- A magyar jégkorong válogatott kapusedzőjeként december 13-15 között Norvégiába utazol a csapattal, ahol a házigazda norvégok, a franciák és a fehéroroszok ellen szerepeltek. Mit vársz ettől az EIHC tornától?
- Minden felkészülési időszaknak és tornának az a célja, hogy a szakmai stáb teljes képet kapjon a játékosokról. Kíváncsian várjuk, hogy a csapat milyen teljesítményt fog nyújtani a rendkívül erős ellenfelek ellen. Nincs sok idő a világbajnokságig, ezért minden együtt töltött időnek nő a jelentősége.

- Két kapussal vágtok neki a tornának, ezúttal Hetényi Zoltán és a válogatottba visszatérő Vay Ádám kap lehetőséget a bizonyításra. Mit vársz tőlük Norvégiában?
- Hetényi Zoli folyamatosan nagyszerű teljesítményt nyújt az Erste Ligában és a legutóbbi válogatott tornán is megmutatta, hogy lehet rá számítani. Bízom benne, hogy ezúttal is bizonyítani fog nekünk. Ádámtól pedig azt várom, hogy hozza azt a formát, amit korábban a válogatottnál mutatott, illetve azt a hatékonyságot, ami most jellemzi a játékát Miskolcon.

- Ádám október végén csatlakozott a DVTK Jegesmedvékhez és jelenleg a legjobb statisztikai mutatókkal rendelkezik a Tipsport Ligában. Minek köszönhető, hogy ilyen hamar be tudott illeszkedni és ilyen teljesítményt tud nyújtani?
- A jó formája annak köszönhető, hogy ő egy stabil, jó kapus, aki meccsre éhesen érkezett meg hozzánk. Nagyon boldog és motivált, hogy újra tétmérkőzéseken léphet jégre egy komoly bajnokságban. Ő tipikusan az a fajta kapus, aki minden edzésen a maximumot nyújtja, legyen szó száraz vagy jeges edzésről. Mindent belead és komolyan veszi azt, amit csinál. Ez meglátszik a meccseken nyújtott teljesítményén is.

- Ejtsünk szót másik fiatal kapusunkról is Adorján Attiláról, akinek némileg megváltozott a helyzete Vay érkezésével. Hogy látod, hogyan kezeli azt a helyzetet, hogy kevesebb lehetőséget kap?
- Attilának valóban megváltozott a szerepköre a csapaton belül Ádám érkezésével. Többször leültünk beszélgetni és örömmel láttam, hogy profi módon megértette a kialakult helyzetet. Neki most az a feladata, hogy amikor lehetőséget kap, akkor hozzásegítse a csapatot a győzelemhez. Kifogástalan az edzésmunkája, amikor pedig a kapuba került, mint például a két élcsapat a Dukla Trencin és a Zvolen ellen, akkor jó teljesítményt nyújtott és sikerült is győzelemre vezetnie a csapatot. Az ő fejlődését fogja szolgálni, ha ebben a remek ligában véd 20-25 tétmérkőzést. Úgy gondolom nincs még egy olyan kapus Magyarországon, aki 22 évesen ilyen stabil teljesítményt nyújt egy ilyen színvonalas bajnokságban. 


- A szakmai stáb gyakran hangoztatja, hogy a legnagyobb kihívás ebben a ligában, hogy felvegyük a sebességet a szlovák csapatokkal. A kapusok szempontjából mi az a tulajdonság, amiben a legtöbbet kell fejlődni, hogy sikeresek legyenek ezen a szinten?
- Sokszor mondjuk, hogy a sebesség meghatározó tényező ebben a ligában, mert ez így is van. Ez sok esetben nem csak annyit jelent, hogy gyorsabban kell korcsolyáznunk, hanem gondolkodásban kell felvenni a versenyt az ellenfelekkel. Gyorsabb döntéseket kell hozni, gyorsabban történnek meg dolgok, ezáltal a játék olvasását is gyorsabban kell véghez vinni, ami nagyon fontos a kapusoknál. Bizonyos szituációkban nem elég rövid időn belül reagálni, hanem már tudni kell, hogy mi fog következni, mielőtt megtörténne. Játékolvasásban, reakcióban, és mozdulatgyorsaságban is nagyobb sebességre vagyunk kényszerítve, de ez szintén csak a fejlődésünket szolgálja.

- Neked személy szerint mennyivel nagyobb kihívás felkészíteni a kapusokat a Tipsport Ligára, mint az Erste Ligára?
- Természetesen óriási kihívás, hiszen Európa egyik legjobb bajnokságáról beszélünk. Nagy felelősséggel jár, hogy jelen esetben Ádámot és Attilát a jégen és szárazon is felkészítsem a mérkőzésekre, illetve ne feledkezzünk meg a mentális felkészítésről sem, hiszen 2-3 naponta kell topformát nyújtaniuk. Hatalmas kihívás, de egyben nagy megtiszteltetés is, hogy ebben a folyamatban részt vehetek.

- A rövid válogatott szünet után újabb sűrű időszak következik a bajnokságban. Mit vársz az előttünk álló időszaktól?
- Már tavaly is elég sűrű volt a versenynaptár a bajnoksággal, és a kupákkal, ezért számottevően nincs több mérkőzésünk, mint tavaly ilyenkor. Azt gondolom, hogy a srácok fel vannak készülve erre a megterhelésre, mi pedig próbáljuk az edzéseket olyan ütemezés szerint kialakítani, hogy legyen idő a regenerációra és a megfelelő terhelést kapják meg tőlünk. Bírni kell és bírni is fogjuk ezt a tempót.


- Vezetőedzőnk, Glen Hanlon maga is remek kapus volt, hiszen több, mint 500 mérkőzést játszott az NHL-ben. Milyen a munkakapcsolatotok, illetve milyen együtt dolgozni egy olyan vezetőedzővel, aki játékosként kapus volt?
- A munkakapcsolatunk elején azt hittem, hogy többet fog irányt mutatni a kapusképzésben, de ez egyáltalán nem így van. Ő egy olyan közegből jött, ahol minden pozícióra megvan a megfelelő ember, és ezt így gondolja itt is. Tehát a kapusok felkészítését teljes mértékben rám bízza. Látja, hogy milyen munka folyik és elégedett ezzel. Abszolút megbízik az én munkámban.

- Az utánpótlás csapatoknál is te végzed el a kapusedzői feladatokat. Mi a véleményed a fiatal kapusok teljesítményéről?
- Vannak ügyes kapusaink az utánpótlásban, akikben benne van a potenciál, hogy hasonló szintre jussanak el, mint például Adorján Attila. Az edzésmunkát minden kapus megkapja a kapusedzések során, a 2-es számú jégpálya megnyitásával azon dolgozunk, hogy ezeknek a száma is megnőjön. Bevontam a munkába az U20-as csapatunk kapusát, Horváth Csongort, aki a későbbiekben kapusedző is szeretne lenni, így már ő is segít nekem a kisebb korosztályoknál. Ezzel az a célunk, hogy minél több munkát tudjunk befektetni és minél többet tudjunk foglalkozni a fiatalokkal. Úgy gondolom, hogy a háttér biztosított, de rajtuk és a hozzáállásukon is múlik, hogy milyen szintre fejlődnek. Sokszor szoktam mondani, hogy ahhoz, hogy valaki extra teljesítményt nyújtson, extra befektetett munka szükséges.