A Tipsport Liga 12 csapatos mezőnnyel indul (a DVTK Jegesmedvék mellett a MAC Budapest, valamint 10 szlovák csapat), és az 55 fordulós alapszakaszt követően kerül sor a rájátszásra.

A szlovák ligában eddig kizárólag hazai csapatok vettek részt, így a bővítés teljesen újnak és rendhagyónak számít, az arról szóló megegyezést több éven át tartó egyeztetések előzték meg. A projektről kötött megegyezés egyelőre egy évre szól, de a résztvevők hosszabbtávú együttműködésre készülnek.

"Ma megtettük az első lépést, de továbbiakra is készülünk" - mondta a bővítésről Richard Lintner, a szlovák Tipsport liga igazgatója, aki szerint az, hogy két magyar csapattal - az Erste Ligában bajnok MAC-cal és a döntős DVTK-val - bővül a verseny, több szempontból is jó hír. Főként mivel sikerült szorosabbra fűzni a Visegrád Kupa keretein belül jónak bizonyult együttműködést, valamint azért is, mert így javul a bajnokság presztízse és nő majd iránta az érdeklődés is.

"A magyar jégkorong az elmúlt két évtizedben óriásit fejlődött, jól mutatja ezt, hogy a korábban elérhetetlen, a világ élmezőnyéhez tartozó Szlovákia is partnerként kezel minket. A jelenlegi projektet arra szánjuk, hogy a megkezdett fejlődésnek egy újabb lökést adjon" - mondta az együttműködésről Sipos Levente, az MJSZ főtitkára, aki hozzátette, szeretnék kibővíteni a közös munkát a szlovák jégkorongsporttal, így bíznak benne, hogy a mostani megállapodás, ami várhatóan új lendületet ad a két ország jégkorongos közösségének, csak a kezdete lesz egy sikeres együttműködésnek.

"Nagyon jó kapcsolatot építettünk ki a szlovákokkal, és mindig is az volt a vágyunk, hogy elérjünk a szlovák hokihoz" - mondta a megegyezésről Egri István, a miskolci DVTK Jegesmedvék együttesének elnöke. Megjegyezte, bízik abban, hogy sikerül majd hozzájárulniuk a közös liga színvonalának emeléséhez. Kiemelte: mindent megtesznek azért, hogy bejussanak a rájátszásba, a legjobb nyolc közé.

 A 2018/2019-es szezonban a két magyar együttesen kívül az alábbi csapatok versenyeznek:

HK Nitra (Nyitra)
HKM Zvolen (Zólyom)
Dukla Trencin (Trencsén)
HC '05 iCLINIC B.Bystrica (Besztercebánya)
HC Kosice (Kassa)
HK Poprad (Poprád)
MsHK DOXXbet Zilina (Zsolna)
HC Nové Zámky (Érsekújvár)
MHk 32 L.Mikulas (Liptószentmiklós)
HC07 Detva (Gyetva)