Az esemény súlyát jelzi, hogy az idén tavasszal átadott DVTK Edzőközpont alapkőletételéhez hasonlóan ezúttal is nagy számban jelentek meg a vendégek, és a sajtó képviselői. Jelen voltak Miskolc országgyűlési és önkormányzati képviselői, valamint városunk és Borsod-Abaúj-Zemplén megye prominens személyiségei is.

- Az elmúlt években korszakos jelentőségű sportfejlesztések indultak Miskolcon. Soha nem fordult még elő a város történetében, hogy szűk két esztendő alatt ennyi és ekkora horderejű sportberuházás valósuljon meg a városban - kezdte köszöntőjét Dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere. - Megépül az új Diósgyőri stadion, az MVSC sporttelep, megújul a Szentpéteri kapui „Papp Jóska pálya”, a DVTK birkózói új csarnokba költözhetnek, az Egyetemvárosban pedig már átadták az új atlétikai központot. Ezek a beruházások ráadásul mind a miskolci stadionprojekt részei! És akkor még nem beszéltünk a miskolctapolcai, selyemréti építkezésekről, vagy éppen a DVTK Edzőközpont fejlesztéséről. Az új stadion építése és a hozzá kapcsolódó fejlesztések olyan lendületet adhatnak a miskolci sportéletnek, mint az, amikor 1910 februárjában megalapították a Diósgyőr-Vasgyári Testgyakorlók Körét.

 

Hiába volt az egész országban a leglelkesebb szurkolótábora a Diósgyőrnek, a rendszerváltozás után, az ipar leépülésével sokan már a klubot és a stadionját is temetni kezdték – de voltak akkor is olyanok, akik hittek abban, hogy lesz még új stadionja a DVTK-nak. Ezért együtt dolgoztunk, ezt együtt értük el. A városvezetés nevében kijelenthetem: a sportot mindig is a kultúránk részének tekintettük. Meggyőződésem, hogy bármilyen sportfejlesztés a közösség javát szolgálja. Sportszeretők és sportolók, szurkolók és versenyzők, gyerekek és mesterek talán sehol máshol nem alkotnak Magyarországon egy városon belül akkora családot, mint Miskolcon. Ennek központja pedig a DVTK és a stadion.

Nincs még egy olyan szurkolói közösség az országban, mint amilyen a miénk. A klub és a csapat lelkét ők adják, ezért is akartuk, hogy a stadion lelkét is a szurkolók adják, így aztán végigkísérték a tervezés időszakát, számos javaslatukat a tervekbe is beépítették. A diósgyőri labdarúgás alapítói reménykedtek abban, hogy egyszer mi leszünk a legnagyobbak. Ha ezek a sportfejlesztések megvalósulnak, kijelenthetjük majd, hogy a feltételek ebben a városban adottak az igazán nagy tettek véghezviteléhez. Az utánunk következő miskolci nemzedékek számára is megfogalmazhatjuk majd, hogy minden tőlünk telhetőt megtettünk a klubért, a csapatért, a Diósgyőr szurkolótáboráért. Mert a DVTK valójában mindig is a szurkolókért volt, és a szurkolókért lesz. Hajrá Miskolc, hajrá Diósgyőr!

- 2010 után a kormány a sportot stratégiai ágazatként határozta meg - mondta el Kozmann György sportért felelős helyettes államtitkár. - Minderre azért is szükség volt, mert azokon az egészségügyi mutatókon, amelyek akkoriban a magyar társadalom egészére jellemzőek voltak, javítani kellett. Ehhez pedig a sportot hívták segítségül. Ennek megfelelően 2010 után nagyon sok, sportágazatot érintő támogatási csatorna épült ki Magyarországon.

 

Azt kívánjuk elérni, hogy minél többen és minél többet mozogjanak, sportoljanak. A kormány bevezette a mindennapos testnevelést, de ezt a célt szolgálják az infrastrukturális fejlesztések, a sportlétesítmények építése is. Azt kívánom önöknek, hogy amilyen gazdag volt a diósgyőri sport múltja, legalább ilyen eredményes legyen a jövője is!

- A régi stadion 1939 júniusára készült el, majd az első rekonstrukció időpontja 1967-68 volt - folytatta Pásztor Ervin, a Diósgyőri Stadionrekonstrukciós Kft. ügyvezetője. - Az új stadion méltó otthont ad a diósgyőri szurkolóknak, labdarúgóknak, de mindezek mellett a város éke is lesz. Az új Diósgyőri Stadion eltér a tradicionális stadionoktól, könnyedebb, légiesebb, a város felé is nyitottabb, kevésbé „szappantartó-szerű”, mint sok nyugat-európai aréna.

