Chris Docherty: Kiváló infrastruktúra és kemény munka

- Milyen céllal érkeztél Diósgyőrbe?
- A látogatásom során igyekeztem megismerni a képzés módszerét, és ezután olyan ötletekkel szolgálni, amelyeket a későbbiek során hasznosítani tud a DVTK Labdarúgó Akadémia vezetése. Elsősorban azokra a területekre koncentráltam, amelyeket korábban behatóan tanulmányoztam: a motorikus képességek és a döntéshozatali képességek gyorsaságának fejlesztése, illetve egy sportoló testalkatának és izomzatának hosszú távon történő fejlődésének a vizsgálata. 
Már érkezésem előtt megosztott velem néhány - minden részletre kiterjedő - anyagot az intézményről és az előttük álló kihívásokról Fogarasi Zoltán akadémia igazgató.  Ezek és a személyes tapasztalataim alapján elmondhatom, hogy már eddig is hatalmas munkát végeztek el az itt dolgozók, de még mindig akad sok olyan tennivaló, amivel még magasabb szintre kerülhet a képzés az akadémián.

- Mennyire lehet felhasználni a Skóciában és Kínában szerzett tapasztalatokat?
- Skócia és Magyarország sok tekintetben hasonló. Mindkét helyen imádják a labdarúgást, sikeres a múlt, de a jelen kevésbé. Korábban a skót válogatottat is magasabban jegyezték, persze nem annyira, mint a kétszer is világbajnoki döntőt játszó magyar válogatottat, és nekünk is kiváló labdarúgóink voltak. Mostanában azonban elkerül a siker, legutóbb az 1998-as világbajnokságon szerepelt a skót válogatott. Mindkét szövetség igyekszik fejleszteni a labdarúgást. Először a skót labdarúgó szövetség alkalmazottjaként hallottam a magyar futball felemelkedését szolgáló erőfeszítésekről egy egymás elleni korosztályos válogatott találkozó előtt, és most minderről a saját szememmel is meggyőződhettem.


- És Kína?
- Kína egészen más világ, nincs futballtörténelme, és futballkultúráról sem beszélhetünk. Ott éppen ez a feladat, nekünk kell megteremteni a futballkultúrát, és azt a szenvedélyt, ami a világ minden táján körülöleli a labdarúgást. Hogy a feladat nagyságát érzékeltessem: Európában, Afrikában és Amerikában, ha egy gyerek focizni akar, akkor a szülei többnyire engedik, ezzel szemben Kínában a szülők sokkal jobban meghatározzák a gyerek szabadidős tevékenységét, ezért elsősorban nem is a fiatalokat, hanem a szülőket kell megnyerni a focinak. Ugyanakkor a kínai labdarúgó szövetség nagyon ambiciózus, azt tűzték ki maguk elé, hogy a labdarúgás legyen a legnépszerűbb sportág az országban, emeljék világszínvonalúra az utánpótlás-nevelést, ami majd segíti megvalósítani a “kínai álmot”, azaz a világbajnoki cím elhódítását.

- Visszatérve Diósgyőrbe, milyen tapasztalatokkal távozol?
- Lenyűgöző az infrastruktúra! Csodálatos a stadion, minden igényt kielégít az edzőközpont, az ősszel átadott DVTK Medical Center pedig olyan lehetőséget teremt a sporttudományos háttérmunkához, amiről a világ nagy részén álmodni sem mernek. Amennyiben az infrastruktúrát, az erőforrásokat kemény munkával kombináljuk, annak biztosan meg lesz az eredménye. Kiváló elképzeléseket és szakembereket ismertem meg, bízom benne, hogy az ötleteimmel én is hozzá tudok járulni a DVTK Labdarúgó Akadémia élmezőnyhöz történő felzárkózásához.

Fogarasi Zoltán: Megerősítés és megfontolandó ötletek

A skót szakember után Fogarasi Zoltánt, a DVTK Labdarúgó Akadémia igazgatóját kérdeztük a látogatásról.

