A Szélesi Zoltán vezette U17-es magyar férfi válogatott a spanyolországi La Manga Kupán vesz részt február 8-12. között, az ellenfeleink sorrendben Svédország, Norvégia és Szlovákia.

Válogatottunk a közelgő elitkörös szereplésre készül: március 22-től hazai pályán Izrael, Szlovénia és Románia ellen lép pályára csapatunk. A csoportgyőztesek mellett a hét legjobb második helyezett biztosítja majd a helyét az angliai Európa-bajnokságon.

Az elitkörös felkészülés fontos állomása a La Manga Kupa. A csapat hosszú, 17 órás utat követően érkezett meg kedden a helyszínre. Az első mérkőzés előtt csak egy nap állt a csapat rendelkezésére, hogy kipihenje az utazást és ráhangolódjon a feladatra. Talán ennek is tudható be, hogy a mérkőzés elején Svédország ragadta magához a kezdeményezést, és az első fél órában uralni tudta az összecsapást.

A játék képe az eredményben is megmutatkozott: egy, a nedves füvön megcsúszó labda becsapta a mieinket, a svéd támadók a magyar védelem mögé tudtak kerülni, és kihasználták a lehetőséget (1–0).

A 30. perc után Szélesi Zoltán a kezdeti 4-2-3-1-es hadrendről 4-4-2-re módosította a csapat formációját, ezzel stabilabbá vált a játékunk, és a 37. percben sikerült is egyenlíteni. Kapronczai csapott le egy labdára a svéd tizenhatoson belül, majd megtolta a menteni igyekvő védő mellett, aki így a magyar játékost találta el. A megítélt tizenegyest Beke a jobb alsó sarokba lőtte (1–1).

A második félidőben hat cserét is végrehajtott Szélesi Zoltán, de ez nem befolyásolta az első félidő végén kialakult játékképet. Továbbra is egyenlő erők küzdelme folyt a pályán, elsősorban a küzdelem dominált, és mivel egyik kapu előtt sem alakultak ki nagy helyzetek, az állás a lefújásig nem változott.

– Egy erős svéd válogatottal találkoztunk, amely ellen fél óráig csak kerestük önmagunkat. Ugyanakkor képesek voltunk a mérkőzésen belül váltani, stabilizálódott a csapat játéka, és több jó egyéni teljesítmény is akadt. Örülök neki, hogy a mérkőzésen több játékosnak is lehetőséget tudtam adni, akik korábbi teljesítményükkel felhívták magukra a figyelmet. A márciusi elitkör előtt ez az utolsó felkészülési állomás, minden nemzetközi mérkőzés, minden játékperc fontos. A tornán nem az elért eredmény lesz a perdöntő, hanem a mutatott játék és a fejlődés, de azért szeretem, ha a fejlődés eredménnyel is párosul, mint ahogy a svédek elleni értékes döntetlen esetén is történt – értékelte a mérkőzést Szélesi Zoltán.

Magyarország - Svédország 1–1 (1–1)

Magyarország: Ásványi Balázs – Lakatos Benjámin (Szűcs Kornél 52.), Varju Benedek, Nyári Patrik, Papp László – Irimiás Gergő, Kocsis Bence Máté (Kovács Máté 60.) – Beke Péter (Márton Adrián), Kapronczai Gergely (Papp Marcell 60.), Bukta Csaba (Csávás Bence 60.) – Tóth-Gábor Kristóf (Vida Kristóf 70.)

Gólszerző: Beke a 37. percben.

A magyar válogatott további mérkőzései:

2017. 02.10., Magyarország–Norvégia 18.00

2017. 02.12., Magyarország–Szlovákia 15.00

A magyar válogatott kerete

Kapusok

Ásványi Balázs (PFLA)
Kiss Ágoston (Illés Akadémia)

Védők

Lakatos Benjámin (DVSC)
Varju Benedek (MTK)
Farkas Marcell (DVTK)
Nyári Patrik (Illés Akadémia)
Szűcs Kornél (DVTK)
Papp László (PFLA)
Vida Kristóf (FTC)

Középpályások

Irimiás Gergő (Budapest Honvéd)
Csala Tibor (Csíkszereda)
Kocsis Bence Máté (PFLA)
Kovács Máté (MTK)
Csávás Bence (DVTK)
Kapronczai Gergely (MTK)

Támadók

Papp Marcell (FTC)
Márton Adrián (SPAL)
Bukta Csaba (DVSC)
Tóth-Gábor Kristóf (Illés Akadémia)
Beke Péter (HSV)

Forrás: mlsz.hu