A találkozó előtt Szabó Róbert társadalmi elnökkel, valamint Szabó Péter szakmai igazgatóval beszélgettünk. Előbbi az alapjaitól építi már hosszú évek óta a klubot, míg utóbbi tavaly még balátlövőként is lőtte a gólokat, idén viszont már teljes egészében vezetői feladatára koncentrál.

DVTK.eu: - Egyre szorosabb az egri kézilabda és a DVTK kapcsolata, amely idén már névadó szponzorként jelenik meg a csapat életében.
Szabó Róbert: - Azzal, hogy az új bajnokságban már DVTK-Eger néven szerepelünk, gazdasági és szakmai értelemben egyaránt új időszámítás kezdődött az egri férfi kézilabda történetében. Évek óta gazdasági nehézségekkel küzdöttünk, ami rendeződni látszik a DVTK és Eger város támogatásával. Ez mindennek az alapja, stabil gazdasági háttér nélkül értelmetlen bármilyen szakmai kérdésről beszélni, így viszont esély nyílik a magunk elé kitűzött szakmai célok megvalósítására. Rengeteg közös elem található a DVTK és az egri férfi kézilabda klub filozófiájában. Ilyen például a regionális gondolkodás, vagy az utánpótlás-nevelés fontossága. A DVTK által nyújtott háttér segítésével Egert - a hevesi, nógrádi és Borsod-Abaúj-Zemplén megyei csapatok munkáját segítve - az egész észak-magyarországi régió vezető kézilabda központjává szeretnénk fejleszteni. Évek alatt felépített, kiterjedt kapcsolatokkal rendelkezünk a régióban, akikből valódi kézilabdás családot szeretnénk létrehozni. Egerben az élvonalbeli szereplés hatására olyan szaktudás gyűlt és gyűlik össze, amit át szeretnénk adni a partnereinknek a minőségi utánpótlás-nevelés érdekében. Ne az határozza meg egy gyermek sorsát, hogy milyen méretű településen él, hanem amennyiben megvan a tehetsége és fejlődni akar, akkor akár az NB I.-ig is eljuthat ebben a rendszerben.
Szabó Péter: - A tavaly őszi kapcsolatfelvételt követően az egri kézilabdás berkekben elsőre két egymással ellentétes érzés uralkodott el. Egyrészt félelem, hogy a DVTK-nak csak az NB I.-es indulási jogra van szüksége és Miskolcra költöztetik a csapatot. Amikor azonban látták, hogy erről szó sincs, akkor már nagy várakozás előzte meg a DVTK szerepvállalását, mert közel jártunk ahhoz a ponthoz, ahol el kellett volna gondolkodni azon, van-e értelme egyáltalán az élvonalbeli kézilabdának Egerben. Elértük a saját határainkat, a mi kapcsolati tőkénk már nem volt elég, ezért tovább kellett lépni. A DVTK, illetve Leisztinger Tamás és Sántha Gergely hallotta meg a segélykiáltásunkat. A DVTK színre lépésével párhuzamosan Eger városa is elismerte, hogy megkerülhetetlen tényező a sportéletben a kézilabda a közel háromszáz játékossal és szurkolók ezreivel. Már nem a túlélésért küzdünk, hanem építhetjük a jövőnket, tervszerűen dolgozhatunk, ami szimpatikusabb lehet a potenciális támogatók számára is. A Mátrametál Kft. már a DVTK közvetítésével érkezett a klub támogatói közé, és éppen most tárgyalunk arról, hogy miként tudnának a cég dolgozóit szurkolóként is bevonni. A DVTK főszponzorai közül az Apollo Tyres-t mi is a támogatóink között tudhatjuk, illetve 2Rule-ba öltöztünk az új bajnokságra.

DVTK.eu: - Látványsportágról lévén szó, létkérdés a létesítmény, hogy áll ezen a téren a DVTK-Eger?
Szabó Róbert: - Az elmúlt években a város két ütemben felújította a Kemény Ferenc Sportcsarnokot, amely így maradéktalanul megfelel az élvonalbeli mérkőzések rendezésére. Összesen 875 néző tekintheti meg a találkozókat a helyszínen, ami az élcsapatok ellen roppant kevés, de a mezőny többi csapata ellen is megtelt lelátók előtt játszunk, ez a sztárcsapatok kivételével nem jellemző hazánkban. Elsődlegesen mégis egy munkacsarnokra lenne szükségünk, de ha merünk nagyot álmodni, akkor egy szép, 1500-2000 férőhelyes, Egerhez méltó multifunkcionális csarnok jelenik meg lelki szemeink előtt.
Szabó Péter: - A hétévesektől kezdve és a profikkal zárva, összesen 25 fiú/férfi csapatot versenyeztetünk, akik maximálisan kihasználják a csarnok kapacitását. Az utánpótlás jelenleg ott dolgozik, ahol tud, ezért áll vágyaink között az első helyen egy munkacsarnok építése. De ha hirtelen három csarnokkal gazdagodna a város, azt is meg tudnánk tölteni újabb csapatokkal.

