A DVTK operatív döntéshozó bizottsága a DVTK Medicalban megtartott járványügyi ankétok és orvosi vizsgálatok alapján megállapította, hogy nincs koronavírus által fertőzött sportoló vagy dolgozó a DVTK-nál. A sportági szakszövetségek rendelkezésein túl a DVTK sportolóinak tevékenységét nem korlátozza.

A DVTK operatív döntéshozó bizottsága áttekintette a koronavírus nemzetközi és hazai helyzetét, mely alapján összefoglalta azt, hogy jelenleg a kiemelt járványügyi kockázatot jelentő, az ezer fő feletti megbetegedést kimutatott országok (Kína, Olaszország, Irán, Dél-Korea, Franciaország, Spanyolország, Németország, Amerikai Egyesült Államok) között nincs ott hazánk. Magyarországon pénteken délelőtt 19 fertőzött és 1 gyógyult betegről, valamint 79 fertőzés gyanúja miatt karanténban megfigyelt egyénről tudunk. Összesen 858 megalapozott szerológiai mintavétel történt (friss adatok a koronavirus.gov.hu oldalon találhatók).

A WHO eddigi felmérése alapján egyértelműen megállapítható, hogy a koronavírus tünetei lázzal kezdődnek száraz köhögés kíséretében, amihez pár nap után nehézlégzés, légszomj társulhat. Ritkán társul a tünetekhez orrfolyás és torokfájás. A biztosan fertőzött esetek 80 százaléka könnyű és közepes lefolyású, orvosi kezelést nem igényel, 15 százaléka orvosi ellátást igényel, különböző tünetekkel társul, ami általában tüdőgyulladás és légzési nehézség. Mintegy 5 százalék fordulhat át súlyos légzési elégtelenségbe, sokkos állapotba, és körülbelül 2 százalék végződhet halálos kimenetellel.

A gyerekek érintettsége minimális, világszerte összesen mintegy 900 kimutatott betegségből egyetlen gyermekkorú halálos áldozat sem volt. A szövődmények főleg a hatvan évnél idősebb korosztályt veszélyeztetik, azok közül is azokat, akik valamilyen légzőszervi, keringési, vese- vagy immunológiai betegségben szenvednek. A leghatásosabb általános védekezés a gyakori, rendszeres kézmosás, a kezek szájtól való távoltartása, közeli testi kapcsolatok kerülése, általános immunerősítő étkezés, és táplálékkiegészítés (vitaminon, ásványi sók, bő folyadék).

A DVTK a fentiek miatt a labdarúgók számára dupla adag vitaminban gazdag, kifejezetten sportolók számára készült táplálékkiegészítőt biztosít.

A sebészi maszk a közhiedelemmel ellentétben figyelembe véve a vírus méretét nem véd meg a vírusfertőzéstől. Ezért hasznáata csak a bizonyítottan betegek számára ajánlott a vírus szórásának csökkentése érdekében.