- Átalakul a magyar utánpótlás nevelés, mit kell tudni az új rendszerről?

- Országszerte 12 regionális utánpótlás-központot jelölt ki az MLSZ (amelyek egyenként egy-egy piramis csúcsai), a velük együttműködő alközpontokkal. A szövetség előírása szerint ez egy flexibilis rendszer, azaz legalább három alközponttal kötelező együttműködési megállapodást kötni. A DVTK megelőzte az új rendszer létrejöttét, hiszen már korábban szerződést kötöttünk a Salgótarjáni BTC-vel és az Eger SE-vel, valamint a Borsod Volán SE-vel, így három partner adott. A Cigánd SE, a Sajóvölgye Focisuli, az Ózdi FC és az FC Tiszaújváros esetében pedig már közel állunk ahhoz, hogy aláírásra kerüljön az együttműködési megállapodás. Örömteli, hogy hasonlóak az elképzeléseink, mint az MLSZ-nek, mert elvi lehetőség van a későbbi átminősítésre. Ezért - és még inkább a belső igényünk miatt - szeretnénk a még létező hiányosságokat megszüntetni, ami működik, azt pedig erősíteni, mert ez a további fejlődés alapja. Ezek azok a tényezők, amelyek meghatározzák, hogy sikeresek leszünk-e, vagy nem.

- Milyen következményei lesznek ennek a döntésnek?

- A DVTK Labdarúgó Akadémia az Arago-cégcsoport szerepvállalásának köszönhetően a régió leggyorsabban fejlődő utánpótlás-központjává nőtte ki magát az elmúlt években. Az infrastrukturális háttér korszerűsítése mellett célul tűztük ki a tervszerű szakmai munka kialakítását, fejlesztését is. Klubunk vezetése felismerte, hogy a DVTK nem csak Miskolc futballjának, hanem az egész régiónak a zászlóshajója kell, hogy legyen. Ennek az elképzelésnek a helyességét erősítette meg a szövetség, amikor kimondta, hogy a régióközpont felügyeli az egész térségben folyó szakmai munkát. Mi határozzuk meg a filozófiát, a mindennapi munka menetének irányvonalát a partnereink számára is. Ezzel elérhető az a közép-hosszútávú cél, hogy tehetséges, régiónkbeli fiatalok alkossák a DVTK első csapatának java részét.

Emellett az MLSZ anyagi támogatást nyújt a regionális utánpótlás-központoknak, de nem alanyi jogon, hanem meg kell érte dolgozni. Számít az élvonalban, a másodosztályban szereplő saját nevelésű játékosok száma, azonban igazán jelentős bónuszt akkor lehet kapni, ha a nemzeti csapatban is bemutatkozik egy fiatal, vagy külföldi topbajnokságban állja meg a helyét. Az is fontos részlet, hogy minél hosszabb időt töltsön el egy klub utánpótlásában a tehetséges játékos. Ezzel is pozitív visszajelzést kaptunk arra a Diósgyőrben már működő modellre, hogy ne 14-16 évesen igazoljunk valahonnan egy fiatalt, hanem már 6-8 éves korától szívja magába a DVTK klubfilozófiáját Diósgyőrben, vagy valamelyik partneregyesületünkben.

- Nemcsak rang, hanem felelősség is regionális utánpótlás-központnak lenni. Mit kell tenni annak érdekében, hogy ne csak egy cím legyen, hanem valóban irányt tudjon a DVTK mutatni a partneregyesületeknek?

- Szakmai téren kell elsősorban előre lépni, a labdarúgóedzők mellett több, egy-egy területre specializálódott szakemberre lesz szükségünk. Már dolgozik az utánpótlásunkban fitneszedző, sportpszichológus, de szeretnénk további speciális edzőket, elemzőket bevonni a sikeresebb munka érdekében. A partnerekkel Borbély Péter alközponti koordinátor tartja majd a kapcsolatot, akit nem kell bemutatni a szurkolóknak. Éveken keresztül edzőként dolgozott klubunk utánpótlás-nevelésében, legutóbb szakmai vezető volt, aki kellő pedagógiai és futballszakmai végzettséggel, valamint tapasztalattal rendelkezik a hatékony munkavégzéshez. Emellett a közelmúltban került átadásra a minden igényt kielégítő DVTK Edzőközpont főépülete, befejeződött a régi műfüves edzőpálya felújítása, és további infrastrukturális fejlesztések is várhatók a közeljövőben.

Szólj hozzá a DVTK hivatalos facebook oldalán!