David Rundqvist híres svéd hokicsaládból származik. Édesapja, Thomas Rundqvist igazi svéd hokilegenda, aki egyéb sikerei mellett két világbajnoki címet is nyert, ahol csapatkapitányként vezette a svéd nemzeti csapatot. Ezek után David a legrangosabb svéd utánpótlás ligákban játszott, többnyire a Färjestad BK csapatában. A junior éveket követően a svéd másodosztályban jól kezdte felnőtt pályafutását, első szezonjában 14 gólt és 13 gólpasszt jegyzett. Ennek köszönhetően a következő szezont már a svéd rekordbajnok, a Djurgårdens IF színeiben kezdte meg a svéd elsőosztályban. A 2015/2016-os idényt szintén a stockholmi csapatnál kezdte, 8 Bajnokok Ligája meccsen is játszott ebben a szezonban, majd visszaigazolt a Färjestad együtteséhez, de ezúttal már a csapat SHL-es keretében kapott szerepet.  A következő három idényt a svéd másodosztályban töltötte, a 2018/2019-es idényben pedig aktív részese volt Leksands IF feljutásában. Az alapszakaszban 25, a rájátszásban pedig 10 ponttal járult hozzá a sikerhez. A tavalyi idényt a feljutó csapattal kezdte az elsőosztályban, majd szezon közben a Västerås IK csapatához igazolt, ahol megsérült és emiatt a sérülés miatt a 2020/2021-es évad eddigi részét rehabilitációval töltötte.

- A játékstílusom alapján egy gyors, jó játékintelligenciával rendelkező center vagyok, aminek köszönhetően fontos passzokkal szeretném győzelmekhez segíteni az új csapattársaimat. – kezdte nyilatkozatát David Rundqvist. - Nem szeretnék túl nagy terhet tenni magamra, mivel már elég régen nem játszottam bajnoki meccset. Egyszerű és hasznos megoldásokkal akarom élvezni a játékot a jégen. Tavaly februárban megsérültem, ezt követően a rehabilitáció és a konditermi edzések voltak előtérben. December óta nagy lépéseket tudtam tenni a visszatérésem felé és januárban már a jégen edzhettem. Napról napra egyre jobb formába kerülök és úgy érzem, hogy készen állok erre a lehetőségre. Még nem sokat tudok az új csapatomról, de nagyon izgatott vagyok a lehetőség miatt. Készen állok arra, hogy a karrieremben egy új dolgot próbáljak ki, ezért nagyon várom már, hogy megérkezzek Miskolcra.

-A jégkorongot követők számára nem kell külön bemutatni, hogy milyen hokikultúrából érkezik hozzánk David. Szeretnénk a játékunk elejét és a hátulját összekötni, ebben pedig biztos, hogy nagy segítségünkre lesz. Jól olvassa a játékot, igazi „playmaker” típusú játékos, ezért a helyzetkialakításban nagy szerep hárul majd rá. Továbbá az emberelőnyös és emberhátrányos játékunkat is jobbá fogja tenni. Hiszünk abban, hogy nagy segítség lesz a csapat számára és az érkezésével újabb pozitív energiát hozhatunk az öltözőbe. – mondta a centerről Tokaji Viktor, a DVTK Jegesmedvék vezetőedzője

Amennyiben a játékos az érkezését követő orvosi vizsgálatokon sikeresen átesik, akkor akár már pénteken is pályára léphet a HC Košice ellen.

Névjegy

Név: David Rundqvist
Születési hely: Karlstad, Svédország
Születési idő: 1993. január 13.
Magasság: 181 cm
Súly: 83 kg
Poszt: csatár / center
Mezszám: 13

Pályafutása

2021 - DVTK Jegesmedvék (Tipos Extraliga)
2019/2020 Leksands IF (SHL), Västerås IK (Allsvenskan)
2018/2019 Leksands IF (Allsvenskan)
2017/2018 IF Troja-Ljungby (Allsvenskan)
2016/2017 MODO Hockey (Allsvenskan)
2015/2016 Djurgårdens IF (SHL), Färjestad BK SHL), BIK Karlskoga (Allsvenskan)
2014/2015 Djurgårdens IF (SHL)
2013/2014 BIK Karlskoga (Allsvenskan)
2011-2013 Färjestad BK J20 (J20 SuperElit)
2009-2011 Färjestad BK J18 (J18 Elit, J18 Allsvenskan)
2008/2009 Hammarö HC (Division 2)

fotó: Bildbyrån