- Hogyan fogsz szilveszter éjjelén visszaemlékezni 2017-re?
- Jó évet zártunk! Tavasszal toronymagasan nyertük az NB II.-es bajnokságot, igaz, már akkor is elsőosztályú kerettel rendelkeztünk, ezért nem volt nehéz minden találkozón győzni. Ugyanakkor arra is szükség volt a nagy különbségű győzelmekhez, hogy a lányok is megértsék, komoly munkára van szükség az NB I.-re való félkészülésre. Űztem-hajtottam őket, hogy ne elégedjenek meg azzal, ha 1-2 góllal nyerünk. A nyári felkészülés után a lányok gyorsan megérezték, hogy mi a különbség a két osztály között: sok a párharc, ütközés, esetenként kemény belemenés. Aki korábban nem játszott ezen a szinten, annak hozzá kellett szokni, nagyon sok meccs után kék, lila és zöld foltokkal jöttek le - főleg a támadók - a pályáról, miközben a hátsó emberek nem léptek oda. Ezen sürgősen változtatni kellett, és sikerült is, így most már a mérkőzés elején felmérjük, mennyire engedi a játékvezető a kemény játékot. Az elmúlt hónapokban eljutottunk odáig, hogy a tavalyi bajnoki döntőben szereplő MTK és FTC csapatát is komoly erőpróbára késztetjük.

- 5 győzelem, 1 döntetlen, 5 vereség, 16 pont a csapat mérlege, és jelenleg a felsőházat érő negyedik helyen áll. Elégedett vagy ezzel az eredménysorral?
- Két olyan pontot vesztettünk csak, amit mindenképpen szerettünk volna megszerezni, mert a Kóka ellen idegenben is győzni kellett volna. A bajnokság előtt 18 pontot céloztunk meg 2017-re, ebből lett 16, ami elfogadható. Továbbra is a 3-5. hely a hivatalos célkitűzésünk, de erősen reménykedünk, hogy sikerül megcsípni az alapszakaszban a 4. helyet, a többit pedig majd meglátjuk. 

- A Magyar Kupában pedig a legjobb négy közé jutott a csapat.
- Ne ámítsuk magunkat, ki kell mondani, hogy eddig nagyon nagy szerencsénk volt a sorsolással a Magyar Kupában. Kőbányán és Nyíregyházán is NB II.-es csapat ellen játszottunk, most pedig elkerültük a két bajnoki döntős csapatot. Reális esélyt látok a kupadöntőbe jutásra, ami akár az első jelentős rendezvény lehet az újjáépített Diósgyőri Stadionban.  

- Rendkívül aszimmetrikus az alapszakasz kiírása, mindössze három forduló maradt a téli szünet utánra (a sorsolás és az eredmények itt böngészhetők). 
- Nyáron úgy számoltunk, hogy 25 ponttal el lehet érni a felsőházat, most viszont úgy tűnik, 22-vel is ott lehetünk. Rendkívül fontos lesz a jövő évi első találkozón legyőzni az utolsó helyezett Újpestet, lehetőleg minél nagyobb gólkülönbséggel, majd hazai pályán következik a Haladás Viktória elleni ki-ki meccs. Számításaim szerint ezen a találkozón eldőlhet a felsőház kérdése, mert ezzel a hat ponttal célba érhetünk. Végül az ETO ellen zárunk Győrben. A Haladás Viktória elleni kupamérkőzést is ideszámolva minimum négy nagyon fontos találkozó vár ránk tavasszal, ha ezeket sikerül megnyerni, akkor a továbbiakban rendkívül erős ellenfelekkel játszva tovább tudunk fejlődni, és a következő bajnokságban még merészebb célokat tűzhetünk ki magunk elé. 

- Érezni, hogy az eredmények hatására nő a DVTK ázsiója?
- Azért is fontosak ezek az eredmények, mert a vetélytársak, és a többi játékos is látja, hogy újoncként sem elégszünk meg a középmezőnnyel, hanem komoly céljaink vannak. Bízom benne, hogy ez segítségünkre lesz a téli átigazolási szezonban, ugyanakkor tisztában vagyok azzal, hogy az áttörést majd akkor érjük el, amikor egy igazán jó játékost, igazán nagy nevet sikerül Miskolcra csábítani. Sajnos a női labdarúgás egyelőre Budapest központú, nehéz a fejekben változást elérni, mindenki ott szeretne játszani. Pedig Diósgyőrben is kiválóak a körülmények, minden adott a munkához, a sikerhez. Mindenképpen meg kell erősíteni a csapatot, mert amennyiben bármilyen okból két-három ember kiesik a kezdőcsapatból, akkor nagy bajban vagyunk a szűk keret miatt. De nem csak létszámban, hanem minőségben is előre kell lépnünk. Olyan játékost nem érdemes hozni, amilyen már jelenleg is van a keretünkben, hiszen mindenki akkor tud fejlődni, ha az edzéseken is növekszik a színvonal. (A DVTK női csapatának kerete)

