A beruházás szükségességének hátteréről Szabó Tamás, a DVTK ügyvezetője beszélt az ózdi ünnepség előtt.

- Amikor néhány évvel ezelőtt elkezdtük a DVTK kosárlabda utánpótlásának működését kiterjeszteni az egész megyére, akkor a megfelelő számú és minőségű terem hiányával szembesültünk. A korábbi iskolai szabványok kosárlabda pályánál kisebb méretű tornatermet írtak elő, ami óriási gondot okozott. Bízunk benne, hogy az ózdihoz hasonló felújításokkal - és később esetleg csarnoképítésekkel - minden egyes helyszínen a XXI. századnak megfelelő infrastruktúra jön létre, és csak az gyerekeken, valamint az edzőkön múlik, hogy milyen sikereket érnek el - mondta el a klubvezető.

Elsőként Ózdon adták át a megújult tornatermet pénteken. Az ünnepélyes eseményen a házigazda Hák Sándor igazgató bevezetője után köszöntőt mondott a térség országgyűlési képviselője, Riz Gábor, Székely Norbert, az MKOSZ utánpótlás koordinátora és a DVTK ügyvezetője, Szabó Tamás. Rajtuk kívül megjelent Ózd polgármestere, alpolgármesterei, az iskola tanárai, és tanulói.

 

Riz Gábor felidézte, hogy éppen 40 éve, 1977-ben adták a Vasvári úti iskolát. A tornaterem első, és máig utolsó nagy felújítását 20 éve, 1997-ben végezték el. - Nincs felemelőbb érzés egy iskolaigazgató számára, mint az első tanítási napon átadni valami újat - mondta, majd elárulta, hogy csak a falak maradtak meg a régi csarnokból, az öltözők, a mosdók, a folyosó, a küzdőtér borítása és a bordásfalak is vadonatújak.

Riz Gábor maga is 12 évet dolgozott testnevelőként 1974 és 1986 között, ezért örült a meghívónak, különösen azért, mert számára különösen kedves sportág a kosárlabda. - Az új csarnok fontos bázisa lesz Ózd és az egész térség kosárlabdájának, ami nem valósulhatott volna meg a DVTK támogatása nélkül - osztotta meg. Ezt követően a gyerekekhez szól: - Használjátok, szeressétek az új csarnokot, kísérjen el a sport egész életeteken át! A sport nem csak az egészség megóvása érdekében fontos, hanem embert formál, közösséget teremt. Legyetek büszkék városotokra, iskolátokra, vigyétek jó hírét az országban, a világban sportsikereitekkel!

A Magyar Kosárlabdázók Országos szövetségét Székely Norbert képviselte, aki úgyszintén dolgozott korábban testnevelőként.
- Értetek van! - szólította meg a gyerekeket. - Használjátok egészséggel, töltsétek be a termet, élvezzetek ki minden egyes pillanatot, amit a falai között töltötök.
A korábban Sopronban bajnoki aranyérmet is nyerő edző is felhívta a figyelmet arra, hogy a sport több, mint testmozgás, hiszen "hosszan röpít", örök barátságok szövődnek a pályákon. Végezetül kiemelte Király Sándor személyét: korábban "rajta nőtt föl", most pedig hatalmas munkát végez Miskolc, Ózd és az egész régió kosárlabda utánpótlás neveléséért.

- Nagy örömömre szolgál, hogy a DVTK ügyvezetőjeként és a MITEKA alapítvány kuratóriumi elnökeként együtt ünnepelhetek a jelenlévőkkel - mondta el Szabó Tamás. - Köszönetet kell mondanom elsősorban Magyarország kormányának és miniszterelnökének, hogy a TAO-támogatás rendszerével lehetővé tették, hogy sok fiatal sportolhasson ebben a megújult tornateremben. Úgyszintén nagy köszönettel tartozunk Riz Gábor képviselő úrnak és Székelyné Varga Mária tankerület igazgatónak a segítségért, és hogy ilyen gyorsan elkészült a csarnok. Meg kell említenem még Király Sándor és nem utolsósorban Száva Csaba nevét, aki a helyi kosárlabda motorja. Most már minden feltétel adott a komoly sikerek eléréséhez - zárta szavait.

A beszédeket követően a gyerekek birtokba vették a megújult termet, formagyakorlatoknak és kosárlabda bemutatónak tapsolhatott a vendégsereg. Vasárnap csarnokavató kosárlabda utánpótlás tornával folytatódott a program, pénteken (2017. szeptember 8., 18:00) pedig az Aluinvent DVTK játszik felkészülési mérkőzést a megújult teremben a kolozsvári Universitatea Cluj ellen.