- Január 16. és 22. között egy hetet töltöttünk Sevillában a Real Betis akadémiáján - kezdte Fogarasi Zoltán (a fenti képen balra). - Az UEFA Elite Youth A-tanfolyam során kötelezően a helyszínen kell tanulmányozni egy külföldi akadémián folyó munkát, és a diplomamunka része a tapasztaltakról írt összefoglaló. Fernando Fernández vezetőedző kapcsolatrendszerét kihasználva fogadtak minket Spanyolországban, ahol még ma is nagy tisztelettel emlegetik egykori játékosukat. Amellett, hogy a Betis a legelismertebb spanyol akadémiák közé tartozik, abból a szempontból is jó választásnak bizonyult a Betis, hogy náluk is kiemelten fontos a kötődés a stábban és a csapatban is. Amikor a Girona ellen becserélték a saját nevelésű Sergio Leónt, 42 ezer szurkoló tapsolt felállva, nagyon szeretik a sajátjaikat.

- Látogatásunk során az egyes korosztályoknál folyó edzésmunka tanulmányozása mellett a Betis akadémiájának felépítésével akartunk megismerkedni - vette át a szót Vég Csongor (a fenti képen jobbra).   - Csütörtökön és pénteken gyakorlatilag az összes csapat (az U6-tól a tartalékcsapatnak számító Betis B-ig) edzését láttuk, még a női csapatét is. Vasárnap a Betis B - Cadiz bajnokit néztük meg, és annak ellenére, hogy ez a Tercera División, a negyedosztály rangadója volt, bőven elfért volna a magyar NB II. középmezőnyében is. Hétfőn találkoztunk Pep Alomarral, az akadémia módszertani igazgatójával (a fenti képen középen) és Miguel Calzado akadémia igazgatóval, kedden pedig hazautaztunk. Emellett bónuszként a helyszínen láttuk a Sevilla - Athletic Bilbao Király Kupa nyolcaddöntő visszavágóját, illetve a Real Betis - Girona bajnoki mérkőzést is.

Infrastruktúra

- Az infrastruktúra terén jelenleg jobban állunk, ők egy nagy- és egy kisméretű műfüves, valamint két nagyméretű élőfüves pályát használnak - tájékoztatott Fogarasi Zoltán. - Utóbbiakat szinte csak az első és a második csapat "koptatja", a minőségük talán veri a DVTK Stadion egyébként hibátlan centerpályájának állapotát is. Azért hangsúlyoztam, hogy jelenleg, mert már készen állnak a tervek egy új, 16 edzőpályát és egy 17 ezres stadiont magában foglaló edzőközpont építésére.

Edzésmunka a Betisnél

- Ami a szakmai munkát illeti, leginkább a tervszerűség tűnt fel, ami messze nem pénzkérdés - vette át a szót Vég Csongor. - A módszertan hasonló ahhoz, amit elkezdtünk Miskolcon is alkalmazni már a legkisebbeknél is. Minden edzés két blokkra bontható, az elsőben a fejlesztésre (mozgáskoordináció, gyorsaság, technika) kerül a hangsúly, a másodikban pedig a taktikára, ahogy a módszertani igazgató fogalmazott: a foglalkozás során előbb tanár, utána edző a szakember.

Azt is megtudtuk, nagyon fontos a visszajelzés, egyrészt az edzőket is értékeli a módszertani igazgató, másrészt a játékosok is pontosan tudják, mit gondol a teljesítményükről a szakmai stáb. A fiatalok számára is hozzáférhetők a mérési adatok (az U16-os korosztály fölött használják a GPS-alapú eszközöket), illetve igény esetén a szülőknek is könnyű bemutatni, milyen mutatókban marad el a csapatból kimaradó gyerekük.

A Betis is felfelé játszatja a legtehetségesebb fiatalokat. Első a játékos második az edző, az eredmény viszont egyáltalán nem fontos - tette hozzá a DVTK tartalék vezetőedzője.

