Kedden elrajtolt a 3x3-as Világbajnokság Amszterdamban, melyen Cyesha Goree, Medgyessy Dóra, Papp Klaudia, Theodoreán Alexandra összeállítású válogatottunkért szoríthatunk.

Világversenyen az első mérkőzés mindig különösen fontos. Ezúttal is idegesen kezdtek a csapatok. Az első percben a lettek szereztek vezetést, melyre Goree válaszolt. A harmadik perc elején Papp révén a vezetést is megunkhoz ragadtuk, de erre gyorsan feleltek a lettek. Az első játékmegszakítás 2-2-ről érkezett el. Amikor visszatértek a csapatok, Medgyessy betörése után még leperdült a labda, de Goree visszatette a lepattanót. Theodoreán középtávolijával pedig a különbséget is tudtuk növelni. A negyedik perc végén Papp révén 5-2-re szakadtunk el.

A mérkőzés középső szakaszában hagytuk állva a riválist. Medgyessy oldott meg gyönyörű villanással egy betörést, majd Papp átadása után Goree bizonyult eredményesnek. Ugyan a lettek hosszúra nyúló kosárcsendje megszakadt, de 7-3-nál így is kedvező helyzetből jöhetett a második játékmegszakítás. A folytatásban Goree büntetőből alakította 8-3-ra az állást. Innen érkeztünk a mérkőzés utolsó három percébe. A lettek egy pillanatra nem adták fel és egy duplával még 8-5-re visszajöttek. Lélektanilag kulcspillanatban jött Goree találata, amivel 9-5-re módosult az eredmény. Ismét betaláltak a lettek, de erre Goree válaszolt kétszer. Előbb második esélyből, majd büntetőből.

Amikor másfél perccel a vége előtt Medgyessy higgadt tempója célt ért, 12-6-ra mentünk. Erre a lettek duplával reagáltak. Mielőtt azonban szorosabb végjáték alakult volna ki, Papp is duplát értékesített. Az utolsó percben Goree révén már 15-8-ra mentünk és innentől nem volt kérdés a győztes kiléte. A végén ugyan még betaláltak a lettek, de a 15-9-es győzelem és a játék képe így is igencsak előremutató. 

Magyarország - Lettország 15-9

Pontszerzők: Goree 8, Papp 4, Medgyessy 2, Theodoreán 1.

A második keddi mérkőzésen Goree révén ugyanis vezetést szereztünk. Ugyan gyorsan egyenlített Hollandia, de Papp büntetője a második perc elején ismét azt jelentette, hogy válogatottunk járt előrébb. Egy holland találat után pedig Goree büntetője jött, ezzel 3-2-re módosítva az állást. Ezt követően Medgyessy gondoskodott arról, hogy 4-3-nál újra nálunk legyen az előny.

A csoportrangadó középső szakaszához érkezve jött el egy kisebb lélektani fordulat. A hollandok ugyanis 5-4-nél először ragadták magukhoz a kezdeményezést. Goree jól dolgozott a palánk alatt és így 5-5-nél egyenlítettünk, de ezt követően újra a hazaiak találtak be. Papp módosította 6-6-ra a meccset, hogy aztán ismét egy hazai válasz érkezzen erre. Nem hagytuk szó nélkül és még a második játékmegszakítás előtt Medgyessy hozta 7-7-re a derbit. Rendkívül kiélezett és szórakoztató csatát láthattunk, ahol a 10 perc alatt egy pillanatig nem alakult ki nagy differencia.

A két ellentétes három-három perc után óriási kérdés volt, hogy a hajrára ki ragadja magához a vezetést. Szerencsére mi lettünk azok Goree két büntetőjével, amiket higgadtan értékesített. A hollandok 9-7 után már nem tudtak fordítani. Goree újabb villanása után 10-8-ról érkeztünk az utolsó két és fél percbe. Óriási lelki erőt mutattak a mieink, hiszen minden hazai próbálkozásra sikerült válaszolni. Az utolsó két percbe érve Theodoreán távoli kísérletét követően Goree tette vissza a lepattanót, 11-9-nél időt is kértek a hollandok. A vége előtt 40 másodperccel ugyan 11-11-nél egyenlítettek, de sikerült megjátszani a befutó Goree-t és ezzel 12-11-re újra mi mentünk. A vége előtt 20 másodperccel pedig Medgyessy extra dobása kiszorított helyzetből ért célt, amivel 13-11-re módosította a találkozót, így eldöntötte rangadót.

Hollandia - Magyarország 11-13

Pontszerzők: Goree 7, Medgyessy 3, Papp 2, Theodorean 1

A csoport állása

  1. Kína (2 győzelem, 40 dobott pont)
  2. Magyarország (2 győzelem, 28 dobott pont)
  3. Hollandia (1 győzelem, 28 dobott pont)
  4. Lettország (0 győzelem, 21 dobott pont)
  5. Türkmenisztán (0 győzelem, 16 dobott pont)

További eredmények

Türkmenisztán - Kína 5-22
Hollandia - Türkmenisztán 17-11
Kína - Lettország 18-12

A magyar válogatott programja

2019. június 18., kedd
16:55 Magyarország - Latvia 15-9
19:30 Hollandia - Magyarország 11-13

2019. június 20., csütörtök
16:55  Magyarország - Kína
20:30 Türkmenisztán - Magyarország

Forrás: fiba.basketball/3x3WC/2019, wbasket.hu