A május 11-i, csütörtöki öregfiúk-tornával zárul a másfél héttel korában elkezdődött rendezvénysorozat, a Kapufa Napja. Ennek a mini-fesztiválnak a keretében a helyi sportmúltra emlékeznek Perecesen.

A valaha önálló, később Miskolc részeként működő bányásztelepülés különösen a második világháború körüli évtizedekben volt ereje teljében, ekkoriban az ipartelephez kötődő kulturális élet sok tekintetben virágzott, beleértve a testedzés ilyen-olyan formáit. A Perecesi Torna Klub színeiben alakult szakosztályok közül néhány sportága legmagasabb osztályában is letette a névjegyét. A zömmel amatőrökből, a munka után a felszínre emelkedő bányászokból álló labdarúgó-együttes is hosszú időn át öregbítette Pereces nevét, egész addig, hogy az 1946/47-s szezonra fejutott az NB I-be. Egyetlen megismételhetetlen idényt a pici, hegyek-völgyek közti „falu” csapata a csúcson, de ez elég volt rá, hogy országos hírnevet vívjon ki s beírja magát az egyetemes magyar futballtörténetbe.

Többek között azáltal, hogy 1947 áprilisában a minimum országos, de talán mondható, Európa-hírű Ferencvárost fogadta a ma már nem létező perecesi salakos pályán s láss csodát, a klasszisokkal, válogatottakkal felálló zöld-fehéreket 3-0-ra elpáholta a helyi gárda. Még több is lehetett volna, de a harmadik találat után, minthogy a triplázó csatárlegenda, Kertesi Ignác rácsimpaszkodása folytán leszakadt a kapufa, a fradisták a pálya helyreállítását meg nem várva „elmenekültek” Perecesről... szólva a mérkőzést nem lehetett folytatni, s csak hetek múlva derült ki, hogy a szövetség jóváhagyta a fél óra alatt elért eredményt.

Alig negyedszázaddal később a helyi sportélet már a hanyatlás korszakában volt - az egész bányaiparral együtt -, elhalt a PTK is. Már csak névleg születhetett újjá tavaly, egy civil kezdeményezés nyomán, amikor is a helyi hagyományőrző egyesület égisze alatt első ízben tartották meg a Kapufa Napját. Az egyik legszínesebb programpont akkor is az öregfiúk-torna volt, a diósgyőri Aranycsapat több tagjának részvételével, s az ő meghívásuknak lehetőségével idén is éltek a szervezők. Remélhetőleg a Veréb-Oláh-Salamon-Tatár-féle generáció éppúgy képviselteti magát a csütörtökön 5 órakor esedékes rendezvényen, mint a Vitelki-Kiser-Farkas Jancsi nevével fémjelzett fiatalabb nemzedék. A tervek szerint a piros-fehér vasgyáriak az erre az alkalomra PTK néven összeálló helyi focistákkal, valamint az MVSC hasonló korú veteránjaival mérkőzik meg. A délután 5 órai kezdést megelőzően fél órával már a Perecesi Bányász Fúvószenekar várja térzenével az érdeklődő közönséget. A helyszín a templommal szembeni játszótéri futballpálya. A Kapufa Napjáról tudnivalók, előzmények, galériák megtalálhatók a hatosmegallo.bke-miskolcpereces.hu weboldalon.