősek voltak, számolhatunk velük pár év múlva felnőtt szinten is. Jár a gratuláció az őket felkészítő edzőknek is!

- Ha már szóba került a felnőtt szint. Különálló gazdasági társaságokról beszélünk, de egy családnak vagyunk a részei. MLSZ előírás, hogy a DVTK OTP Bank Ligában szereplő labdarúgó csapata versenyeztessen női utánpótlás nagypályás csapatokat is, valamint pár év múlva felnőtt női nagypályás csapatot is. Ebben is nagy segítséget kapott tőletek a klub. Hogy állunk jelenleg?
- A tervek szerint jövőre elindulunk a másodosztályban egy felnőtt női csapattal, a DVTK-val közös projekt részeként. Országos szinten ez az alsó osztály. Én úgy számolok, hogy nagyjából tizenhat csapat lesz, nyolc a keleti, nyolc a nyugati csoportban.

- Kikre épülhet majd ez a csapat?
- Ez az NB II.-es nagypályás csapat nagyrészt a felnőtt futsal csapatunkra fog épülni, hozzájuk csatlakozhat majd a saját utánpótlásunkból legalább három olyan játékos, aki helyet követelhet magának. Ahhoz, hogy a DVTK-Vénusz a saját erejéből el tudjon indulni, mint nagypályás csapat, talán kellett volna még várni legalább két évet. Ennyi idő kellett volna ahhoz, hogy az utánpótlás bázisunkból kikerüljön megfelelő számú játékos, és a mostani 13-14 éves lányok a felnőtt bajnokságban is helyt tudjanak állni. Kicsit most talán előre szaladunk, így az idényben még érkezhet néhány olyan játékos, akik be tudnak kapcsolódni az utánpótlás szakmai munkába, amellett, hogy pályára lépnek a felnőtt női nagypályás NB II.-es csapatban is. Egy jó nagypályás csapatot szeretnénk építeni.

- Bár holtidény van, tudom, hogy az élet ilyenkor sem áll meg. Mivel telnek a napjaid?
- Hétköznapjaimon ügyvédként dolgozom és emellett próbálom a Vénusz ügyeit is intézni, amivel szintén bőven van munka. A következő évtől nagy fába vágjuk a fejszénket, hiszen megkaptuk az MLSZ-től a kiemelt női labdarúgó központi státuszt is. Mindemellett a DVTK-Vénusz 10 éves megalakulásának évfordulója közeleg, amit a szokásos évadzáró ünnepségünkön szeretnénk megünnepelni.

- Sok lányos apuka szorít a DVTK-nak. Mi kell ahhoz, hogy valaki DVTK-Vénusz játékos lehessen?
- El kell jönni egy edzésünkre. A DVTK-Vénusznak van külön facebook oldala, ahol fent vannak az edzésidőpontok is, valamint minden fontosabb hír megjelenik a csapatainkról, ezen keresztül könnyű minket megtalálni. Hat éves kortól minden korosztályban várjuk a lányokat!

Szólj hozzá a DVTK hivatalos facebook oldalán!