A legfontosabb kérdés már a találkozó előtt eldőlt: az Aluinvent DVTK a 6., a ZTE pedig a 7. helyről vág neki a rájátszásnak. Ugyanakkor a találkozó kiváló felkészülési lehetőséget biztosított a jövő héten esedékes Killik László Női Magyar Kupa nyolcas döntőjére, és az utána szinte rögtön kezdődő bajnoki negyeddöntőre.

Egyértelműen a piros-fehérek számítottak a találkozó esélyesének, hiszen az első körben idegenben is magabiztosan győztek 87-58-ra.

Az alapszakasz utolsó mérkőzésén Maikel López a Horváth Bernadett, Czank Tímea, Rasheed Rita, Szécsi Orsolya, Tina Jovanović kezdőötöst küldte pályára.


Horváth B. egy szép befutás után közelről szerezte a találkozó első kosarát, amit Rasheed toldott meg egy villámgyors támadás végén. Bays szépített, majd Jovanović értékesített két büntetőt a 2. perc végén (6-2). Nagy D. 2+1-es kosarára Czank távolról válaszolt, Hegedűs-Őri dobása pedig a dudaszó pillanatában esett be  (8-7). Potyogtak a kosarak, előbb Rasheed hozta kihagyhatatlan helyzetbe Jovanovićot, majd Burkholder közelről, Szécsi pedig a hárompontos vonalon túlról talált be (13-9). Előbb a vendégek mestere kezdte frissíteni csapatát, majd Maikel López is pályára küldte Ruffin-Prattet Rasheed helyett. Néhány kihagyott dobás múlva a miskolci születésű Nagy D. szlalomozott át a DVTK védelmén, és dobott kosarat a gyűrű alól (13-11). Czank helyett Samantha Prahalis állt be, Jovanović pedig újabb két büntetőt értékesített, majd újra ő volt eredményes: szépen forgott le ellenfeléről, és pincérrel a gyűrűbe tette a labdát (17-11). A hatpontos különbségre válaszul időt kért Gáspár Dávid. A játékmegszakítást követően Prahalis szerzett labdát az ellenfél oldalbedobását követően, majd Szécsi újabb triplát szórt (20-11). Prahalis első pontjaira Burkholder válaszolt, a tripljára azonban már nem tudtak újabb lapot előhúzni (25-13). Maikel López Jovanovićnak, majd Szécsinek is pihenőt adott, Louella Tomlinson és Győri Dóra állt be helyettük. Burkholder 5. és 6. pontjával zárkózott egy kicsit a ZTE, amely egyúttal a negyed végét is jelentette (25-15).


A második negyedből először Tomlinson blokkját volt érdemes feljegyezni, majd Győri verte meg egy az egyben emberét a palánk alatt (27-15). Böröndy D. saját és csapata első tripláját dobta, és Tomlinson is megszerezte első pontjait (29-18). Próbáltak keményen védekezni a vendégek, de Rasheed emberrel is bedobta, Horváth B. pedig csak azért nem élvezhette a szoros emberfogást, mert a társak teljesen tisztára játszották, egyedül triplázhatott, majd a kezdőcsapat utolsó tagjaként ő is leült a kispadra, Bach Boglárka állt a helyére  (34-18). Böröndy V. bedobott egy hárompontost, Böröndy D. pedig egy középtávolit (34-23), amire Maikel López elkezdte visszacserélni a kezdőcsapat tagjait, akik közül először Szécsi volt eredményes (36-23). Az időkérést követően Nagy D. mindkét büntetőjét bedobta, Rasheed egy kosara ért három pontot (39-25). Hegedűs-Őri közelről, Burkholder faulttal együtt és büntetőből csökkentette a különbséget, azonban jött Czank, aki egy hármassal mutatott fityiszt ennek a kísérletnek (42-30). Böröndy D. és Rasheed is csak egyik büntetőjét értékesítette, előbbi viszont egy távoli dobással javított (43-34). Ezzel nem csak 10 ponton belülre hozta csapatát, hanem egy ponttal meg is nyerte a ZTE a második negyedet.

A párhuzamosan zajló találkozókon a félidőben Szekszárd magabiztosan vezetett 41-24-re, a Sopron - PEAC rangadón a hazai csapat ment egy ponttal (36-35), a Győr viszont hatalmas meglepetésre tízpontos hátrányba került a Vasas otthonában (39-29). 

A második félidő Prahalis no-look passza után esett Ruffin-Pratt kosárral indult. és Jovanović egy büntetőjvel folytatódott (46-34). Közel két perc kosárcsend után ismét a szerb center volt eredményes, ezzel elsőként ő  szerzett 10 pontnál többet (48-34). Ruffin-Pratt középtávoliból pontos volt, a büntetők viszont nem mentek (50-34). Ekkor érkezet meg a csarnokba a DVTK Jegesmedvék háromszoros bajnokcsapata, akiket hatalmas vastaps, és “Szép volt, fiúk!”, valamint “Bajnokcsapat!” kiáltással fogadtak a szurkolók. Válaszul beálltak az ultrák közé, és közösen buzdították a lányokat.

