NB I. Szabó László csoport

Éllovasként látogattunk a második helyezetthez, és tudtuk, hogy nagyon nehéz meccsre számíthatunk, de azt senki nem várta, hogy a körülmények is megnehezítik a dolgunkat. Sajnos nem számíthattunk ifjúsági játékosunkra, Kozák Ádámra, aki a gibraltári szuperversenyen próbált nagymesternormát teljesíteni. Debütált csapatunkban a magyar női sakkozás egyik legendája, Verőci Zsuzsa.

Csapatunk az Almási, Kuzubov, Kravtsiv, Abasov, Szabó G., Antal, Korpa, Bérczes, Pintér, Torma, Verőci, Horváth K. összeállításban kezdte a mérkőzést, amelynek annak ellenére is esélyese volt, hogy a Paks leültette a világranglista 24. helyezettjét, az indiai Harikrishnát, aki utoljára 2014-ben szerepelt csapatukban.

Jól kezdődött az összecsapás, hiszen a DVTK-s színekben első meccsét játszó GM Abasov sötéttel kiremizte a hazaiak szupersztárját, GM Berkes Ferencet.

Ezt követően GM Kuzubov, GM Szabó és GM Pintér is remire adta meccsét, utóbbi kettő talán kicsit korán. Az utolsó két táblán a hazaiaknak kedvező mismatch sajnos igazolódott, így két pont hátrányba kerültünk (4-2) IM Torma és GM Korpa sem tudta érvényesíteni kisebb előnyét, így egyre fogyott a levegő (5-3) Az eddig kiválóan teljesítő, veretlen GM Kravtsiv győzelmi kényszerben és jobb állásban előbb visszautasította ellenfele remiajánlatát, majd időzavarban vesztőt húzott. (6-3)

Az utolsó három meccset nyerni kellett volna, hogy a vezető pozíció megtartásához elegendő döntetlent kicsikarjuk, de ez abban a pillanatban nagyon nehéznek tűnt. GM Antal szuverén módon győzött sötéttel, így megcsillant a remény (6-4) A totális időzavarokban a szupernagymesterek csatájában GM Almási sanyargatta Harikrishnát, míg GM Bérczes két bástyáért és kezdeményezésért leadta a vezérét. Mindkét táblán volt esélyünk, de nagyon kiélezett volt a küzdelem. Ekkor következett a sorsdöntő eseménysor. A találkozó versenybíróját már a kezdetektől komoly kihívás elé állította a sakkórák beállítása és kezelése. Az órák többször elromlottak, az 1. táblán legalább háromszor cserélték is azokat, kizökkentve a koncentrációból a nagymestereket. A legkritikusabb időzavar kellős közepén, a 39. lépésben, amikor Harikrishnának 1:14 másodperce volt hátra két lépésre, az óra ismét megadta magát. A versenybírónak hosszú percekbe telt beállítani újra, ami idő alatt a paksi éltáblás szabadon számolgathatott a bonyolult állásban. Végezetül sikerült beállítani a sakkórát, azonban az a 40. lépés után ismét lenullázódott, és ismét állítgatás következett. Ez olyan mértékben nem sikerült, hogy a versenybíró elfelejtette hozzáadni a lépésenként 30 másodperc bónuszidőt, és erre a hibájára csak újabb 14 lépés után jött rá. Ekkor, ismételt időzavarban, manuálisan hozzá akarta adni az elmulasztott időt, azonban ehhez Almási nagymester, aki folyamatosan szóvá tette a példátlanul szakszerűtlen bíráskodást, már nem tudott asszisztálni és kicsit jobb állásban remit ajánlott ellenfelének, jelezve, hogy a játszmalapot nem írja alá.

A másik táblán GM Bérczes kiválóan játszott az időzavarban és a két bástyával előbb lenyerte ellenfele huszárját, majd feladásra késztette a paksi játékost.

Dr. Mátyás Imre szakosztályvezető már korábban jelezte a versenybírónak, hogy óvást fog benyújtani, azonban a folyamatosan óraállítással küszködő bíró ezt nem vette figyelembe.

