A Grassroots a nem professzionális labdarúgó tevékenységek gyűjtőfogalma, ide tartozik többek között a középiskolás, az egyetemi és a veterán labdarúgás, valamint a szociális programok is. Az UEFA a kétezres évek elején indította el Grassroots-programját, hogy jelezze: a labdarúgás ugyanannyira az amatőröké, mint a profiké. Az MLSZ 2010 márciusában csatlakozott az UEFA Grassroots Chartához.

- Magam is a miskolci Gyermekvárosban nőttem fel, ahol sokat fociztunk. A mai napig örömmel emlékszem vissza arra az időszakra, amikor magyarországi tornagyőztesként az NSZK-ba utazhattunk - elevenítette föl Bánk Zsolt (a képen labdával), a DVTK utánpótlás-edzője, aki több korosztállyal is dolgozik Diósgyőrben. - Szeretnék visszaadni abból, amit az élettől és a labdarúgástól kaptam. A gyermekvédelemben dolgozó feleségem, Bánk Nikoletta révén kerültem kapcsolatba az MLSZ Grassroots programjával, először házi bajnokságokat szerveztünk, majd önkénteskedtünk az országos rendezvényeken is. Ekkor ismertem meg a Hit és Sport Alapítvány elnökét, Radics Kálmánt, és munkatársát, Sztojka Istvánt,  akik a gyermekotthonok sportéletének mozgatói.

Bánk Zsolt harmadik éve szervezi a az MLSZ Grassroots Gyermekotthonok Regionális Bajnokságát a DVTK támogatásával.

- Egymásra talált a DVTK és az MLSZ programja, keresni sem lehetne jobb helyszínt, ahol színvonalasabb körülmények között lehetne megrendezni a bajnokságot, mint a DVTK Edzőcentrum - mondta el az edző, versenyszervező. - A gyerekek olyan élményt kapnak, ami örökké elkíséri őket, hiszen nem minden nap mozdulnak ki a megszokott környezetükből. Nem csak a finom ízek miatt maradandó a létesítmény étermében elfogyasztott ebéd, hasonló helyre ritkán jutnak el. Számukra rendkívül fontos a külső impulzus, a körülmények, a hasonló sorsúakkal való találkozás, a versenyhelyzet. 

Petrika Ibolya, az MLSZ szociális koordinátor felkérésére a korábban elvégzett szervező munka elismeréseként a budapesti VII. Grassroots Esély Fesztivál megszervezésében és lebonyolításában is fontos szerepet kapott a diósgyőri szakember. Az esemény rangját emelték a megjelent vendégek: Nyilasi Tibor MLSZ elnökségi tag és dr. Jády György, a Magyar Speciális Olimpiai Szövetség sportigazgatója mondott nyitóbeszédet, valamint Szekeres Pál miniszteri biztos is a helyszínen tekintette meg a mérkőzéseket.

- Az Esély Fesztiválon 22 csapat mérkőzött meg egymással hat szegmensben - ismertette Bánk Zsolt. - A rendezvény abból a szempontból különbözött egy átlagos labdarúgó-tornától, hogy a hátrányos helyzetű fiatalok számára az élmény sokkal fontosabb az eredménynél. Erre törekedett minden szervező. Abból  a szempontból is fontos ez a program, hogy összehozza azokat a klubokat, alapítványokat és szervezeteket, akik szívükön viselik a társadalmi felelősségvállalást, a hátrányos helyzetűek integrálását a társadalomba.

A munka nem állt meg, a diósgyőri fiatalok ugyan hamarosan nyári szabadságukat töltik, Bánk Zsolt viszont júliusban az MLSZ Szociális Program nyári táborában, Tiszaújvárosban, majd augusztus elején a Kecskeméten rendezendő Gyermekotthonok Európa Kupáján is fontos feladatot lát el.

VII. Grassroots Esély Fesztivál

2018. június 2., szombat
Budapest, Vasas Pasarét Sportcentrum

Az országos selejtezőket követően a döntőket Budapesten vívták a szegmensek legjobbjai. A döntőbe jutott csapatok kupát, illetve érmet kaptak, ezen kívül minden résztvevő csapat labdákat kapott ajándékba.

Értelmi fogyatékossággal élők (SO)
1. Homok
2. Kömlőd
3. Csalogány (Budapest)
4. Fogócska (Érd)

Speciális szakiskolák (tanulásban akadályozottak)
1. Győr I
2. Tatabánya
3. Győr II
4. Gomba

Gyermekotthonokban élők
1. Somogyvár
2. Mónosbél
3. Miskolc (Gyermekváros)
4. Sárbogárd

Hajléktalanok
1. Komádi
2. Kiskunhalas
3. Oltalom (fiúk)
4. Oltalom (leányok)

Hallássérültek
1. U21 Budapest 
2. Kehida
3. SSC Budapest
4. Salgótarján

Látássérültek
1. LÁSS II
2. LÁSS I

MLSZ Szociális Program Nyári Tábora

Dátum: 2018. július
Helyszín: Tiszaújváros

Az MLSZ vendégeként táboroznak a különböző szegmensek képviselői.

Gyermekotthonok Európa Kupája

Dátum: 2018. augusztus (egy hét)
Helyszín: Kecskemét

Tizenkét országból érkeznek meghívott vendégek az egyhetes táborba, és küzdenek meg az Európa Kupáért.