- Mindenki kívülről fújja már az elmúlt hetek járványügyi intézkedéseit. Az életünk egyik pillanatról a másikra megváltozott. Az iskolák is bezártak, a diákok is a tanáraik is otthonról tartják a kapcsolatot egymással. Mi a helyzet jelenleg az ARAGO-DVTK Ösztöndíj programmal?
- Miután az első hetekben az iskolákban beindultak a digitális oktatás különböző formái, felvettem a kapcsolatot a DVTK-val, majd megszületett a döntés, hogy folytatjuk a tehetséggondozó munkát. A kollégák értesítése után digitális formában elkezdődtek a szakkörök. Tanára válogatja, hogy milyen formát létesít előnyben. Nagyon sok kolléga úgy döntött, többek között én is, hogy a Discord program segítségével online órákat tartunk. Ez azért is jó döntésnek bizonyult, mert a gyerekek jól ismerik a működését, ugyanis az online játékok során a chatelést ezen bonyolították. Most egy kicsit értékesebb területen hasznosul ez az ismeret. Ugyanakkor vannak olyan kollégák, akik úgy döntöttek, hogy a kidolgozott tanagyagaik megosztásával folytatják a szakköri munkát. A tananyag mellé kiküldik a kidolgozandó és megoldandó feladatokat is, és ezeket leellenőrzik és visszajelzést küldenek a diákoknak.

- A diákok országos és nemzetközi tanulmányi versenyekre is készültek, ez is volt az egyik apropója, ami életre hívta az ösztöndíj programot. Gondolom, most nincsenek versenyek.
- A többfordulós versenyek egy részének első fordulói megrendezésre kerültek, például az egyik legrangosabb versenynek az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenynek az első két fordulója volt megtartva. Sőt úgy tudom, hogy a speciális matematika tagozaton a harmadik fordulót is sikerült megrendezni. Sajnos a matematika II. kategória döntője március 16-án lett volna, amelyben egy tanítványunk érintve volt. Már a szállást is lefoglaltuk a tanítványommal Budapesten, de sajnos 15-én délután lemondták a versenyt, így az első két fordulón elért pontok alapján hirdettek végeredményt. Örülünk neki, mert a szakkörösök között így is születtek elég szép eredmények.

Sajnos voltak viszont olyan versenyek, amelyeket törölni kellett a járvány miatt, ilyen például a Nemzetközi Magyar Matematikaverseny. Erre is több szakkörös nagyon készült. Sajnos a sors most ezt a tanévet így írta meg nekünk.

- Mit hozhat a jövő? Gondolom, most készülünk az érettségire, de már a következő tanévet is szervezni, tervezni kell.
- Én most nagyon optimista vagyok, és úgy próbálok készülni a következő tanévre, hogy minden visszakerül a megszokott mederbe. Úgy fogom most ezt fel, hogy ez a „mély víz”, amibe belekerültünk megtanított nekem is és a kollégáimnak is olyan új „úszásnemeket”, amikről tudtuk, hogy léteznek, de nem voltunk rákényszerítve, hogy ezekkel éljünk. Nagyon remélem, hogy miután visszatérünk a tantermekbe és a személyes kapcsolatok is visszaállnak a megszokott rendbe, akkor az itt szerzett tapasztalatokat, tudást és platformokat be fogjuk tudni csempészni a mindennapokba, és ez segíteni fogja a tehetséggondozást is.

Korábbi cikkünk a témában: Madarász Péter: Egyedülálló ez az ösztöndíjprogram