A Betis akadémia működése

- Az alsó korosztályokban a képzés már az U5-ös korosztályban elindul, akik az U6-os csapattal egyetemben heti kétszer gyakorolnak, és hétvégén tornákra járnak, míg az U7-U8-as csapatok szintén heti két edzés mellett már bajnoki rendszerben szerepelnek. U9-U12 között heti 3 edzés és egy bajnoki mérkőzés jelenti a penzumot, de itt már korosztályonként két-két csapatot működtetnek, akik külön edzenek, külön versenyeznek - tért át az akadémia felépítésére Fogarasi Zoltán. - A két csapat között természetesen oda-vissza megvan az átjárás, így amikor egy fiatal hirtelen megnyúlik, és szétesik a mozgása, akkor kiveszik a "jobbak" közül. A másik csoportban ugyanazt a képzést, ugyanazt az odafigyelést kapja, amíg vissza nem térhet, így senki nem vész el ebben a kritikus időszakban. 

A felső korosztályokban U13-U17 között a bajnoki mérkőzések mellett heti négyszer, míg az U18-U19-es csapatoknál heti 5 alkalommal van edzés. U5-U12 között 7-7 ellen játszanak, míg U13-U19 között 11-11 ellen. Érdekesség, hogy amíg nálunk U18-ban nincs bajnokság, addig Spanyolországban igen.

Amellett, hogy elsősorban az andalúz srácokra figyelnek, az egész országot lefedi a játékosmegfigyelő hálózatuk. Elsősorban azokra a területekre koncentrálnak, ami első vagy másodosztályú csapat híján nincs fókuszban, illetve azokra a kedvező éghajlatú területekre, ahol a gyerekek egész évben az utcán fociznak, így spanyol viszonylatban is kiemelkedő a technikai tudásuk.

Az akadémia rendelkezik bennlakásos résszel is, de mindössze néhány tucat fiatal számára. A nem helyiek számára az U18-as korosztályig kötelező a kollégium, utána dönthetnek úgy, hogy kiköltöznek.

A fiatalok az U16-os korosztálytól profi szerződéssel rendelkeznek, ezzel tudják megelőzni, hogy a vetélytársak "elrabolják" őket, így viszont, ha be is jelentkezik valakiért a Real Madrid vagy a Barcelona, akkor is érkezik néhány millió euró.

DVTK tartalék

- Addig sem állt meg a munka Diósgyőrben, amíg a két szakember külföldön járt - evezett hazai vizekre Vég Csongor. - Ezzel kellett volna kezdenem, hálásak vagyunk Szalma Pál kapusedzőnek és Sverla Béla másodedzőnek, akikre ezalatt a néhány nap alatt több munka hárult, illetve Vincze Richárdnak és Szalóczy Dávidnak, akik besegítettek távollétünkben. Az edzéstervet elutazásunk előtt elkészítettük, utána pedig napi kapcsolatban álltunk egymással, zökkenőmentesen ment a munka.

A DVTK tartalék és U19-es csapata együtt készül hét közben, a bajnoki mérkőzésekre viszont kettéválik. Az U19-es bajnokság február 16-án, míg az NB III. március 3-án folytatódik, ezért akik várhatóan a tartalékban szerepelnek, azok egy héttel később kezdték a munkát. Az első héten az erőgyűjtésre helyeztük a hangsúlyt, és ismét egy felkészültségi szintre hoztuk a játékosokat, most hétvégén pedig már edzőmeccset is játszunk a DVSC második csapata ellen.

Ivánka Patrik és Szabó II Balázs rehabilitációja jól halad, tavasszal számítunk a visszatérésükre. Mindketten rutinos játékosnak számítanak a mi szintünkön, korábban rendszeresen az első csapattal edzettek, sokat segíthetnek a csapatnak. Rajtuk kívül visszatért a budafoki kölcsönből Boros Gábor, aki szintén nagy erőssége lehet a csapatnak. Nem véletlenül játszott már ötször az élvonalban és 45 alkalommal a másodosztályban, nagy szükségünk lesz a gólerősségére. Mindenki előtt nyitva áll a kapu, ahogy Farkas Marcell és Géringer Tamás tapasztalatokkal felvértezve térnek vissza, úgy képességei alapján hamarosan Gabi is az első csapattal edzhet.

A felkészülést követően pedig eredményes tavaszt várok a csapattól - zárta a DVTK tartalék vezetőedzője.