NB I. Szabó László csoport 1. forduló

Megszokott módon dupla fordulóval, ám szokatlanul Budapest helyett Szombathelyen került sor a 2018/2019-es nemzeti bajnokság nyitányára, ami a legnagyobb rangadóval indult, hiszen a tavalyi bajnok Nagykanizsa és az ezüstérmes DVTK csapott össze az első fordulóban. 

Sokat elmond a színvonalról, hogy a sakk világranglista első 100 játékosából hat is asztalhoz ült a meccsen, 3-3 mindkét csapatban. 

A DVTK csapata némileg gyengült a tavalyi szezonhoz képest, Héra Imre váratlanul távozott, dr. Medvegy Nóra visszavonult, míg Bérczes Dávid amerikai ösztöndíjat kapott. Ennek megfelelően nem csapatunk volt a meccs esélyese, hiszen a Nagykanizsa 2568-as élőátlagú összeállítást produkált, ami kivételesen magasnak számít. 

A meccs két gyors remivel indult. Először női játékosunk, Erdős Boglárka remizte ki 200 élővel magasabban rangsorolt ellenfelét, majd az ifjúsági táblán Kozák Ádám ért el döntetlent sötéttel. Szabó Gergely nagymester szépen hozta a remit, majd a magyar ranglista 2. helyezettje, Almási Zoltán nagymester villant, és késztette kapitulációra a világranglista 62 helyezett ellenfelét. Almási István túl nagy feladatot vállalt, és nyerni próbált az olimpiai bajnok Ribli Zoltán ellen, sajnos vereség lett a vége. (2,5-2,5)

Kravtsiv nagymester is remizett sötéttel, de már lehetett látni, hogy pár táblán jobb állást alakítottak ki a diósgyőri sakkozók. Areshchenko nagymester nagyon korán tisztet áldozott a férfi válogatott szövetségi kapitánya, Balogh Csaba ellen, és addig szorongatta ellenfelét, amíg feladásra késztette. Hasonlóan zseniális megoldásokat választott Antal Gergő nagymester, aki sötéttel nyert szuverén módon majdnem 100 élővel magasabban rangsorolt ellenfele ellen. (3-5)

Itt lassan már elhittük a bravúr lehetőségét, de még volt hátra 4 parti. IM Torma Róbert biztosan hozta fél pontot, ám Korpa Bence nagymester nem fogadta el ellenfele többszöri remiajánlatát, és vereséget szenvedett. (4,5-5,5)

Kryvoruchko nagymester gyalogelőnyös végjátékig jutott a világranglista 20. helyét elfoglaló ellenfelével szemben, ám nem tudta feltenni az i-re a pontot. (5-6)

A fél pont azt jelentette, hogy a döntetlen már zsebben volt, de ebben a fázisban határozottan csalódottak lettünk volna az x-szel. A döntés Kun Gábor partjára maradt, aki gyaloghátrányos bástya-végjátékban szépen tartotta az állást nagymester ellenfele ellen. Végletekig kiélezett csatában játszottak a felek, hiszen mindkét játékos tisztában volt a játszma kimenetelének jelentőségével. A Nagykanizsának kellett a győzelem, hogy döntetlenre mentsék a meccset, míg a DVTK-nak a remi is elég volt, hogy megnyíljon az út a hőn áhított bajnoki cím felé. Kun Gábor végül 106 lépésben, majdnem 6 órás idegőrlő küzdelemben hozta az utolsó fél pontot, ezzel bebiztosítva a DVTK történelmi győzelmét. 

Csapatunkban mindenki kiválóan játszott, döntő jelentőségű volt, hogy az első hat táblán 3 pluszt hoztunk, és a gyengébbnek ítélt hátsó táblákon jól tudtuk tartani magunkat. A DVTK első alkalommal győzte el az utóbbi évtized egyeduralkodójának számító Nagykanizsa csapatát.

NB I. 1. forduló

Tungsram Aquaprofit NSK - DVTK 5.5 - 6.5 

Győzött
GM Almási Zoltán
GM Areshchenko Alexander
GM Antal Gergő

Döntetlen
GM Krivoruchko Yuriy
GM Kravtsiv Martyn
GM Szabó Gergely
IM Kozák Ádám
IM Torma Róbert
Kun Gábor
Erdős Boglárka

A találkozó jegyzőkönyve

Dr. Mátyás Imre, szakosztályvezető: - Nagyon boldog vagyok, fiatal szakosztályunk eddigi legnagyobb eredményét érte ma el. Bár összeállításunk jóval gyengébbnek tűnt, minden táblán odatettük magunkat, a csapatkohézió döntött. Nagymestereink brillíroztak, GM Almási Zoltán megvillantotta kivételes tehetségét, a tulajdonképpen visszavonult GM Areshchenko beállítása csodafegyverként hatott, GM Antal Gergő ellenállhatatlannak bizonyult. Fontos kiemelni a hátsó táblákon játszó Erdős Boglárkát és a kivételesen küzdő Kun Gábort, akik jóval erősebb ellenfelek ellen teljesítettek kiválóan. Nyitva van az aranykapu, meg kell nyerni minden további meccset, és belépni rajta. 

NB I. Szabó László csoport 2. forduló

A 2. fordulóban a jóval szerényebb erőt képviselő, ám komoly légiósokkal felálló zalaegerszegi Csuti SK csapatával ütköztünk meg, ugyancsak Szombathelyen. 

A meccs megmutatta, hogy minden csapatot komolyan kell venni a nagyon erős magyar bajnokságban, hiszen csak a legvégén billent a mérleg nyelve csapatunk felé. 

A szokásos remikkel indult a találkozó, azonban két kellemetlen vereséget is el kellett könyvelni az első és az utolsó táblán. Szerencsére erre öt csattanós választ adtunk GM Areshchenko, GM Korpa Bence, IM Kozák Ádám, IM Torma Róbert és IM Almási István révén, így ha nem is simán, de hoztuk a kötelező győzelmet. 

NB I. 2. forduló 

DVTK - Csuti Antal-Hydrocomp SK 7.5 - 4.5 

Győzött
GM Areshchenko Alexander
GM Korpa Bence
IM Kozák Ádám
IM Torma Róbert
IM Almási István

Döntetlen
GM Kravtsiv Martyn
GM Szabó Gergely
GM Antal Gergő
Kun Gábor
FM dr. Füsthy Zsolt. 

A találkozó jegyzőkönyve

Dr. Mátyás Imre, szakosztályvezető: - Sokkal nehezebben sikerült nyerni, mint gondoltuk, alaposan megszenvedtünk a zalaiakkal. Szerencsére a tudásbeli különbség megmutatkozott, de fontos, hogy a jövőben minimalizáljuk a vereségek számát. Jó hétvégénk volt Szombathelyen, bár nagy erőket kellett mozgósítani a szervezést és a logisztikát illetően. Megmutattuk, hogy erős csapatunk van, ami nem egy emberre épül, át tudtuk hidalni a váratlan nehézségeket, és a bajnoki cím elsőszámú várományosává léptünk elő.