A fenti képen a DVTK - a bajnokság lezárásakor listavezető - U16-os csapata látható. 

- Mi a véleményed a bajnokságok befejezéséről?
- A kialakult járványügyi helyzetben az élet minden területén fokozott figyelmet kell fordítani a szabályok betartására, ami természetesen értendő a labdarúgásra is. Az MLSZ szeme előtt is ez lebegett, amikor a bajnokságok lezárásáról döntött, hiszen a kormányrendelet értelmében csak és kizárólag zártkapus mérkőzéseket lehetne rendezni, amelyek előtt szigorúan szabályozott vírustesztelési eljárásokat kellene végrehajtani minden klubnak. A járvány okozta gazdasági nehézségeket figyelembe véve ezeket az igen magas költséggel járó vizsgálatokat nagyon kevés utánpótlás klub tudná vállalni. A két előbb említett és egymással összefüggő okokat megvizsgálva magam is teljes mértékben egyetértettem a bajnokságok bizonyos szintig történő befejezésével, hiszen az egészség mindennél fontosabb.

- Bár hivatalosan egyik korosztályban sem hirdettek végeredményt, mégis jó kiinduló pont lehet a befagyasztott tabella is. A hét korosztályból csak kettő nem végzett dobogós helyen. Mennyire vagy elégedett a különböző csapatok helyezéseivel
- A hivatalos verzió szerint a férfi és a női NB I., valamint a férfi Magyar Kupa sorozatain kívül minden más 2019/2020. évi bajnokságot befejezettnek nyilvánított az MLSZ, aminek értelmében az elmaradt és le nem játszott mérkőzések már nem kerülnek megrendezésre. Az így megállapított záró tabella alapján a korosztályos csapataink jelenlegi pozíciója mindenképpen dicséretesnek mondható, annak ellenére is, hogy a mérkőzéseknek csupán a 75%-át játszottuk le. Az erőviszonyokat reálisan látva úgy gondolom, hogy a dobogón végzett csapataink közül szinte mindegyik hasonló pozícióban zárt volna az elmaradt mérkőzések lejátszása után is. Ezt alátámasztva csak érdekességként említem meg, hogy az U16-U17-es korosztályaink, akiknek összesített eredménye határozza meg a feljutást, 30 pont előnyre tettek szert a már nem feljutó pozícióban lévő Péccsel szemben. Az előző állításomat természetesen erre is alapoztam. Összességében örömmel mondhatom el, hogy jövő ősztől minden nagypályás korosztályban újra első osztályú csapata lesz a DVTK Labdarúgó Akadémiának. Gratuláció illeti az első helyért az U16-os, U13-as, és U12-es korosztályokat, a második helyért az U17-es korosztályt, valamint a harmadik helyért az U19-es korosztályt. Természetesen jár a köszönet a klubvezetésnek, akik megteremtették az edzések és a versenyeztetés ideális feltételrendszerét, de köszönettel tartozok mindenkinek - beleértve az akadémia korábbi vezetőjét, Sütő Szilárdot is - akik azért dolgoztak az elmúlt időszakban, hogy a tavalyi elit osztályból történő kiesést követően azonnal sikerüljön a visszajutás. A realitásokat is figyelembe véve természetesen nem elégedhetünk meg az elért eredményekkel, azon kell dolgoznunk a jövőben, hogy a magasabb kihívásoknak is meg tudjunk felelni, illetve még több játékost tudjunk kinevelni az első csapat számára.

