- Örülök, hogy a DVTK játékosa lehetek - mosolygott José Cortés. - Gyerekkorom óta arról álmodtam, hogy Európában szerepeljek, ami most teljesül. Elsősorban támadó szellemű játékosnak tartom magam, aki imád cselezni, a szélről beadni, gólpasszokkal szolgálni ki a társakat, és persze gólt lőni, ha úgy adódik a helyzet. Ugyanakkor a csapat érdekében a védekezésből is kiveszem a részem. 
Magyarországon elsősorban szeretném beverekedni magam a csapatba, minél többet játszani, és meghatározó játékossá válni. Hosszú távon pedig az minden vágyam, hogy a csapattal valamilyen címet nyerjek, és megmutassam magam az európai kupaporondon.

- Riki egy jobblábas, erős felépítésű szélső támadó, aki támadásban és védekezésben is keresi a párharcokat, ahol a fizikai erejét és a sebességét egyaránt tudja kamatoztatni - mutatta be Benczés Miklós sportigazgató. - A fejjátéka is kiemelkedő, jól érkezik a kapu elé. Végigjátszotta a decembert, jó formában érkezik Diósgyőrbe.
A szakmai stáb kívánságlistájának élén egy gólerős támadó szerepelt. Azért esett rá a választás, mert a mentális, technikai, taktikai és anyagi szempontok alapján szóba jöhető labdarúgók közül ő volt a legelső jelölt.
A szélső kiválasztása során a menedzserek ajánlása mellett több mérkőzés teljes felvételét is megtekintettük, ahol láttuk, hogyan támad, hogyan védekezik, hogyan helyezkedik. És mivel személyesen nem állt módunkban megnézni, az egykori diósgyőri labdarúgó, Vicente Arze véleményét is kikértük, aki jól ismeri a bolíviai bajnokságot.

José Ricardo Cortés nehéz sorsú családból származik, focizni is az utcán kezdett, és csak 14 éves korában került egy sportiskolába. Ezt követően előbb Kolumbiát (Medellín, Bogotá, Pereira), majd a világot vette a nyakába. Mexikóban, Finnországban és Litvániában is járt próbajátékon, végül Bolíviában találta meg számítását. Még mindig csak 23 éves, amikor visszatért szülőhazájába, immár az első osztályba, a legutóbbi két évben pedig ismét a bolíviai élvonalban szerepelt. 

Riki hétfőn délután már együtt edzett a DVTK csapatával.

Névjegy

Vezetéknév: Cortés
Keresztnév: José Ricardo
Születési idő: 1994. szeptember 8.
Születési hely: Cali (Kolumbia)
Állampolgárság: kolumbiai
Magasság: 179 centiméter
Poszt: támadó

Pályafutás

2019/2020 tavasz Diósgyőri VTK (NB I.)
2019 Club Destroyer’s (Bolívia, 1. osztály) 20/8
2018 Club Destroyer’s (Bolívia, 1. osztály) 18/4
2017 Atlético Bucaramanga (Kolumbia, 1. osztály) 10/0
2016/2017 Real América (Bolívia, 2. osztály) 6/6
2015/2016 Real América (Bolívia, 3. osztály) 24/28
2015 tavasz Club de la U Cruceña (Bolívia, 2. osztály)    
2014 Deportivo Pereira U20 (Kolumbia)
2013 La Equidad U21 (Kolumbia)
2011-2012 La Pantera Fútbol Club (Kolumbia, 3. osztály)
2008-2011 Escuela de Formación Deportiva Kuty sportiskola (Kolumbia)