- Benczés Miklós a Napos oldal magazinban csak utalt a személyedre az átigazolások kapcsán.
- Télen érkeztem Diósgyőrbe, és rendkívül rövid idő alatt majdnem egy teljes csapatnyi labdarúgót igazoltunk. Teljes mértékben az új játékosokra  fókuszáltam, a transzferek lezárását tekintettem az elsődleges feladatnak, és ezért kértem, csak az átigazolási szezon vége után üljünk le beszélgetni.

- Hány játékost hoztál Diósgyőrbe a téli átigazolási szezonban?
- A labdarúgás nem csak a pályán, hanem azon kívül is csapatmunka, így személy szerint egyet sem. Én a teljes átigazolási folyamatot menedzselem, de a végső döntés mindig a sportigazgatóé, aki a végső fázisban  természetesen bevonja a vezetőedzőt is, és így az egészről csakis többes számban érdemes beszélni. A scouting lényege, hogy a sok rendelkezésre álló információt szervezeti tudássá alakítsuk. Ez egy döntéselőkészítő szerep, nekem meg kell látnom az átigazolási piacon azokat a játékosokat, akik a klub költségkeretéhez képest a legnagyobb értékek és reálisan elérhetők. Hiába láttam például élőben egy brazil utánpótlás-mérkőzésen 2019 januárjában Gabriel Martinellit, már akkor is nagyon jó név volt, és fél évre rá az Arsenalban rúgta a gólokat.

- Mire figyel egy scout, amikor kiszemel egy labdarúgót?
- Elsősorban felméri a technikai, taktikai, fizikai és mentális alapképességeket, de ez csak a csomag egyik része. Egy jó játékosból csak akkor válik jó igazolás, ha személyiségével és játékstílusával is illik a csapathoz, a klub számára előnyös feltételek mellett érkezik, méghozzá a megfelelő időben. Megvannak a saját kiválasztási modelljeim, illetve nagy mértékben tudok támaszkodni arra a nemzetközi hálózatra, amit az évek alatt felépítettem. Diósgyőrben arra különösen figyeltünk, hogy nagyon motivált játékosok érkezzenek, akik gyorsan tudnak alkalmazkodni a magyar bajnoksághoz, mert azonnali teljesítményre van szükség.

- Mire alkalmasak a scouting adatbázisok, és mire nem? Mit lehet látni saját szemmel?
- A technikai scouting a videós elemzést, adatelemzést, statisztikai szűrést jelenti, gyakorlatilag mindent, ami nem élőben történő meccsnézés. Az összes játékos összes meccsét elérjük videón, de a kettő együtt ad szakmailag teljes képet. Vannak jellemzők, amiket a helyszínen sokkal jobban fel lehet mérni, például a játékos sebességét, kommunikációját, döntéshozatali dinamikáját. A külföldi utakat mindig úgy szervezem, hogy a lehető legtöbb meccset lássam a legrövidebb idő alatt. Például Porto környékén a stadionok közötti távolság lehetővé tette, hogy megnézzek 7 meccset 3 nap alatt, így egy hétvégén lefedtem közel 100 játékost. Szerencsés vagyok, hogy a vírushelyzet előtt sok különböző országban láttam meccseket, így van összehasonlítási alapom.

- Hogyan hatott a munkádra a COVID-19, és a határok lezárása?
- Alkalmazkodnom kellett ahhoz, hogy élőben a külföldi játékosokat nem tudom felmérni, csakis technikai scouting eszközökkel. Ilyen helyzetben felértékelődik a járvány előtti munka, például az, hogy Goran Milovićot még Belgiumban láttam élőben játszani, így világos képem volt arról, hogy mire képes. Az egész szakma hasonló cipőben jár, de együtt kell tudni élni a változásokkal. Remélem, mielőbb véget ér a világjárvány, és visszatér a mindennapi élet a normál kerékvágásba, és a külföldi utazások terén is rendeződik a helyzet.

- Február 14-én lejárt az átigazolási időszak, most egy nyugodtabb időszak következik a munkádban?
- Én inkább úgy fogalmaznék, hogy nem kevesebb, hanem másféle munka vár rám. Mostantól a nyári átigazolási szezon előkészítésére fókuszálok. Egyedül olyan értelemben lesz nyugodtabb időszak, hogy ezúttal sokkal több idő lesz kiválasztani a játékosokat, mint télen volt.
A scouting folyamatos feladat, mert nagyon gyorsan változik a piac külföldön és itthon is, ezért folyamatosan képben kell lenni, és keresni az értékeket. Mehdi Benatia 23 évesen ingyen igazolhatóként távozott a francia másodosztályból, top klubok egyáltalán nem kapkodtak érte, utána pedig a Bayern München és a Juventus csapatában is szerepelt. De például Sigér Dávid egészen 26 éves koráig nagyon alul volt értékelve, akkor még az NB II.-ben játszott, most pedig a BL-szereplés után jó esellyel Eb-kerettagság vár rá.

- Ugyan régóta ismert a korlátot támasztva gyerekek játékát néző játékosmegfigyelő, de nemzetközi piacra rálátó scout viszonylag új Magyarországon. Te hogyan vágtál bele, és milyen tanulmányokon keresztül vezetett az út?
- Gyerekként egyfolytában focis matricákat gyűjtöttem, megtanultam az összes játékos nemzetiségét, klubját, és innen indult ez a szenvedély, de mindig is a nemzetközi futball és az átigazolások mögötti összefüggések érdekeltek. A Testnevelési Egyetemen végeztem sportmenedzserként, és közben tudatosan készültem arra, hogy scout legyek. Sok külföldi képzésen és szakmai konferencián vettem részt, de legtöbbet a gyakorlatban tanultam az évek során közvetlenül azoktól a szakmabeliektől, akik nagy európai kluboknál dolgoznak. Az eddigi pályafutásomat a FTC-nél töltöttem és decemberben fogadtam el a DVTK ajánlatát. Nagy célokat tűzött ki az új tulajdonosi kör, ehhez keressük a megfelelő labdarúgókat.

- Akkor számodra többszörösen pikáns lehetett 2021 első mérkőzésén a DVTK győzelmét látni az Üllői úton a friss igazolás Asmir Suljić góljával.
- Nagyon fura élmény volt, hiszen mindkét csapatban benne volt a munkám, nem is olyan régen az ellenfél átigazolásain dolgoztam. Sokat köszönhetek az FTC-nek, és nem felejtem el az ott töltött éveket, de most már minden erőmmel a DVTK sikereiért dolgozom, és nagyon örültem a győzelemnek.

- Hogyan látod a csapat bennmaradási esélyeit?
- Nem vállaltam volna el ezt a feladatot, ha nem hinnék abban, hogy bent fogunk maradni az első osztályban. Az utolsó két bajnoki meccsünk hazai pályán lesz, remélem addigra velünk lesznek a stadionban a diósgyőri szurkolók, és együtt érjük el a céljainkat.

A DVTK téli igazolásai 2020/2021