- Nem a semmiből pattant ki Chris Docherty meghívásának ötlete, hiszen a DVTK Labdarúgó Akadémia mindig is nyitott volt más futballkultúrák felé. Elég csak a közelmúlt szakmai tanulmányútjait (Hertha Berlin, Sevilla FC, Real Betis, NAC Breda) vagy éppen az évek óta itt dolgozó Barney Lord erőnléti edző nevét említeni. De tavaly jártak nálunk tanulmányúton az Ír Labdarúgó Szövetség (FAI) edzőképzésén résztvevők, illetve kollégám, Gyarmati Attila is Írországban végzi az UEFA Elite Youth A licenc megszerzéséhez szükséges kurzust.
Az államilag elismert sportakadémiai címmel nem csak lehetőséget, hanem nagy felelősséget is kaptunk, ami által magasabb szintű képzésben kell részesíteni a növendékeinket. A magasabb szintre lépéshez elengedhetetlen a további külföldi kapcsolatok kiépítése.

- Hogyan került képbe Chris Docherty?
- Ivan Kepčija, a Dinamo Zagreb akadémiájának egykori vezetője szándéka ellenére végül mégsem tudta elfogadni meghívásunkat, mert december közepén kinevezték a Hajduk Split sportigazgatójává, ami megsokszorozta elfoglaltságát. Ezért a vele egyazon futballfilozófiát valló Chris Dochertyt ajánlotta figyelmünkbe, aki részt vett a Horvát Labdarúgó Szövetség (HNL) képzési tervének összeállításában. A skót szakember jelenleg a kínai labdarúgó-utánpótlás fejlesztésért felelős koordinátor-helyettes, előtte pedig a skót labdarúgó szövetség (Scottish FA) keretén belül egyéb edzői feladatai mellett a motorikus képességek vizsgálatával, illetve a gyors döntéshozatali képességek fejlesztésével foglalkozott.


- Miből állt a program?
- Chris Docherty két és fél napot töltött Diósgyőrben, ahol elsősorban a DVTK Labdarúgó Akadémia működésével ismerkedett meg (az egyes területek - erőnléti, mentális, taktikai, technikai, egyéni képzés, egészségügyi háttér, első csapat-akadémia kapcsolata, átmenet az utánpótlás futballból a felnőtt futball irányába, infrastruktúra - képviselői mutatták be munkájukat), amit összevetett az évek során felhalmozott tudásával, és a közeljövőben írásban is megteszi észrevételeit. Ezt követően pontról pontra végig kell mennünk a javaslatain a fejlődés érdekében.

- Mi volt az elsődleges észrevétel?
- Chris a horvát mintát mutatta be nekünk. Az általuk is legfontosabbnak tartott három területet emelem ki: számukra a csapateredmény másodlagos, ehelyett az egyéni képzés, az egyén fejlesztése kerül az előtérbe. Érdekes dolgot mondott azzal kapcsolatban is, hogy náluk a korosztályos válogatottság sem számít abszolút értékmérőnek.
Annyi bizonyos, hogy érdemes nyitni a világban felhalmozott tudás felé, de nem elég megismerni, hanem be is kell tudni építeni a képzési rendszerünkbe azokat az elemeket, amelyek a mi képzési filozófiánknak, valamint az itt futballozó gyerekek identitásának megfelelnek. 

- Lássuk egyesével ezeket!
- Chris Doherty megerősített bennünket abban, hogy a képzés során nem szabad a csapateredményt mindenek elé helyezni. Mi is azt valljuk, hogy a gyerekek állnak a középpontban, az ő fejlődésük a legfontosabb, még akkor is, ha a versenyrendszer miatt sajnos néhány korosztályon ott a teher.

