- Nyáron érkeztem az akadémiára, ezért az első időszakban sok mindent meg kellett tapasztalnom a legmagasabb szintű utánpótlás futballal kapcsolatban - összegezte az elmúlt időszakot Komár Gábor, a DVTK U15 vezetőedzője. - Ez a korosztályunk nem véletlenül szerepel a legjobbak között, nagyon ügyes játékosaink vannak, de nem csak nálunk, hanem az országban szinte mindenhol. Rengeteg tehetséggel rendelkezik a magyar labdarúgás, nekünk pedig nagy felelősségünk van abban, hogy az előttünk álló években minőségi képzést kapjanak, és ezáltal kifussanak a felnőtt szintig. 

A DVTK U15-ös keretét olyan labdarúgók alkotják, akiknek eltökélt szándékuk, hogy futballisták legyenek. Komoly motivációt jelent számunkra az NB I-es felnőtt csapat, többen konkrét célként jelölték meg, hogy idővel szeretnének helyben bemtutakozni a legjobbak között. A fiúk ugyanis a napokban töltöttek ki egy kérdőívet, egy felmérést, amely a távlati terveikre volt kíváncsi. 

- Ez is mutatja, hogy nálunk a bajnokság csak eszköz, egy állomás a konkrét feladat megvalósítása felé - folytatta Komár Gábor. - A fiúknak már most az céljuk, hogy profi futballisták legyenek. Ehhez azonban nagyon sokat kell dolgozniuk az előttünk álló években. Nekünk, a szakmai stábnak pedig az a dolguk, hogy mindenkiből a saját tudásához képest a legtöbbet hozzuk ki. A jól képzett játékosokból és csapatból idővel majd a sikerek is jönnek, ám ennek csak később kell, hogy eljöjjön az ideje. 

Komár Gábor az első hónapokban azt tapasztalta, hogy az U15-ös csapatnál kapkodó, türelmetlen a játék. A labdaszerzés után ugyanis mélységi passzokkal, rögtön az ellenfél kapuja elé akart kerülni a csapat. Nem a szándékkal volt probléma, ám a direkt támadás rengeteg hibát, rossz minőségű futballt hozott. Nem csak a DVTK U15-nél, hanem a többi együttesnél is. 

- Nem alakulhattak ki átmenetek, hiszen röviddel azután, hogy megszereztük a labdát, máris eladtuk. Természetesen, ha a mélységi indításokkal helyzetet tudunk kialakítani az jó, de vannak szituációk amikor mérlegelni kell a lehetőségeket. Ha kell, vigyük ki a labdát másik területre, birtokoljuk, újra építsük fel az akciót. Tudatosan kell, hogy megteremtsük magunknak a gólszerzési lehetőséget. Az elmúlt fél évben jó irányba indultunk el, higgadtabban, átgondoltabban, észszerűbben, kombinatívabban futballozunk - fogalmazott Komár Gábor. - Próbáljuk meghonosítani azt a szemléletet, hogyha nálunk van a labda, akkor bátran játsszunk. Ha nincs, akkor pedig minél gyorsabban törekedjünk arra, hogy visszaszerezzük. Azonnal vissza kell támadni, nem kell feltétlenül meghátrálni a középső, vagy a saját zónánkba. Az előre védekezést szeretnénk a pályán viszontlátni, ami egyáltalán nem egyszerű, de nem is bonyolultabb, mint a visszaállni, várni az ellenfelet és védekezni.

Február 20-án már bajnoki mérkőzést játszik a DVTK U15-ös csapata, méghozzá a Ferencváros vendégeként. Az akadémiai szintű munka éves program szerint zajlik, hathetes periódusok alapján dolgoznak a szakmai stáb tagjai. 

- Az elmúlt időszakban megtartott tehetségkiválasztók után új játékosokkal gyarapodhat a mi csapatunk is - fogalmazott Komár Gábor. - Nagy felelősségünk van abban, hogy a legkisebb falvakban is megtaláljuk a tehetségeket, elhozzuk az akadémiára, és jó futballistákat neveljünk belőlük. Sőt, a legjobbakat. Jó példa lehet mindenki előtt Homenszki Ronáldó esete, aki nemrég még Alsózsolcán játszott. Rövid idő alatt bekerült hozzánk, csapatában kiváló teljesítmény nyújtott, majd meghívót kapott a korosztályos magyar válogatottba is. Ez is mutatja, hogy bárki előtt nyitva van az ajtó. Ugyanakkor nekünk is foglalkoznunk kell a helyzetével, hiszen 14 évesen kezelnie kell ezt a gyorsan lezajló folyamatot. Néhány hónap alatt alaposan megváltozott körülötte a világ, amit nyilván nehéz feldolgoznia. Ezen a területen is sok teendőnk van, figyelnünk, vigyáznunk kell a nálunk lévő tehetségekre.