- Az előző két évben ezüstérmet szereztetek. Mi a cél az előttünk álló szezonban?
- Az első évben maximálisan túlszárnyaltuk a várakozásokat, akkor előzetesen a 4-5-6. helyre soroltuk magunkat, de akkor kijött a lépés, mindenki rendelkezésre állt, nagyon jó szezon volt. A második évben nagyon jó volt az összeállításunk, de nagy érvágás volt számunkra, hogy az egyik legjobb magyar játékosunk amerikai ösztöndíjat kapott. Örültünk a sikerének, de megéreztük a hiányát. A sakkban sincs előre lefutott meccs, szerettünk volna fényesebb érmet, de nem lehetünk elégedetlenek. Most is hasonló a helyzet, a dobogó a cél, bár egy másik játékosunk is tengerentúli ösztöndíjat kapott, ami nem könnyíti meg a helyzetünket. Igyekszünk majd a legfontosabb meccseinkre visszacsábítani őket. Ez komoly feladat lesz, anyagilag és logisztikailag is.

- Hol kezdődik az idei bajnokság?
- Hagyományosan az első kettő és az utolsó kettő forduló minden csapat számára azonos helyszínen kerül lebonyolításra. Az előző években Budapest volt a helyszín, ami ésszerű is volt, hiszen az NB I.-es játékosok nagyjából 70%-a budapesti. Most viszont egy kicsit messzebb, Szombathelyen, Haladás Sport Komplexum VIP termében lesznek a mérkőzéseink. Így a versenyzőinknek az utaztatás mellett szállást és étkezést is kell biztosítani. Az első fordulóban a Nagykanizsával, a másodikban pedig a Zalaegerszeggel mérkőzünk meg.

- Mivel az előző évekhez hasonlóan várhatóan idén is a Nagykanizsa lesz a legerősebb rivális, így kis túlzással - a tavalyi évhez hasonlóan - akár már az első fordulóban eldőlhet a bajnoki cím sorsa?
- Igen. De előbb-utóbb mindenkivel játszanunk kellene. Így alakult a sorsolás, kár ezen keseregni, azon leszünk, hogy legyőzzük őket.

- Hol játssza a csapat az idei szezon hazai mérkőzéseit?
- Az idei bajnokságban is a Hunguest Hotel Palotában rendezzük meg a hazai mérkőzéseinket, két alkalommal játszunk itthon. 2019. február 10-én, és március 31-én. Minden érdeklődőt és szurkolót szeretettel várunk!

- Nem csak az NB I.-ben, hanem alacsonyabb osztályokban is versenyeztetünk játékosokat. Hány csapatunk van jelenleg?
- Négy csapatunk játszik hétről-hétre. Az NB I/B.-be most jutottunk fel. Három fordulót játszottunk le, a harmadik helyen állunk két döntetlennel és egy győzelemmel. Ebben a csapatban azok ülnek asztalhoz, akik az NB I.-es gárdába csak hajszál híján nem férnek be, de közülük többen is játszottak már és a jövőben is játszani fognak az élvonalban, hiszen van átjárás a csapatok között. Rajtuk kívül a megyei I. és a megyei II. osztályban is versenyeztetünk csapatokat. Itt a fiatal tehetségeink méretik meg magukat hétről-hétre, a cél az, hogy minél több játéklehetőséghez jussanak.

- Ha már szóba került, hogy állunk az utánpótlással? Az elmúlt négy évben óriási energiákat fektetett a klub abba, hogy egyre több gyerek jöjjön sakkozni.
- 2014 augusztusában indultunk el, mára több mint húsz 18 évnél fiatalabb igazolt játékosunk van, de ennél sokkal fontosabb, hogy a többségük tíz évnél fiatalabb. Vannak olyanok is, akik még „csak” edzésre járnak, őket a következő évtől tervezzük leigazolni, így harminc körül lehet majd az igazolt sportolóink száma. Rajtuk kívül több mint száz gyerek vesz részt szervezett keretek között iskolai sakkoktatáson.

NB I. Szabó László csoport

1. forduló

15:00 Tungsram Aquaprofit NSK I. - DVTK
15:00 HVSE-Infraplan - Maróczy SE
15:00 Pénzügyőr SE - Aquaréna Kőbánya SC I.
15:00 Duocor-Makói SVSE - ASE Paks
15:00 Z.Csuti-Hydrocomp SK - Dunaharaszti MTK

2. forduló

10:00 ASE Paks - Dunaharaszti MTK         
10:00 DVTK - Z.Csuti-Hydrocomp SK
10:00 Maróczy SE - Tungsram Aquaprofit NSK I.
10:00 Aquaréna Kőbánya SC I. - HVSE-Infraplan
10:00 Duocor-Makói SVSE - Pénzügyőr SE

Helyszín: Haladás Sport Komplexum VIP terem
Cím: 9700 Szombathely, Rohonci u. 3.