- És a technikai képzés?
- Rendkívül megfontolandó az az elképzelés, hogy náluk az U6-U8-as korosztályban csak a játék megszerettetése a cél, azt szeretnék, hogy élvezzék a focit a fiatalok, örömmel járjanak edzésre. Ez a tömegesítés időszaka, ahol a fő szempont az, hogy minél többen kezdjenek el focizni annak érdekében, hogy később minél nagyobb legyen a (ki)választási lehetőség. A valódi képzés az U9-es korosztállyal indul el és egészen az U15-ig tart, ahol a technikai- és egyéni képzésre esik a hangsúly. Ekkor kell elsajátítani azt a technikai tudást, ami megalapozza egy utánpótlás korú játékos egész későbbi pályafutását. Ez a koncepció természetesen szinte lopakodva hozza magával a taktikai elemek megtanulását is, például azt, hogy egy adott játékhelyzetben hogyan játszik össze a pályán két játékos, majd három és így tovább. Viszont a különböző technikai elemeket egy 14 éves játékos már megfelelő szakmai szinten és megfelelő gyorsasággal hajtja végre. U16 és U19 között pedig megtanítják „győzni” a fiatalokat, ezekben a korosztályokban már hangsúlyt kap az eredményesség is. 

Természetesen mi is tisztában vagyunk a technikai képzés fontosságával, a taktika mellett a technikát is fejlesztjük, de talán az utóbbi időben egy kicsit elcsúsztunk az előbbi felé. Chris Docherty is megerősített minket abban, hogy a technikai képzést nem előzheti meg a taktikai felkészítés, mert például az ellenfelet letámadva (mint taktikai elem) hiába szerzünk labdát, ha a technikai deficitnek köszönhetően nem tudjuk megfelelően továbbjátszani azt, másrészt technikai oldalról nézve egy labdabiztos csapat 2-3 érintővel már fiatal korban is ki tudja játszani a presszinget. Ezért hangsúlyos szerepet kaphat a képzési rendszerünkben a már meglévő taktikai és fizikális periodizáció mellett a technikai periodizáció bevezetése is, melynek során a technikai elemek gyors kivitelezésén, valamint ezáltal a gyors döntéshozatali képesség fejlesztésén lesz a fő hangsúly. Hiszem, hogy ennek a 3 komponensnek az ötvözése és fejlesztése - az egyéni képzés és a mentális felkészítés mellett - által léphetünk majd egy magasabb szintre.


- Végül a korosztályos válogatottság kérdése. 
- Egy akadémia munkáját is minősíti, hány játékost ad a korosztályos válogatottakba. Ezen a területen egyre jobban állunk, szinte mindegyik csapatban képviseli legalább egy növendékünk a diósgyőri színeket. Ez azt jelenti, hogy jól dolgozunk, azonban Chris Docherty rávilágított arra, hogy ellenkező esetben sem feltétlenül végezzük rosszul a munkánkat, csak a képzési folyamatnak később lesz meg az eredménye. A Dinamo Zagreb akadémiájáról kikerülő Luka Modrić vagy Ivan Rakitić sem járta végig az összes korosztályos válogatottat, hanem viszonylag későn mutatkoztak be. Ez azonban nem zavarta őket, mert örömteli ugyan, de számukra csak másodlagos a válogatott meghívó, a fő hangsúly kizárólag a képzésen, ezen belül is a hosszú távú egyéni képzésen van, aminek végeredménye az lehet, hogy élvonalbeli, majd válogatott, végül nemzetközi karriert befutó labdarúgókat adnak Horvátországnak. Nem áll tőlünk távol ez a hozzáállás, mert például Korbély Kristóf először az élvonalban mutatkozott be, majd ennek köszönhetően jött az U21-es válogatott meghívója.

- Hogyan váltatok el, lesz-e folytatás?
- Mindenképpen, a szóban elhangzottakat Chris Docherty napokon belül összefoglalja írásban is. Ebben már nem csak a hiányosságokat tárja fel, hanem megoldási javaslatokat is ad majd a fejlesztendő területeken. A mi feladatunk pedig az lesz, hogy - ahogy már korábban is említettem - megvizsgáljuk, miként tudjuk hasznosítani azokat. Terveink szerint a későbbek folyamán is szeretnénk vele kapcsolatban maradni, mert ebben a két és fél napban egy rendkívül nagy tudású szakembert ismertünk meg a személyében. Emellett szeretnénk folytatni a külföldi tanulmányutak sorozatát, mert minden ilyen találkozó újabb kapukat nyit meg az akadémiánk továbbfejlesztése felé.