Rajna Miklóst már az első cserében bemelegítették az ukránok, akik előtt Kevin Wehrs korongeladása után máris a középkezdést követően nagy helyzet adódott. A magyar kapus azonban állta a sarat, nem sokkal később pedig már a társak rohamozták az ellenfél kapuját, kettős emberelőnyben.

Hári János távoli lövése után Galló Vilmos csapott le a kipattanóra, de sem ő, sem az időközben középre érkező Hári sem tudta a korongot átjuttatni a gólvonalon, Eduard Zakarcsenko sorozatban nagyokat védett.

Ukrán vezetés

Nagyobb ijedelmet okozott Szirányi Bence korongeladása a védekező harmadban, amelyre Nyikita Bucenko csapott le, s lőtte a pakkot bal kapuvasra, a kipattanóra Rajna vetődött rá. Galló és Hári újabb nagy helyzetet alakított ki, ezúttal a mélységből érkező Kalvin Sagertet hozták helyzetbe a kapu előtt, gól azonban ezúttal sem született.

A gólszerzést legközelebb a felső vas akadályozta meg, egy pillanattal később pedig már az ukránok örülhettek: a 14. percben Szergi Kuzmik kihasználta a rossz ütemű cserénket, megkerülte a kaput, majd jobbról, Rajna válla felett betette a pakkot a kapuba.

Bartalis álomgólja

A szemüket azonban nem az örömkönnyek miatt törölgethették egy perccel később: Erdély Csanád rázta le magáról a védőket, a palánkról érkező korongot Bartalis István a lába között ellőve juttatta a kapuba. Álomszerű volt az egyenlítő találat (ha valaki nem látta volna, itt megnézheti).

Ez meg is fogta az ukránokat, így az utolsó percekben több helyzet is adódott a magyarok között, de újabb találat az első harmadban már nem született. A második harmadból azonban csak 20 másodperc telt el, amikor a társak Vas Jánost ünnepelhették, miután Szirányi kipattanója után megszerezte a vezetést a magyar válogatottnak.


Bár Rajnát továbbra is megdolgoztatták az ukránok, a védelmüknek Gallóval akadt problémája, aki kikerülve az embereket, egészen a kapuig vitte a korongot, az i-re azonban nem tudta feltenni a pontot. A csapatok mindkét oldalon tüzeltek rendesen, Nagy Krisztián emberhátrányban veszélyeztetett, de találatot az ellenfél ért el: Bucenko messziről lőtt, a pakk átcsúszott Rajna alatt a kapuba.

A folytatásban az ukránok egyre nehezebben vették fel a magyarok tempóját, a fiúk pillanatok alatt kihozták a harmadunkból a korongot, és máris helyzetet alakítottak ki a másik oldalon. Az emberelőnyt viszont továbbra sem sikerült hatékonyan megjátszani, sőt, a hajrában Szergij Babinec lopott korongot, és az el is jutott Rajnáig. Nem sokkal később Rich Chernomaz amiatt bosszankodhatott, hogy játékosai túl sokan voltak a jégen, ezért pedig járt a kiállítás.

Amit még megúsztunk, de miután kiegészültünk, nem tudtuk eltakarítani a kapu elől a korongot, amit végül a triplázó Bucenko belőtt a kapuba. Így 3-2-es ukrán vezetéssel mehettek a felek az utolsó harmad előtti szünetre.

Az utolsó harmadban nem volt kérdés

A magyar csapat, ahogy az ilyen helyzetben kell, nagy nyomást gyakorolt az ukránokra a harmadik harmadban, a lövések azonban nem érettek góllá, miközben a játékrész közepe felé kontra után Rajnának is nagyot kellett védenie. A vetélytárs egyre inkább fáradt, a támadások után nehezen korcsolyáztak vissza a magyarokkal, ezt használta ki az 51. percben Wehrs, aki elkorcsolyázott a jobb oldalon, keresztbe passzolt a lendületből érkező Andrew Sarauernek, ő pedig nem hibázott.

A folytatásban az ukránok egyre nehezebben követték le a játékunkat, s bár az 53. percben a kapusuk kétszer egymás után is védte a próbálkozásunkat, Sarauer kipattanójára a vb-debütáns Keegan Dansereau csapott le, s megszerezte a vezetést a magyar válogatottnak.

A vb házigazdái az utolsó percekben már kevés helyzethez jutottak, három perccel a meccs vége előtt azonban Rajna védése, majd Stipsicz Bence remek védekezése is kellett ahhoz, hogy ne legyen ismét egyenlő az állás. Az utolsó percet emberelőnyben töltötte a magyar csapat, ráadásul az ukránok lehozták a kapusukat is, ezt pedig Hári János használta ki, aki üres kapus góllal beállította az 5-3-as végeredményt.

A meccs legjobbjának a magyar csapatból Szirányi Bencét választották, az ukránoktól természetesen a triplázó Nyikita Bucenko érdemelte ki a meccs embere címet.

Jégkorong, Divízió I/A-világbajnokság, 1. forduló

Ukrajna - Magyarország 3-5 (1-1, 2-1, 0-3)

Jegyzőkönyv hamarosan...

Az IIHF divízió I/A csoportos kijevi világbajnokság programja (magyar idő szerint):

Április 22., szombat, 12:30: Ukrajna - Magyarország 3-5 (1-1, 2-1, 0-3)
Április 24., hétfő, 19:30: Magyarország - Ausztria
Április 25., kedd, 16:00: Magyarország - Korea
Április 27., csütörtök, 16:00: Lengyelország - Magyarország
Április 28., péntek, 12:30: Magyarország - Kazahsztán

Forrás és fotó: jegkorongszovetseg.hu