- Hogyan néz ki a felkészülés programja?
- Már véget ért a közös munka, de a játékosok december 21-ig egyénileg edzésben maradnak a Sipos Péter által összeállított program szerint. Ezt követően január 3-ig kaptak pihenőt, majd ismét egyénileg kezdik a felkészülést, hogy amikor január 8-án nekivágunk a közös edzéseknek, már mindenki kellőképpen felkészülve érkezzen. A labdarúgás csapatsport, de az egyéneknek kell megfelelő fizikai állapotban lenni, ezért rendkívül fontos időszak áll előttünk. A február 24-i bajnoki rajt előtt játszunk másod- és elsőosztályú, magyar és szlovák, valamint fiúcsapatok ellen. Január 20-21-én pedig részt veszünk Győrben az NB I.-es csapatok számára kiírt teremtornán. Itt még nem az eredmény lesz a legfontosabb, hanem elsősorban csapatépítésre szeretnénk felhasználni ezt a hétvégét amellett, hogy fociznak is egy jót a lányok. Február 4. és 8. között Szegeden edzőtáborozunk, és közben a szerb bajnok Spartak Subotica ellen felmérjük, hol is tartunk a felkészülésben. 

A bajnokság állása

# CSAPAT J GY D V LG KG GK P
1. FTC női FTC női 11 10 1 0 48 10 38 31
2. ETO FC Győr női ETO FC Győr női 11 7 2 2 23 7 16 23
3. MTK Hungária FC női MTK Hungária FC női 11 6 3 2 27 12 15 21
5. Astra HFC Astra HFC 11 5 1 5 16 17 -1 16
6. Haladás Viktória Haladás Viktória 11 4 3 4 16 13 3 15
7. Kóka FNLA Kóka FNLA 11 1 1 9 7 27 -20 4
8. Újpest FC női Újpest FC női 11 0 0 11 6 58 -52 0

Saját utánpótlás épül Diósgyőrben

- A DVTK kiemelt figyelmet fordít az utánpótlás-nevelésre, hogy állunk ezen a téren a női labdarúgásban?
- A DVTK női utánpótlását korábban "lízingeltük", ezért 2017 tavaszán a nulláról kezdtük el a saját utánpótlásunk felépítését. Számunkra nem az eredmények a legfontosabbak, hanem az alapján fogjuk megítélni a munkát, hogy melyik korosztályból hány játékost tudunk beépíteni az első csapatba. Egyéneket képzünk, hogy amikor készen állnak a legmagasabb szintű focira, akkor technikailag érettek legyenek, a komolyabb erőnlétet ráérnek 15-16 éves korukban megszerezni a felnőttek között. A 2003-as születésű Nagy Fanni már az első csapattal edz, hamarosan betölti a 15. évét, és akkor be is mutatkozhat a felnőttek között. Edzőmérkőzést már játszott, és meggyőző teljesítményt nyújtott, ő lesz az első a fiatal, aki a saját utánpótlásból kerül föl. Persze azt se feledjük, hogy korábban a Sajóvölgye Focisuliban fiúk közt nevelkedett.

- Hány játékos szerepel a DVTK utánpótlásában?
- Közel száz gyerekkel foglalkozunk hat korosztályban. 
Az U19-es és az U16-os csapat a Kiemelt bajnokságba nyert besorolást. Az idősebb korosztályban egy vegyes csapattal indulunk, a csapat egyik fele a DVTK első csapatával készül, és hétvégente visszajátszik, a másik fele pedig Cigándon edz. Ezúton is köszönjük a cigándi klub segítő kezét, mert így már idén tudtunk csapatot indítani, egyúttal azok a cigándi lányok is tudták folytatni a labdarúgást, akik kiöregedtek az U16-os korosztályból. Közülük Gyöngyösi Barbara már a JET-SOL Ligában is bemutatkozott.

Az U16-os csapat tagjai a Szalay Sámuel (az egykori Selyemréti, még korábban 8-as) általános iskola, és a Könyves Kálmán Általános Iskola tanulói közül kerülnek ki, velük idén tavasszal kezdtünk el foglalkozni. Nagyon lelkesek a lányok, 16-18 fő minden edzésen megjelenik, és éppen most kérték, hogy heti három helyett heti négy foglalkozást tartsunk számukra. Egyelőre erős nekik a kiemelt bajnokság, de ahhoz képest, hogy tavasztól játszanak nagypályán, hatalmas az előrelépés.

A négy legfiatalabb korosztály (U13, U11, U9, U7) jövő tavasztól a Bozsik Program keretében fog játszani. Jelenleg mintegy 55-en járnak edzésre az előbb említett két iskolában, ahol a DVTK első csapatának tagjaitól, köztük jelenlegi és egykori válogatott labdarúgóktól tanulhatnak. A következő bajnokságban csapatot indítunk az újonnan induló U14-es bajnokságban is, ahol ismételten nem az eredmény lesz a lényeg, hanem azt nézzük majd, hogyan fognak passzolni, cselezni a lányok.

Rendkívül büszkék vagyunk rá, hogy sikerült ilyen rövid idő alatt ennyi lányt bevonni a diósgyőri labdarúgó utánpótlás-nevelésbe!

Végezetül szeretnék békés, boldog karácsonyt, és diósgyőri sikerekben gazdag új esztendőt kívánni a DVTK-család összes tagjának!

A DVTK leány csapatainak edzői stábja

U19: Fórizs Sándor 
U16: Tóth Alexandra
U13, U11, U9, U7: Fórizs Sándor, Tóth Alexandra, Bianca Sandu, Jáhn Klaudia, Újvári Krisztina, Gergely Richárd
Cigánd: Dócs Károly