- Miért most jött el a búcsú pillanata?
- Több időt szeretnék a családommal tölteni, két unokánk van, és várhatóan érkezik a többi. Vettünk egy vidéki házat, eljött az életemben az az időszak, amikor a közös vasárnapi ebéd illata előrébb való, mint a kenőcsök szaga. Azért hoztam meg ezt a nehéz döntést, mert úgy érzem, boldogabb leszek, ha abbahagyom az imádott munkám, mintha fél szívvel folytatnám. A sport világán kívül folytatom, illetve amennyiben igényt tartanak rám, a futsal-válogatott mellett is maradok. Egy masszőrt elveszített múlt szombaton a DVTK, ugyanakkor egy szurkolót nyert, mert biztos vagyok benne, még sokszor találkozunk a lelátón, és ha bármikor segíteni tudok, akkor továbbra is számíthatnak rám.

- Négy, majd öt év Diósgyőrben, biztosan rengeteg emléket viszel magaddal!
- Minden egyes érában, minden egyes szakmai stáb idején megvolt az a mérkőzés, amire szívesen emlékszem. És minden stadionban tudtunk nyerni, bárhová utazunk az országban, mindig fel tudok idézni egy kellemes emléket. Csank Jánossal az Újpest elleni idegenbeli 3-0, amit Halgas Tibi halálakor rengeteget emlegettünk. Sisa Tiborral a máig utolsó debreceni győzelem, Aczél Zoltánnal az Üllői úti 3-1-es vezetésünknél félbeszakadt mérkőzés. Bekő Balázzsal 2015 őszén 2-0-ra mentünk a PAFC ellen, de a hajrában kiegyenlítettek, majd a hosszabbításban Egér (Egerszegi Tamás - a szerk.) góljával mégis mi nyertünk. Vagy nem sokkal korábban, amikor az Újpest a rendes játékidő leteltekor még vezetett Diósgyőrben, de jött a kis Bogesz és Márkó (Bognár István és Tamás Márk - a szerk.), és fordítottunk, hatalmas győzelem volt! Nagyon kedves emlék a jó Vasas elleni 5-0 2017 őszén Bódog Tamás irányításával, úgy mentünk, mint az álom, vagy amikor ugyanebben a bajnokságban jeges talajon győztünk az FTC ellen Debrecenben. Fernandóval kétszer is kiélezett helyzetben, az utolsó meccsen vívtuk ki a bennmaradást, de Feczkó Tamással a koronavírus-járvány előtti időszakot is ide sorolhatom, nagyon szépen menetelt a csapat.

- És a mérkőzéseken kívül?
- Legbüszkébb arra vagyok, hogy amikor Lakatos László megkeresett, hogy Frankie bá’, nézze meg a felkarom, mert folyamatosan fáj, akkor további kivizsgálásra ösztönöztem, mert a szakmai tapasztalatom azt súgta, komoly lehet a baj. Végül rosszindulatú tumort diagnosztizáltak az orvosok, és Laci a korai felismerésnek köszönhetően meggyógyult.
Ehhez képest apróság, hogy amikor egy héten keresztül foglalkoztunk Novothny Somával, a mérkőzésre rendbe tettük, és amikor gólt lőtt, akkor hozzám szaladt ki, vagy amikor Lipták Zoltán gólt fejelt Sopronban a Haladás ellen, és nekem köszönte meg a gólörömével, hogy egyáltalán pályára léphetett. De a hosszú évek során sok olyan apró visszajelzést kaptam, ami miatt minden nap örömmel jöttem dolgozni. 

 

- Kivel alakult ki közelebbi kapcsolat az idők során?
- Régebben a vezetőedzőknek több idejük jutott a stáb összetartására, Gálhidi Györggyel jártunk szalonnát sütni és Bekő Balázzsal kávézni. Azonban a szakvezetők mostanában a technika fejlődésével rengeteg meccset tudnak elemezni akár munkaidőn túl is, ezért sokkal kevesebb a szabadidejük.
A labdarúgók közül minden csapatban akad néhány, aki akkor is a masszőrszobában ül, ha nincs semmi gondja (a régiek közül például Vitelki Zoltán, Sipeki István, Ciprian Binder, Mogyorósi József, Köteles László, Simon Attila, vagy a mostaniak közül Iszlai Bence, Antal Botond, akivel egyébként összesen kilenc évet dolgoztam együtt Kecskeméten és Diósgyőrben). 
Közelebbi kapcsolat elsősorban azokkal alakult ki, akikkel a munkán túl is van kapcsolódási pont: hasonló az érdeklődési körünk, az ízlésünk, hasonlóképpen látjuk a világot, esetleg szeretünk kártyázni. Másokkal is megtalálom a hangot, soha nem múlt a személyes kapcsolaton a munka minősége.

- Búcsúzóul milyen útravalót adsz a kollégáidnak?
- Bevallom őszintén, Forgács Alfréd csapatorvossal ellentétben én nem tudom fejből, ki hány meccsen játszott a DVTK-ban, mikor szerezte az első gólját, de ha jól számoltam, akkor 290 bajnokin ültem a diósgyőri kispadon.
Aki egyszer az öltöző levegőjét beszívja, azt nehezen engedi. Érzelmes ember vagyok, minden egyes naphoz, hónaphoz, évhez köt egy emlék, amire örömmel emlékszem. Csodálatos volt a DVTK történetének részévé válni, nap mint nap benne élni. És az a legjobb, amikor a játékosok, a stábtagok azt éreztetik veled, hogy fontos vagy. A fiatal kollégáknak mindig azt mondtam, alázattal álljanak neki a munkának, mert mindig a csapat az első, és akkor bárhová el lehet jutni.

Korábbi interjú

Névjegy

Név: Hajba Ferenc
Becenév: Frankie
Születési idő: 1967. április 22.
Születési hely: Kaposvár
Poszt: masszőr

Pályafutás

Klubcsapatok
1998-2000 FTC (női kosárlabda)
2000-2006 MAFC (férfi kosárlabda)
2006-2010 DVTK (férfi labdarúgás)
2009-2010 DKSK (női kosárlabda)
2010-2011 Vasas (férfi labdarúgás)
2011-2014 KTE (férfi labdarúgás)
2012-2014 Astra Kiskunfélegyháza (női futsal)
2015-2020 DVTK (férfi labdarúgás)

Válogatottak
1998-1999 női kézilabda válogatott
2002-2004 női kosárlabda U20-as válogatott
2004-2009 női kosárlabda válogatott
2009-2013 női labdarúgó válogatott
2013-2014 férfi strandlabdarúgó válogatott (alkalmi megbízatás)
2013-tól férfi futsalválogatott (alkalmi megbízatás)