FIBA 3x3-as női kosárlabda Európa-bajnokság

Tizenhat országból huszonnégy csapat kvalifikálta magát a FIBA 3x3-as Európa-bajnokságára, amelyet ötödik alkalommal rendeznek meg augusztus 30. és szeptember 1. között Debrecenben.

A házigazdák (Magyarország), a címvédők (a férfiaknál Szerbia, a nőknél Franciaország) és a FIBA 3x3-as Szövetség rangsorának nyolc legjobb csapata (a férfiaknál Ukrajna, Oroszország, Hollandia és Franciaország, a nőknél Ukrajna, Oroszország, Hollandia és Lettország) alanyi jogon vesznek részt a tornán.
A maradék 12 debreceni hely sorsáról az elmúlt hétvégén Konstancában (Románia), Kijevben (Ukrajna) és Rigában (Lettország) megrendezett selejtezőkön döntöttek a résztvevő csapatok.

Míg néhány favorit eleget tett a várakozásoknak (a világbajnokság ezüst- és bronzérmesei, Lettország és Lengyelország a férfiaknál, a nőknél pedig a 2018-os világkupa győztes Olaszország, valamint a korábbi Európa-bajnoki ezüstérmes Románia és Spanyolország), néhányuk lekéste a magyarországi csatlakozást. Két korábbi Eb-győztes, Románia és Szerbia férficsapata is kiesett a kvalifikáció során. A nőknél a 2016-os világbajnok győztese, Csehország szintén nincs a mezőnyben. A fentiek nyilvánvalóan néhány meglepetéshez vezettek. Dánia az első Európa-bajnokságán vesz részt, miután női csapata egy ki-ki meccsen legyőzte Svédországot Ukrajnában. Ausztria és Németország férfi-, ill. Lengyelország női együttese szintén Debrecenben debütál. Az első bukaresti Eb-n bronzérmet nyerő litván férfiak is visszatérnek öt év után az Európa-bajnokságra.

Helyszín

Debrecen, Kossuth tér

Becsky István, a szervezőbizottság elnökének tájékoztatása szerint nagy az érdeklődés a rendezvény iránt, ezért két-háromszáz fővel próbálják növelni a lelátók kapacitását. Aki nem fér be az arénába, a Kossuth-szobor előtti kivetítőn követheti figyelemmel az eseményeket.

A résztvevő csapatok

Nők

Fehéroroszország
Dánia
Franciaország (címvédő)
Magyarország
Olaszország
Lettország
Hollandia
Lengyelország
Románia
Oroszország
Spanyolország
Ukrajna 

Férfiak

Ausztria
Franciaország
Németország
Magyarország
Lettország
Litvánia
Hollandia
Lengyelország
Oroszország
Szerbia (címvédő)
Spanyolország
Ukrajna

A magyar női válogatott kerete

Cyesha Damian Goree
Medgyessy Dóra
Papp Klaudia
Theodoreán Alexandra

Az Európa-bajnokság programja

2019. augusztus 30. péntek

18.50 Magyarország - Lengyelország
21.00 Franciaország - Magyarország

2019. augusztus 31., szombat

pihenőnap

2019. szeptember 1. vasárnap

13:15 Negyeddöntők
17:00 Elődöntők
19:00 Bronzmérkőzések
20:10 Döntők