- Mikor pár hete beszéltünk, még sok minden bizonytalan volt, de ma már okosabbak lettünk. Tervezi a DVTK Labdarúgó Akadémia újraindítani az edzéseket? Ha igen, akkor mikor és milyen formában kerülhet erre sor?
- Nyolc hét távlatából azt mondhatom, hogy a nehézségek ellenére nagyon jól szerveztük meg az otthoni edzéseket a játékosaink számára, akik a szülők segítségét is igénybe véve - amit ezúton is nagyon köszönök - magas százalékban küldték vissza az elvégzett feladatokat, melyek kiértékelését az edzőink megfelelő szakmaisággal végezték el. Viszont a visszajelzésekből az is megállapítható volt, hogy az egyéni technikai és fizikális szint fejlesztését leszámítva, ezek a típusú edzések semmilyen formában nem helyettesítették a pályaedzéseket. Ezért a DVTK menedzsmentjének döntése értelmében május 13-tól megkezdjük a dolgozók és az utánpótláskorú játékosok virológiai tesztelését, majd a tesztek kiértékelését követően pedig a szabadtéri edzéseket is. Mivel az edzések, sportfoglalkozások, illetve az esetleges edzőmérkőzések szervezése nem tartozik jelenleg az MLSZ illetékességébe, ezért az előbb említett tevékenységek lebonyolításánál a vonatkozó általános előírásokat, kormányrendeleteket kell követnünk. Éppen ezért kiemelten fontosnak tartom az MLSZ Orvosi Bizottsága által összeállított ajánlások betartását, ami általánosan a labdarúgó sporttevékenységek együttesére írja le a járványügyi kockázatok csökkentése érdekében követendő szempontokat, magatartási formákat. Ezeknek a járványügyi követelményeknek a DVTK Labdarúgó Akadémia megfelel. A technikai részleteket tekintve a nagypályás csapataink heti három, míg a kispályás csapataink heti két kiscsoportos edzésen fognak részt venni, ami azt jelenti, hogy egy térfélen - a stábtagokat is beleértve - maximálisan 10 fő tartózkodhat majd. Az akadémia épületének kiszolgáló egységeit, beleértve az öltözőket is, nem fogják használni a játékosok, így az edzésekre is átöltözve érkeznek majd. A szülőket is arra kérjük, hogy kerüljék a közösségi közlekedést és lehetőség szerint autóval hozzák el a gyereküket az edzésre. Amennyiben ez nem lehetséges, úgy a klub próbál majd ebben segíteni megfelelő logisztika kialakításával. Természetesen az edzésre járás önkéntes alapon és szülői engedéllyel történik, így azok sem fognak semmilyen hátrányt szenvedni a későbbiek során, akik nem tudják vállalni a csoportos edzéseket. Részükre továbbra is biztosítani fogjuk az otthoni edzések lehetőségét. A klub vezetése folyamatosan figyeli és elemzi az aktuális járványhelyzetet, így ha úgy ítéljük meg, hogy a szabályok szigorítása vagy enyhítése indokolt, akkor megtesszük a szükséges lépéseket.

- Azt már egy éve tudjuk, hogy idén nyártól átszervezi az MLSZ az utánpótlás bajnokságokat. Van ez ügyben változás?
- A 2020/2021. évi versenykiírásokban már az átszervezett utánpótlás bajnokságok lebonyolítási rendje szerepel, ami az U16-os, U17-es és U19-es bajnokságok esetében egy őszi 11 fordulós és egy tavaszi 14 fordulós körből fog majd állni. A teljes részletekbe most nem mennék bele, de azt elmondhatom, hogy a feljutást és kiesést illetően meg fog szűnni az összevont eredmény-értékelés, minden korosztály külön fog versenyezni, ami még inkább segítheti a tehetséges játékosok felfelé, azaz magasabb korosztályban történő játszatását. Az U14-es és U15-ös bajnokságokat minimális változás érinti majd, itt viszont a kiesést továbbra is a két korosztály összevont eredménye fogja meghatározni. Az U12-es és U13-as bajnokságokban marad a régiós jelleg, de a bajnokságban kötelezően részt vesznek majd az MLSZ által meghatározott minősített akadémiák, továbbá nevezhetnek majd a Bozsik központok is.