DVTK.eu: - Az elmúlt években ezek szerint nem csak élvonalbeli csapat, hanem teljes kézilabda klub épült Egerben.
Szabó Róbert: - Büszkék vagyunk arra, hogy jó kapcsolatot ápolunk az Egri Városi Sportiskolával és az Eszterházy Károly Egyetem női csapatával is. Mindent összevetve elmondható, hogy városunkban több mint ötszáz gyerek kézilabdázik. A minőségi képzés mellett minden mozogni vágyó fiatalt is várunk, senkit nem küldünk el azért, mert vélhetően nem lesz belőle profi sportoló. Emiatt néhány korosztályban több csapatot is működtetünk, még ha szűkösen is férünk el a termekben, de a nehézségek ellenére nem kívánunk változtatni ezen. Az egész társadalom számára fontos, hogy sportoljanak a fiatalok és egészséges felnőtt váljon belőlük. A hitvallásunk, hogy egy kézilabdázó gyermekből lehet felnőtt kézilabdás, szurkoló vagy akár szponzor is. Ezt előre nem tudni, de az biztos, mindháromra nagy szüksége van a sportágnak.
Szabó Péter: - Partnermegállapodást kötöttünk régiónk több klubjával Miskolcon, Ózdon, Salgótarjánban, Szolnokon, míg  Hevesben Kiskörén, Mátraderecskén, Szilvásváradon, ami összesen további háromszáz fiatalt jelent, de szeretnénk tovább bővíteni ezt a kört. A gyereknek a családjával a legjobb, ezért a lehető legtovább a lakóhelyén vagy a közelben kell edzenie. Középiskolás korában érdemes Egerbe jönnie a további fejlődés érdekében, akkor természetesen segítünk a beiskolázásban is. Mi nem csak sportolókat nevelünk, hanem legalább ennyire fontos a civil életre való felkészítés, a tanulás is. Ezeken a településeken különböző módon segítjük az edzéseket, a délutáni órákat. Egészen más támogatást igényel egy jól működő klub, vagy egy olyan kistelepülés, ahol szervezett keretek között korábban nem is lehetett sportolni.

DVTK.eu: - Mégiscsak a felnőtt a kirakatcsapat, arra kíváncsi a szélesebb közönség. Milyen sportcélokkal vágtatok neki a bajnokságnak?
Szabó Péter: - Fontosak a példaképek a gyerekek számára, ezért feltétlenül meg szeretnénk hosszabbítani az élvonalbeli tagságunkat. Egy küzdős, hajtós, magyar alapokra épülő - mindössze két légióssal állunk fel - csapatot szeretnénk a pályán látni, amelyik bennmarad az NB I.-ben, hiszen ez hatalmas felhajtó erővel bír. Az első három fordulóban három igen kemény ellenféllel találtuk szemben magunkat - a negyedik a világsztárokkal érkező Veszprém lesz kedden. A hazai debütálásunk előtt reálisan nézve nem sok esélyünk volt a pontszerzésre, hiába bíztam a végsőkig benne. A Tatabánya sokkal jobb erőkből áll, erősebb anyagi háttérrel rendelkezik, de azon a napon mégis pontot raboltunk tőlük. A Szeged és a Veszprém más dimenzió, de ha túl vagyunk az első négy fordulón, akkor indul számunkra valójában a bajnokság. Ha a sorsolás jó oldalát akarom nézni, akkor több idő jutott a csapatjáték összehangolására, Tóth Edmond vezetőedző is októberre időzíti a csúcsformát. Meglátásom szerint az idei bajnokságban rengeteg mérkőzés 1-2 góllal dől majd el, ez esetünkben is igaz lehet. Az a feladatunk, hogy ezeket a szoros meccseket megnyerjük, mert el kell fogadnunk, hogy a magyar ember győzni szeret. Hiába hangzik el, hogy nem baj srácok, jól küzdöttetek, csak most nem volt szerencsétek, de egy-két vereséget követően apadni kezd a nézőszám.

DVTK.eu: - A Veszprém ellen garantált a telt ház és az anyagi siker?
Szabó Róbert: - Mi egy kézilabdás család vagyunk, és az ember nem szed belépőt a családi rendezvényekre. Ezért nem csak tagsági díjat nem kell fizetnie a nálunk játszó gyerekeknek, hanem ingyen látogathatják szüleikkel az élvonalbeli meccseket. Emellett őket engedjük be először, csak a maradék jegymennyiség kerül a pénztárakba. A Veszprém ellen 3-4-5 ezer forintos jegyekkel is meg tudnánk tölteni a csarnokot, de mi hiszünk a hosszú távú építkezésében.

DVTK.eu: - Akkor zúghat a lelátóról a Hajrá DVTK-Eger!
Szabó Péter: - Nagyon jól cseng a sporton belül a DVTK neve, ezért nagy terhet vettünk magunkra, mert a szülők és a szurkolók innentől joggal várják el tőlünk a zökkenőmentes működést. Nagy a várakozás, emiatt nagy a felelősség, hogy országszerte elvigyük a DVTK és Eger jó hírét. Bízunk magunkban, hogy meg tudunk felelni a várakozásoknak.
Szabó Róbert: - A DVTK-val közös úton indultunk el, megvannak a konkrét céljaink, és tisztában vagyunk a kockázatokkal is. Bízom benne, hogy közös erővel, a DVTK, Eger városa és a kézilabda család támogatásával messzire jutunk.