Bár a helyszínen beírták a 6,5-5,5 arányú végeredményt, mivel Almási nagymester nem írta alá a játszmalapot, szintúgy szakosztályvezetőnk az eredményjelentő lapot, álláspontunk szerint a mérkőzés 6-5-ös állásnál félbeszakadt.

Rendkívül sajnálatos, hogy a Magyar Sakkszövetség a bajnokság egyik kiemelt mérkőzésére nem tudott kompetens versenybírót küldeni, akinek ténykedése alapvetően befolyásolta a mérkőzés végeredményét és a bajnoki címért folytatott küzdelmet. Ennek okán, és a rendezési hiányosságok miatt a DVTK megóvta a mérkőzés végeredményét.

A következő fordulóra 2019. február 10.-én kerül sor, amikor az újonc Maróczy SE látogat a Hotel Palotába.

Dr. Mátyás Imre, szakosztályvezető: - Csalódott és dühös is vagyok egyszerre, hiszen több esélyt kihagytunk. A játék képe alapján a 6-6 volt a minimum, amit el kellett volna érnünk, de a győzelem is benne volt a meccsben. Fehérrel túl sok partit adtunk remire, illetve GM Kravtsiv tőle szokatlan módon hibázott, de nem okolható ezért, mert úgy érezte, hogy a jobb állásában benne van a győzelem. A rendezés kritikán aluli volt, egy NB I./B-s bajnoki mérkőzést is rendeztek ugyanabban a szűk teremben, nagy volt a zaj, kevés volt a mellékhelyiség, nem volt elemzőterem, az egész méltatlan volt egy NB I.-es rangadóhoz. A tárgyi feltételek is hiányoztak, hiszen a két szupernagymester párharcában legalább háromszor kellett órát cserélni, de az i-re a pontot a versenybíró példa nélküli, szürreális tevékenysége tette fel, ami alapvetően befolyásolta a mérkőzés végeredményét. Már a meccs közben is jeleztem, hogy óvunk, és ezt meg is tettem a mérkőzés végén. Bízunk benne, hogy a Magyar Sakkszövetség példás és igazságos döntést hoz, mert ezek a bohózatba illő történések aláássák a bajnokság komolyságát. 

NB I. Szabó László csoport 4. forduló

Paks - DVTK 6-5 félbeszakadt, óvás alatt

Győztek: GM Antal Gergely, GM Bérczes Dávid

Döntetlen: Kuzubov Yuriy, Abasov Nijat, Szabó Gergely, Korpa Bence, Pintér József, Torma Róbert,

Jegyzőkönyv: http://chess.hu/merkozesek/?f=2045&mid=11566

Tabella: http://chess.hu/csapatbajnoksagok/?b=202

NB I./B Maróczy csoport

Az NB I./B Maróczy csoport 6. fordulójában második csapatunk Budapesten ült asztalhoz a Magyar Sakkvilág TSE együttese ellen. A találkozóra esélyesként érkeztünk, hiszen 7 fő 2200 feletti játékos ült asztalhoz. 7 győzelem mellett csupán 3 döntetlent és 2 vereséget könyveltünk el, így a győzelem nem forgott veszélyben. Külön öröm, hogy debütált csapatunkban a 10 esztendős Turcsányi Vince, aki ígéretesen játszott ezekben a magasságokban is.

A 7. fordulóban, február 10.-én, az újonc Maróczy SE csapatát fogadjuk a Hotel Palotában.

NB I./B Maróczy csoport 6. forduló

Magyar Sakkvilág TSE - DVTK II. 3,5-8,5

Győztek: Handó Vilmos, Kun Gábor, Zámbó Zoltán, Kis Pál, Hardicsay Péter, Dobai Szabolcs, Szabó Leon.

Döntetlen: Almási István, Dr. Füsthy Zsolt, Erdős Boglárka.

Jegyzőkönyv: http://chess.hu/merkozesek/?f=2092&mid=11810

Tabella: http://chess.hu/csapatbajnoksagok/?b=204