- Hogyan látod a nyarat? Van már arra vonatkozó információnk, hogy mikor indulhatnak el az utánpótlás bajnokságok?
- A pontos kezdési dátumokat a versenykiírás sem tartalmazza, de az erre vonatkozó kérdésünkre a jelenlegi járványhelyzet miatt az MLSZ sem tudott adni érdemi információt. Ahogy azt már korábban is nyilatkoztam, véleményem szerint az utánpótlás bajnokságok újraindulása egybe fog esni az iskolai oktatás újrakezdésével, így a szeptemberi idénykezdést látom reálisnak. Ennek megfelelően a mostani edzéskezdésektől számítva van egy 3 és fél hónapos ütemtervünk, ami szakaszokra és fejlesztési célokra van lebontva, és amibe belekalkuláltuk az iskola közvetlen befejezését követő rövid szünetet is.

- Mi a klub álláspontja a tartalék csapat jövő évi NB III.-as szereplésével kapcsolatban?
- Az utánpótlás bajnokságokhoz hasonlóan a harmadosztály küzdelmei is befejeződtek. A tabellát a jelenlegi állás szerint zárta le az MLSZ. Papíron ez számunkra sajnos a kiesést jelentené, de a szövetség elnöksége megerősítette azt a korábbi döntését, mely szerint a 2020/2021. évi OTP Bank Liga NB I. mindegyik sportszervezete jogosult második csapatot indítani a 2020/2021. évi NB III.-as bajnokságban. Ez azt jelenti, hogy még azok az élvonalbeli klubok is élhetnek ezzel a lehetőséggel, akiknek már volt korábban csapatuk az NB III.-ban, de esetleg kiestek onnan. A nevezés szándékáról korábban már nyilatkoztunk az MLSZ felé, de a körülmények lényeges változása miatt információm szerint egy külön kérdőívben ismételten meg fog majd keresni bennünket a Szövetség. Jelenlegi álláspontunk alapján a jövő évben is szeretnénk csapatot indítani a harmadosztályú bajnokságban.

- Nemrég Felcsúton egyeztettek az akadémiák képviselői. Miről esett szó?
- A labdarúgó sportakadémiák igazgatóival egy szervezett megbeszélésen vettünk részt, amelynek az egyik fő napirendi pontja a közös szakmai álláspont kialakítása volt. Az EMMI-vel tavaly decemberben megkötött keretmegállapodás értelmében az állam éves rendszerességgel ellenőrzi, felülvizsgálja az akkreditált sportakadémiákat. Ennek az eljárásnak van egy igen magas szintű kritériumrendszere, amelynek pontjait értelmeztük, elemeztük. A megbeszélés véleményem szerint nagyon hasznos volt, hiszen megállapodtunk egy közös szakmai alapelveken nyugvó dokumentációban, amelyben egységesítettük azokat az elképzeléseket, amelyek nem kötődnek közvetlenül a sportakadémiák arculatához. Az alapdokumentumban rögzítettük a korosztályos képzés területeit, illetve azokat a módszereket, amelyeket a klubfilozófiákhoz igazítva ugyan, de egységesen fogunk használni. Alkalmazni fogunk továbbá egy közös online felületet, ahol napi szinten látható lesz az adatfelhasználás a korosztályos képzésben a különböző tudományos területek vonatkozásában is.

A koronavírus-járvány volt a második napirendi pontunk, melynek során megállapítottuk, hogy a csapatok munkamódszerében sok hasonlóság van, hiszen minden akadémián a játékosok egyéni edzésprogram szerint készülnek. A tapasztalatok alapján a fiatalok mindenhol kitartóan, fegyelmezetten teljesítik a feladataikat, de van négy dolog, amelyeket nem tudunk helyettesíteni: a tér, az idő, a labda és az ellenfél. Ezeket nem lehet az otthoni, személyre szabott edzésekkel pótolni, éppen ezért arról is szó esett, milyen keretek között volna lehetőség a kiscsoportos foglalkozások elkezdésére.