Jarmo Tolvanen és szakmai stábja úgy döntött, hogy a kazahok elleni nyitómeccsen Vay Ádám védi a magyar csapat kapuját, Rajna Miklós a kispadon foglal helyet. Az első sorunkban elöl Hári János, Sebők Balázs és Galló Vilmos, míg hátul Stipsicz Bence és Pozsgai Tamás lépett jégre. A kazahok kapujában Henrik Karlsson állt.

Első harmad

Az első igazi helyzet a kazahok előtt adódott, miután megnyertek egy bulit a saját harmadukban, és egészen a mi kapunkig vitték a korongot, majd közelről lőttek.A következő cserében Nagy Gergő lőtt balról, de a kapus hárított. Az első emberelőnyünk alatt Pozsgai Tamás eresztett el távoli lövést a kék vonalról, nem sokkal ezután pedig Kevin Wehrs is nagyjából onnan tüzelt, de Karlsson mindkétszer résen volt. 

A 7. percben a kazahok előtt adódott nagy lehetőség egy keresztpassz után, de a korongra nem érkezett senki. Két perccel később újra emberelőnybe kerültünk, több helyzetet is kialakítottunk a kazah kapu előtt, de gól nem született. Sofron Istvánt ellenben kiállították, így először négy a négy ellen, majd emberhátrányban játszottunk, utóbbit kivédekeztük, ráadásul úgy, hogy többet volt a korong a kazahok térfelén, mint a miénken.

A harmad második felében újra adódott egy négy a négy elleni szituáció, amelynek végén megsoroztuk a kazahokat, de gólt továbbra sem sikerült szerezni. Így az első játékrész 0–0-val zárult. 

Második harmad

Jól kezdte a második harmadot a magyar csapat, egymás után alakította ki a helyzeteket a kazah kapu előtt. Egy ízben ziccerben mehettünk a kapujuk felé, de Karlsson nem hiába védett korábban az NHL-ben... 

A meccs jó iramban zajlott, a csapatok mindkét oldalon alakítottak ki helyzeteket, de gól továbbra sem született. A harmad közepén a kazah kapus kijött, hogy elüssön egy korongot, de Kóger lecsapott rá, ellőtte, ám Karlsson még időben visszaért, hogy védje a lövést. Ezt követően egymás után kétszer is emberhátrányban játszottunk, de mindkettő két percet kivédekezték a mieink.

A játékrész második felében Vay Ádám mutatott be akrobatikus védést, az utolsó percekben pedig emberelőnyben ismét Karlssont mozgattuk meg, de betalálni továbbra sem sikerült. A harmadik harmad előtt tehát továbbra is 0–0 volt az állás. 

Harmadik harmad

Az utolsó húsz perc is úgy kezdődött, mint az előző, mindkét oldalon akadtak helyzetek, de a 44. percig egyik csapatnak sem volt nagyobb lehetősége a gólszerzésre. Akkor Dmitri Grents passzolta vissza a kapu mögül a korongot a kék vonalnál álló Valerij Orehovnak, aki messziről védhetetlenül a kapu bal felső sarkába lőtt. 

Két perc múlva a kazahok megduplázták az előnyüket, miután Jevgenyij Rimarev egyedül mehetett a kapunkra, és ziccerben nem hibázott. A folytatásban nem találtunk vissza a játékunkhoz, ráadásul emberhátrányba kerültünk, amely alatt Rimarev 3-0-ra módosította az állást. 

Ezután rövid időn belül kétszer is emberhátrányban játszottunk, de mindkettőt sikerült kivédekezni. Az utolsó öt percben a mieink mentek előre a szépítésért, de ahogy korábban, úgy most is csak helyzetekig jutottunk, Karlsson továbbra is hatástalanította a lövéseinket. 

Így a magyar válogatott első mérkőzésén 3-0-ra kikapott a kazahoktól. 

Vas János, a DVTK Jegesmedvék és a magyar válogatott csatára: - Az emberelőnyöket az első két harmadban ki kellett volna használni, ha akkor betalálunk, minden másként alakul. Ha viszont így játszunk a folytatásban is, minden rendben lesz, és a következő meccseket meg tudjuk nyerni.

Az összeállítás Kazahsztán ellen

Galló, Hári, Sebők
Bodó, Sarauer, Sofron
Nagy G, Vas, Magosi
Kóger, Nagy K, Erdély
Benk

Pozsgai, Stipsicz
Varga, Wehrs
Garát, Gőz
Szriányi

Vay (Rajna)

A magyar válogatott vb programja

Április 22., vasárnap
Magyarország - Kazahsztán 0-3

Április 23., hétfő
19.30  Olaszország - Magyarország

Április 25., szerda
19.30 Szlovénia - Magyarország

Április 26., csütörtök
19.00 Lengyelország - Magyarország

Április 28., szombat
19.30 Magyarország - Nagy-Britannia

Szöveg: jegkorongszovetseg.hu
Kép: index.hu