Hatvan éve nyert először bajnoki érmet a DVTK női kosárlabda csapata. A találkozó kezdete előtt Völgyi Péter szakmai igazgató és Cziczás László vezetőedző köszöntötte az 1958/59-es sikercsapat még élő tagjait, akiket felállva tapsolt meg a csarnok közönsége. 


Bajnoki döntőhöz méltó, fantasztikus miliőben indult útjára a labda. Három percig Határ Bettin kívül más képtelen volt a gyűrűbe találni, roppant idegesen kezdtek tehát a csapatok, majd azt követően is Casas és Turner révén a vendégek tudták növelni az előnyüket.  A diósgyőriek az első mérkőzéshez hasonlóan indiszponáltan kezdtek, időt is volt kénytelen kérni Cziczás László (0-8). A negyed felénél aztán Mokango klasszikus centergóllal végre megtörte a jeget, de a zöld mezesek spanyolja rögtön válaszolt a túloldalon. A folytatásban beállt Szabó Fanni, de így sem kapta el a fonalat a hazai csapat. A védekezés rendben volt, de a 15%-os dobóteljesítmény nem sok jóval kecsegtetett. Mokango aztán értékesített két büntetőt, de Zahui lemásolta ezt a produkciót (4-12). A negyed végjátékában még Škorić is feliratkozott a pontszerzők közé egy könnyű kosárral, így nem úszott el a hajó (6-12).


Dupree vezérletével feljebb kapcsolt egy fokozattal a címvédő, és bár Medgyessy bevágott egy triplát, két perc alatt tíz fölé dagasztotta előnyét, jött is a hazaiak időkérése (9-21). Kétperces gólcsönd következett a találkozón, amit Walker-Kimbrough tört meg egy laza középtávolival, ezúttal a Íniguez mester érezte úgy, hogy magához kell rendelnie az övéit (11-21). Dupree és Škorić gólváltása után Cziczás László kapott technikait, amit Dupree bünetett meg egy ponttal, majd Turner hintett egy hármast (13-27). Škorić egy palánkos kosárral örvendeztette meg a drukkereket, majd Szűcs Réka dobálta be a büntetőit, Dupree duplájára Škorić reagált egy hasonló értékű dobással (19-29). A félidő hajrájában Mokango két büntijével tízen belülre jött a DVTK, de Turner hármasa miatt ez csak másodpercekig volt igaz, ráadásul a dudaszó előtt még Casas is bevágott egy hármast, magabiztossá téve ezzel a Sopron vezetését (21-35). A találkozó összképéhez tartozik azért, hogy a Sopron nem éppen puha védekezése az első negyedben mindössze két, a teljes első félidőben hét személyi hibát ért a játékvezetőknél.


Walker-Kimbrough és Casas gyors gólváltásával kezdődött a negyedik negyed, majd a spanyolé volt a következő kosár is. Shatori egy büntetője után Szabó szerzett szemfüles duplát, de erre Zahui reagált egy hármassal (41-57). Innentől, a negyed felétől már nyugodt mederben csordogált a mérkőzés, Dupree duplájára  Škorić és Mokango pontjai voltak a reakciók (45-59). A nyitott kérdés az maradt, sikerül-e esetleg tízen belülre jönnie a DVTK-nak. Erre meg lett volna a lehetősége, hiszen a Sopron koncentrációja csökkent a mérkőzés végére, Zahui 2+1-es akciója azonban ezen reményeket is szertefoszlatta (45-62). A hálás közönsége így is nagy ünneplésben részesítette és felállva ünnepelte kedvenceit.


Mindössze tíz másodpercre volt szüksége az Aluinvent DVTK-nak, hogy megszerezze első pontjait a második félidőben. Škorić, majd Mokango is villant, jól kezdték tehát ezt a periódust a piros-fehérek, Dupree válaszolt a túloldalon. Ezt követően azonban megváltozott a mérkőzés képe és elkezdte termelni a pontokat a hazai csapat. Putnina, Walker-Kimbrough és Škorić szállították a kosarakat. Miután Medgyessy büntetői is ültek, egészen szorossá vált az eredmény, zengett a csarnok, a szurkolók biztatása majd szétvetette annak falait (34-37). A vendégek vészes gólínségét Dupree – ki más – szakította meg, hogy aztán Casas hárompontosával végleg túljusson a hullámvölgyön a Sopron (34-42). A DVTK-időkérés után is a zöld mezesek maradtak lendületben és Crvendakić, valamint Dupree révén növelték az előnyüket. A játékrészben Casas duplái közt Walker-Kimbrough büntetőzött hibátlanul (36-50). 

Női Kosárlabda NB I. A-csoport, döntő, 2. mérkőzés

Aluinvent DVTK - Sopron Basket 45-62 (6-12, 15-23, 18-15, 9-12)

Miskolc, Generali Aréna, 1800 néző. Játékvezető: Cziffra Csaba, Györffy Pál Attila, Csabai-Kaskötő Brigitta.
DVTK: Medgyessy 5/3, Walker-Kimbrough 11, Škorić 12, Putniņa 2, Mokango 11. Csere: Zele, Kiss A., Szűcs R. 2, Szabó F. 2, Kányási. Vezetőedző: Cziczás László.
Sopron: Turner 8/6, Casas 18/6, Crvendakić 2, Dupree 19, Határ 4. Csere: Zahui 11/3, Fegyverneky, Dubei. Vezetőedző: Roberto Iniguez.


Edzői értékelés

Cziczás László: - Gratulálok a Sopronnak a győzelemhez, ma bebizonyították, miért nem tudták megszorongatni se őket ebben az idényben. Nincs okunk a szégyenkezésre, játékosaim maximálisan küzdöttek az utolsó leheletükig. Úgy fogunk elutazni az harmadik mérkőzésre, hogy megcsináljuk a csodát és világszenzációt keltve egy ponttal megverjük a Sopront. 

Roberto Íniguez: - Alapvetően kézben tartottuk a mérkőzést. A második félidő elején néhány percig kicsit puhák voltunk, akkor feljött a hazai csapat. Fontos volt, hogy ma játszott Fegyverneky Zsófia, ő a legfontosabb láncszeme a csapatomnak. Örölünk a győzelemnek, de van egy harmadik mérkőzés, amelyen koncentrálni és küzdeni kell. 

A mérkőzés részletes statisztikája itt olvasható.