 

Ha számokkal kellene jellemezni az új stadiont, a következőket mondhatjuk el: a 27 ezer négyzetméter területű arénához egy mintegy 28 ezer négyzetméteres terület - bekötő utak és parkolók - tartozik. Az épület magassága eléri a 20 métert, a büfék, bárpultok hossza pedig közel 140 méter lesz. A csaknem 11 milliárd forintos fejlesztés keretében egy 15 ezer ülőhellyel rendelkező, multifunkcionális, UEFA IV-es besorolású stadion épül meg, ahol rangos nemzetközi mérkőzéseket is rendezhetnek. Az új aréna az Európai Labdarúgó Szövetség minden biztonsági és kényelmi előírásainak megfelel majd. Miskolc lakosságától az építkezés idejére türelmet és megértést kérek, sajnos egy ekkora beruházás a mindennapok során néha problémát okozhat az itt lakók számára. Remélem, hogy az új stadionban a szurkolók száma tovább fog növekedni és remélem, hogy majd ismét sok apuka fogja kézen a kisgyermekét és elhozza a stadionba, akik majd akár 50 év múlva is lelkesen járnak mérkőzésekre. 

- Kicsit csatlakoznom kell az Ervin által elmondottakhoz, hiszen 35 évvel ez előtt engem is édesapám hozott ki először a stadionba - kezdte köszöntőjét Szabó Tamás, a DVTK ügyvezetője. - Akkor még nem nagyon reménykedhettem abban, hogy egyszer majd én képviselhetem a klubot egy ilyen csodálatos modern stadion alapkőletételén. Nagyon köszönöm a meghívást, ez egy óriási megtiszteltetés, ugyanakkor egy nagyon nagy felelősség is nekem.

Ma ezen az ünnepélyes eseményen talán azt mondhatnánk, hogy a régi stadion megtette a kötelességét és a régi stadion „mehet”, de ez a régi stadion sosem fog elmenni a szívünkből, a lelkünkből, emlékeink között mindig ott fog élni. Rengetegen voltunk, akik itt voltunk a Szeged elleni osztályozón, az emlékezetes Mikulássapkás mérkőzésen, vagy akkor, amikor Kiser Laci kivédte a tizenegyest. A régi stadion mindannyiunké volt, és nagyon bízom abban, hogy az új stadion is ugyanilyen közösségformáló hely lesz.

 

Nekünk miskolciaknak, borsodiaknak a DVTK nem csak egy sportklub, hanem annál sokkal, de sokkal több. Lépten-nyomon összefonódik az életünk vele, keresztezi egymást, és sok olyan élményt ad, ami mással nem pótolható. Szeretnék mondani pár személyes dolgot. Édesanyám Veréb Gyuri bácsit még tanította, a hatvanas években pedig édesapám volt a legendás Stadion étterem vezetője, én is itt sportoltam a stadionban, igaz nem labdarúgóként, hanem atlétaként. Számtalan olyan dolog van, amiről nagyon sokáig beszélhetnénk, és biztos vagyok abban, hogy mindenkinek van ilyen, ami örök élmény marad.

A DVTK a régió egyik kiemelkedő értéke, amire mindannyiunknak vigyáznunk kell. A DVTK ebben egy új aranykor elé néz, elsősorban a tulajdonosainknak, Leisztinger Tamásnak, Miskolc városának és a támogatóinknak köszönhetően. Reményeim szerint az új stadion, ami felépül - Magyarország kormányának a támogatásával, és Miniszterelnök úrnak köszönhetően - nem csak a DVTK megújulásának, hanem Miskolc fejlődésének és egész Észak-Magyarország felemelkedésének és modernizációjának a jelképe lesz, amit nagyon hosszú ideig magunkénak tudunk majd érezni, és nagyon hosszú ideig örömmel járunk majd ide.

A megújulás érdekében nekünk, a DVTK munkatársainak, Miskolc és a megye vezetésének és minden támogatónknak, mindenkinek, aki tenni tud ezért, nagyon sok teendője van. Biztos vagyok abban, hogy mindenki átérzi ennek a felelősségét, és a jövőben kifejezetten úgy fog dolgozni, hogy ezek a terveink megvalósulhassanak és az, amit Bandi (Hollósy András - a szerk.) említett, hogy legyen egyszer bajnokcsapatunk, ebben az új stadionban meg fog tudni valósulni. Köszönöm mindenkinek, aki ezért a stadionért tett. Hajrá, Diósgyőr!

A köszöntőket követően a szervezők egy kisfilmet is levetítettek az új stadionról, mely a DVTK TV YouTube csatornájának eddigi egyik legnézettebb videója.

Végezetül a jelen lévők egy időkapszulát helyeztek el a bontás alatt álló stadionnál. A kapszulába egy emléklapot raktak, a stadion látványtervét, a támogatási szerződés másolatát, egy DVTK zászlót a klub vezetőinek és játékosainak aláírásával, egy fotót a DVTK jelenlegi labdarúgó csapatáról és dolgozóiról, valamint a Miskolci Napló legfrissebb számát.

 

Amennyiben a munkák a tervek szerint haladnak, a kivitelező tervei szerint már 2017 végén, vagyis a rendelkezésre álló 15 hónapos határidő előtt befejeződhet az építkezés.

A beruházás aktualitásairól, a bontás és az építkezés állásáról a dvtk.eu weboldalon hétről-hétre beszámolunk majd.