Az 1966-ban született 204 centiméter magas egykori kiváló csehszlovák válogatott Štefan Svitek játékos pályafutása során hazáján kívül egy évtizeden keresztül Németországban is játszott.
 
Ezt követően edzősködni kezdett, számtalan neves klubot irányított a legmagasabb szinten. A kassai Good Angels csapatával négyszer nyert szlovák bajnokságot, rendszeresen indultak az Euroligában, majd irányította a szintén szlovák MBK Ružomberok hölgyeit is. Legutóbb a lengyel Wisła Can-Pack Kraków csapatánál akasztottak kétszer is bajnoki aranyérmet a nyakába, az Euroligában pedig a legjobbak közé jutottak. Eközben két alkalommal is kinevezték a magyar női kosárlabda-válogatott kapitányának, ezt a posztot jelenleg is betölti.
 
- Kosárlabda edzőként az a legfontosabb feladatom, hogy minél jobb kosarasok kerüljenek ki a kezem alól, legyen az válogatott, vagy egy klubcsapat utánpótlása - mondta el Štefan Svitek. - Most már elég sokat dolgoztam a magyar női kosárlabda válogatott mellett, hogy azt mondhassam, látom, hol vannak a problémák, hiányosságok, miben kell elsősorban fejlődniük a magyar játékosoknak. A fő feladatom az, hogy a DVTK utánpótlásában segítsek az edzői stáb tovább fejlődésében, emellett fontos szerepem lesz a játékosok egyéni képzésében is. Szövetségi kapitányként nem egyenletes a leterheltségem, ezért van arra lehetőség, hogy a DVTK utánpótlását erősítsem. Vasárnap már én is elutazom az utánpótlás keszthelyi edzőtáborába és belevetem magam a munkába.
 
- Folyamatosan emelni szeretnénk a DVTK utánpótlásában végzett szakmai munka színvonalát, erre jelent garanciát Štefan Svitek érkezése is - nyilatkozta Szabó Tamás ügyvezető. - Szövetségi kapitányként, Euroligás csapatok korábbi edzőjeként pontosan tudja, hogy egy fiatalnak mire van szüksége ahhoz, hogy eljusson akár a legmagasabb szintre, ezért ő irányítja majd az egyéni képzéseket. Emellett az edzők edzőjeként, instruktoraként a DVTK utánpótlásában dolgozó szakemberek továbbképzésében szánunk neki vezető szerepet. Nem tudok olyan esetről, amikor egy hivatalba lévő felnőtt szövetségi kapitány munkájával párhuzamosan egy klub utánpótlásában is rendszeresen dolgozott volna, ezért különösen büszke vagyok, hogy Király Sándor és Magyar Gergely után újabb kiváló szakember erősíti a DVTK utánpótlását, sőt idén vezetőedzőnk, Maikel Lopez is külön foglalkozik majd a legtehetségesebbekkel. Hamarosan újra toborzót szervezünk azoknak a lányoknak, akik a DVTK keretein belül szeretnének kosárlabdázni, és úgy gondolom az előbb említett nevek garanciát jelenthetnek a szülők számára is, hogy a legmagasabb szinten folyik majd gyermekeik képzése. Remélem előbb-utóbb Miskolc városának illetékeseit is sikerül meggyőzni, és támogatásra méltónak találják majd ezt a folyamatosan fejlődő utánpótlásműhelyt.
 
Szólj hozzá a DVTK hivatalos facebook odalán!