- Milyen célokkal kezdtétek meg a 2019/2020-as szezont?
- Az idei korosztállyal (2004-2005) tavaly májusban indítottuk el a közös munkát. A száraz felkészítést Strenk-Khouiled Sarah és Orosz Szilveszter szakmai irányításával végeztük el. Augusztustól az U16-os edzői stábbal (Verba Gábor, Orosz Szilveszter, Verba Balázs, Strenk-Khouiled Sarah, Farkas Tamás, Horváth Csongor, Handzó Csilla) kezdtük el a jeges és száraz edzéseket. Célunk a gyerekek egyéni képességeinek fejlesztése mellett mind a két csapatunktól a lehető legjobb eredmény elérése volt.

- A magyar bajnokságban nagyon sikeresek voltatok az A csapattal, a középszakaszt a második helyen zártátok, a rájátszást is győzelemmel kezdtétek, a MAC csapata ellen vezettétek a párharcot, amikor leállították a szezont. Hogyan értékeled a magyar bajnokságban nyújtott teljesítményeteket?
- A szeptemberi selejtező csoportunkat megnyertük (3 mérkőzés, 2 győzelem, 1 vereség) ezzel bekerültünk a legjobb 8 csapatba. Ezután a szövetség megváltoztatta a versenykiírást, az alapszakaszt lerövidítették 7 mérkőzésre, ami után a 2. helyen végeztünk 6 győztes és 1 vesztes mérkőzéssel. A középszakaszban itt már a legjobb hat csapat játszott 3 kört egymással. A 15 mérkőzésből 9 győzelem és 6 vereséggel szintén a 2. helyen végeztünk. Következett a negyeddöntő a MAC csapata ellen. A két győztes mérkőzésig tartó párharc első mérkőzésén Budapesten 4-3-ra győztünk. Sajnálatos módon március 13.-án pénteken bejelentették, hogy vége a szezonnak a járvány miatt, és így a szombatra kiírt 2. mérkőzésünket már nem tudtuk lejátszani.

- A csapattal szerepeltetek a magyar-osztrák közös U16-os bajnokságban is. Milyen tapasztalatokat szereztetek az osztrák csapatok elleni mérkőzéseken?
- Az U16-os csapatoknak ez volt az első szezon a közös magyar-osztrák bajnokságban. Hétvégi torna rendszerben bonyolítottak le, amire 18 csapat jelentkezett. A sorsolásokat úgy készítették, hogy csak osztrák csapatok ellen játsszuk a mérkőzéseinket. Az első hétvégén Linzben szerepeltünk, 3 mérkőzésből 2 győzelemmel, 1 vereséggel csoportelsőként jutottunk tovább a következő dunaújvárosi fordulóba. A második fordulót 3 győzelemmel sikerült megnyerni, és ezzel bejutottunk a legjobb hat csapat közé. Január közepén utaztunk Győrbe, ahol 3 mérkőzést játszottunk az osztrák élcsapatok ellen. Sajnos nem sikerült meccset nyernünk és nulla ponttal elkeseredve utaztunk haza. A győri hétvégével egy időbe zajlott Svájcban az Ifjúsági Téli Olimpia, ahol két meghatározó játékosunk sikeresen szerepelt. Hegedüs Levente kapusunk aranyérmes lett, Szalay Boldizsár pedig ötödik helyen végzett a csapatával.

- Szintén részt vettetek a Kárpát Hoki Ligában. Mit lehet tudni erről a sorozatról és hogyan szerepeltetek ebben a torna rendszerű ligában?
- A Kárpát Ligába 13 csapat nevezett nyolc országból. Ukrán, román, lengyel, szlovák, bolgár, fehérorosz és litván csapatok ellen játszottunk három hétvégén, napi két mérkőzést. Augusztusban Terebesen kezdtünk, majd novemberben Ukrajnába utaztunk, és Lengyelországban február közepén fejeztük be a szezont, mivel a záró fordulót a vírus miatt törölték. Három forduló után csoportunk 4. helyén végeztünk. Jó volt játszani a különböző játékstílust képviselő csapatok ellen, ami hozzájárult a játékosok fejlődéséhez.

- Összességében hogyan értékeled a 2019/2020-as szezonban a csapat teljesítményét és a játékosok egyéni fejlődését?
- Az egész szezonban nagyon jó volt a csapatszellem, összetartás, mindenki jól dolgozott, de amikor már látszott a biztos második helyünk a középszakaszban ez egy picit megváltozott. Fejben nem voltunk ott a középszakasz utolsó 4-5 mérkőzésén, alábbhagyott a koncentrációnk. Sikerült a Playoff előtt több csapatépítő programot szervezni, annak érdekében, hogy visszatérjünk a helyes irányba. Minden játékos nagyon várta a szezon legizgalmasabb részét a Playoff-ot, és az utolsó mérkőzésen ismét mindenki a maximumot teljesítette. Minden játékos sokat fejlődött. Ennél a korosztálynál nagyon fontos a technikai elemek gyakorlása (koritechnika, lövések, passzolások) egész szezonban erről szóltak az edzéseink. A „B” csapatból pár játékos bebizonyította, ha valaki jól dolgozik, akkor ott a helye az A csapatban. Az U16B csapatunk szereplése nagyban függött az „A” csapattól. A szezon során csak pár mérkőzésen tudtunk kiállni a legerősebb összeállításban, ami befolyásolta a csapat végső helyezését (19-22).

- Mi volt a legpozitívabb emléked a szezon során?
- Nagyon sok pozitív élmény volt ebben a szezonban, az egyik kiemelkedő az EBEL 2. fordulóján sikerült megverni nagy csatában Red Bull Salzburg csapatát, és a szezon utolsó mérkőzését, a MAC elleni győzelmet emelném ki.

- Hogyan dolgoznak most a játékosok, mi a terv a következő hetekre?
- Ebben a szokatlan helyzetben minden segítséget megadunk a napi munkájukhoz. Interneten keresztül napi kapcsolatban vagyunk és instrukciókat adunk a száraz edzésekhez, videó ajánlásokat küldünk ütő és lövő technikához. Remélem minél hamarabb személyesen találkozhatunk velük és közösen tovább készülünk a következő szezonra. Elég furán ért véget a szezonunk, hirtelen vége lett mindennek. Nem tudtuk személyesen átbeszélni a fiúkkal az elmúlt évet, de be fogjuk pótolni, ha visszatérünk a megszokott állapotokhoz. Szervezünk egy közös szezonzáró bulit, így búcsúzunk el az idősebb játékosoktól. Végezezül szeretném megköszönni minden szülőnek, játékosnak, edző kollégámnak az áldozatos munkáját, amivel segítették a csapatunkat ebben a szezonban!

- U21 szezonértékelő: Rusznyák Szilárd: Büszke vagyok a srácokra