Eközben a ZTE kicsit felzárkózott, Burkholder triplájával és Bays büntetőivel (50-39). Rasheed gyűrű alóli ziccere, és Ruffin-Pratt egyik büntetője és Tomlinson újabb gyűrű alóli kosara ismét tekintélyessé növelte a különbséget (55-39).  Horváth Zs. és Burkholder ismét faragott a hátrányból (55-43), Prahalis viszont egy ponttal nyitotta az ollót (56-43). Beállt Adamecz Lilla is, az eredmény viszont már nem változott. 


Az utolsó tíz perc azzal kezdődött, hogy Horváth B. legyorsulta védekezében Nagy D.-t, majd ugyanazzal a lendülettel vágtázott végig a pályán az ellenkező oldalra, ahol Tomlinson dobott kosarat. A következő támadásban Rasheed középtávolról volt eredményes, Tomlinson újabb jó védekezése után szinte ugyanonnan dobott ismét kosarat (62-45). Horváth Zs. duplája és Nagy D. két büntetője a felzárkózás reményét hozta a vendégek számára, egészen addig, amíg Tomlinson nem dobott újabb ziccert (64-50). Burkholder két kosarával mégis tíz pontra feljöttek a zalaegerszegiek, ezért Maikel López időt kért (64-54). Bays büntetőivel bentebb is kerültek, de Tomlinson visszaverte a támadást. Horváth Zs. palánk alatti kísérlete két pontot ért, Burkholder két büntetője pedig egyet (66-59). Prahalis triplájával újra megvolt a “közte tíz”. Ezt követően Nagy D.-nek nagy sprint után is maradt ereje a pontos befejezésre (69-61). A következő támadásban ugyanő a büntetővonalról csak félmunkát végzett (69-62). Szécsi két büntetőjéből csak a második ment be, de maradt a DVTK-nál a labda, és az újabb szabálytalanságot követően Czank megmutatta, mi a feladat (72-62). Szécsi ezúttal jobban koncentrált, és mindkét büntetőjét értékesítette (74-62). Fél perccel a vége előtt Nagy D. szórt még egy triplát (74-65), a slusszpoán viszont Gorjanáczé lett, aki beállt, és egyből vágott egy hármast (77-65). Az már csak ráadás, hogy Szécsi két újabb büntetőt értékesített a szurkolók vastapsa közepette.

Szép volt fiúk! - szólt a lányok utolsó csatakiálltása, ami egyszerre szólt ezúttal a bajnokcsapatnak és a szurkolóknak.

A többi mérkőzésen a papírformának megfelelően alakultak az eredmények (Szekszárd - BEAC 78-52, Sopron - PEAC 69-54, Vasas - Győr 64-76), így az Aluinvent DVTK a Győr ellen játszik a legjobb négy közé jutásért. Az első találkozó idegenben (április 5., szerda/április 6., csütörtök), a második Miskolcon (április 8., szombat/április 9., vasárnap) kerül megrendezésre.

Női Kosárlabda NB I. A-csoport 22. forduló

Aluinvent DVTK - ZTE NKK 79-65 (25-15, 18-19, 13-10, 23-21)

Miskolc, Generali Aréna, 800 néző. Játékvezetők: Pálla Zoltán, Sallai István, Varga-Záray Katalin.
Aluinvent DVTK: Horváth B. 5/3, Czank 7/3, Rasheed 14/3, Szécsi 13/6, Jovanović 11. Csere: Ruffin-Pratt 5, Prahalis 9/6, Tomlinson 10, Győri D. 2, Bach, Adamecz, Gorjanácz 3/3. Vezetőedző: Maikel López.
ZTE: Nagy D. 15/3, Böröndy D. 9/6, Bays 6, Burkholder 21/9, Hegedüs-Őri 5. Csere: Horváth Zs. 6, Böröndy V. 3/3, Szalay, Orsó, Kovács G. Vezetőedző: Gáspár Dávid.

A találkozó részletes statisztikája

Edzői értékelés

Maikel López: - Néhány nap múlva kezdődik a kupadöntő, mindkét csapat számára nagyszerű felkészülési lehetőséget jelentett a mai mérkőzés. Az elmúlt napokban elsősorban az erőnlétet fejlesztettük, most került át a játék csiszálására a hangsúly. Véget ért az alapszakasz, de most még a Cegléd elleni kupameccsre koncentrálunk, csak utána gondolunk a bajnoki rájátszásra.
Bukics Zsolt: - Gratulálok a DVTK csapatának a győzelemhez, nagyobb játékerőt képviselnek nálunk. Ettől függetlenül nem játszottunk alárendelt szerepet a mai mérkőzésen, folyamatosan meccsben voltunk, sokkal jobban játszottunk, mint a decemberi zalaegerszegi mérkőzésen. Komoly erőbedobásra kényszerítettük ellenfelünket.

A negyeddöntő párosítása

Szekszárd - Vasas
Sopron - ZTE
Győr - DVTK 
PEAC - Cegléd