A 23 éves Spéth Norbert (-67 kg) az elit kategória döntőjében a világbajnoki-, Európa-bajnoki címvédő, és többszörös profi világbajnok fehérorosz Dimitrij Varac-cal csapott össze. A magyar versenyző végig méltó ellenfele volt a sportágban világsztárnak számító Varac-nak, s sokáig úgy tűnt, akár meg is lepheti, de végül 30-27-re kikapott. Ebben a kategóriában magyar versenyző még nem jutott ilyen magasra.

- Nagyon büszkék vagyunk az egész csapatra és Norbira. Ez a 23 éves fiú Szirmabesenyőről indulva, amatőr sportolóként, és példamutató alázattal jutott el idáig, ami minden fiatal számára követendő lehet - nyilatkozta Bányász Adrián szövetségi kapitány. Ha az ökölvívásból akarok példát hozni, akkor azt is mondhatnám, hogy Norbi Floyd Mayweather-rel csapott össze.

- Mindenekelőtt gratulálunk ehhez a fantasztikus sikerhez! Hogy kerültél kapcsolatba a DVTK-val?
- Két csapattársam a Vita Gym-ből korábban focizott a klubban. Az U17-es bajnokcsapat részt vett nálunk egy edzésen és többen is lejárnak hozzánk edzeni a DVTK alkalmazottai közül. A DVTK vezetésével létrejött egy találkozó, ahol a támogatási szándékát fejezte ki a klub. Ennek első lépcsőjeként Sántha Gergely, a klub ügyvezetője biztosította számomra a felkészülésemhez szükséges egészségügyi és regenerációs feltételeket. Klubunk, a Vita Gym és szövetség sem rendelkezik komoly forrásokkal, ezért külön öröm volt, amikor Szabó László közölte, hogy a DVTK átvállalta a kiutazásom költségét is. A DVTK címere felkerült a támogatóink közé. Ezúton is szeretném megköszönni a támogatást.

- Ha jól tudom a kapcsolat ezzel nem ért véget.
- Így van, ígéretet kaptam arra vonatkozóan, hogy a jövőben is igénybe vehetem a klub egészségügyi és regenerációs erőforrásait. Ide értendő az étkezetés is. Hálás vagyok azért, hogy amit egy DVTK sportoló megkap ahhoz, hogy eredményes legyen, az nekem is a rendelkezésemre áll.

- Hogyan mutatnád be magad néhány mondatban?
- Szirmabesenyői vagyok, de már Miskolcon élek. Van két bátyám, egész életemben birkóztam velük, előtte atletizáltam. Egy barátom által kezdtem el küzdősportokat űzni, elmentem egy edzésre és ott ragadtam. Két-három éve versenyzek a Vitya Gym-ben, K1 és thai boksz szabályrendszerben is, de az utóbbi áll hozzám közelebb.

- Milyen eredményeket értél el eddig? Gondolom, csak úgy nem lehet eljutni egy világversenyre.
- Ezekre a világversenyekre úgy lehet kijutni, hogy az adott versenyzőnek kvalifikálnia kell magát azzal, hogy a saját súlycsoportjában megnyeri az országos bajnokságot. Ez nálam és az egyik klubtársamnál, Fábián Kristófnál úgy működik, hogy három éve nem indulunk el a magyar bajnokságon, mert nem állnak ki ellenünk a srácok. Korábban hatszor nyertük meg a K1 és a thai boksz bajnokságot, azóta nem kapom meg az érmet, hogy magyar bajnok vagyok, de én utazom az Eb-re és a vb-re. Eddig a világversenyeken B kategóriában indultam. Ebben egy ország egy súlycsoportban két versenyzőt nevezhetett, a legjobbat és az utána következőt. Ebből a kategóriából van három érmem egy vb-ezüst, egy Eb-arany és egy Eb-bronz. Az elit kategóriában most indultam először és nagyon örülök neki, hogy sikerült ezüstérmet szereznem.

- Akkor most a cél az arany.
- Igen. Nagyon szeretném.

- Mikor lesz a következő nemzetközi verseny?
- Július elején lesz az Európa bajnokság Prágában.

- Jól látom, hogy egyre népszerűbbek Európában a távol-keleti küzdősportok? Hogy néznek ránk Ázsiában?
- Igen. Igyekeznek ők is jól teljesíteni és elverni a farangokat (így nevezik azokat, akik nem ázsiaiak) a thai-ok. (mosolyog  - a szerk.)

- Meddig lehet ezt a sportot profi szinten űzni?
- Változó. Van, aki a húszas évei elejéig tud csak versenyezni. Én szerencsés vagyok, mert eddig elkerültek a komoly sérülések.  Csak zúzódásaim, kisebb lábujjtöréseim voltak. Amíg a testem jól bírja és magyar ember nem ver el, azaz amíg itthon a kategóriámban nincs nálam jobb, addig szeretném csinálni. A következő világjátékokon 2021-ben az amerikai Birmingham-ben még szeretnék ott lenni és egy szép érmet szerezni.

- Legyen így! További sok sikert kívánunk!
- Köszönöm szépen!