Mindszenti Ákos a DVTK elsőéves U19-es kerékpárosa már nagyon korán megismerkedett a sportággal apukája révén, amit az elmúlt években már versenyszerűen űz.

- Magával a kerékpározással már nagyon régen megismerkedtem, 1-2 éves koromban már megvolt a pótkerekes bicikli és a legkisebb méretű kerékpár. Úgy indult az egész, hogy menjünk el biciklizni apával, ami a gyakorlatban azt jelentette, hogy ő sétál mellettem. Versenyszerűen nagyjából két éve, hogy kerékpározom. Elsősorban montis, XCO-snak és cyclo crossosnak tartom magam. Most viszont, hogy volt lehetőségem nem hátráltam meg az országút előtt sem, idén ebben is kipróbálom magam.

A diósgyőri versenyző március végétől egy intenzív, négy napos országúti válogatott edzőtáborban vett részt Mátraházán, a kerékpárosknak kialakított edzőtábor komplexumban.

- A program négy edzésnapból állt. Volt egy lazább napunk ahol csak 95 km-t tekertünk, itt a beszélgetés és a csapatszellem volt a fókuszban. A másik három napon komolyabb edzésünk volt, ezeken egyenként 130 km feletti távot és 1500 méter szintemelkedést tekertünk le. Rengeteg országúti versenyzéssel kapcsolatos feladatmegoldással voltak dúsítva a napi programok, úgyhogy ez lényegében egy versenyzés is volt nem csak edzőtáborozás.

Ákos, aki legkeményebb napon 160 kilométernél is többet tekert, maximálisan elégedett a teljesítményével.

- Az elvégzett munkával elégedett vagyok. Nagyon sokat tanultam, arról, hogy hogyan működik az országúti szakág. Én a sportágnak ebben a részében vagyok a legrutintalanabb, mivel nincs sok versenykilométer a lábamban az országúton. Elméleti és taktikai szinten rengeteg új dolgot ismertem meg, továbbá edzés szinten is nagyon hasznos volt az edzőtábor. A normál itthoni edzéseknél, ahol egyedül készülök, a mostani, ahol sokan, sokkal nagyobb tempóban haladtunk sok szempontból jobb volt. Látható a fejlődés, viszont nagyon elfáradtam.

A DVTK válogatott kerékpárosa végül beszélt az előtte álló szezonról és céljairól. Továbbá a Parád-Kékes útvonalon hamarosan megrendezendő hegyi országos bajnokságról, ahol 800 m szintet másznak majd meg a bicajosok 18 kilométeren át. 

- Idén az XCO Országos Bajnokság a főverseny számomra, ezt tartom legfontosabbnak. Erre majd másnap pedig majd az XCE, úgynevezett short track verseny kerül megrendezésre, amin szintén szeretnék jó eredményt elérni a nyár közepén, júliusban. Országúton, jövő hétvégén, 18-án lesz az első verseny, a hegyi bajnokság, ami nekem szezonnyitó lesz. Nincsenek, nagyobb elvárásaim ezzel kapcsolatban csak le szeretném tolni, ahogy lehet. Utána pedig egy újabb edzőtáborral folytatódik a felkészülés szintén Mátraházán.

Fotók: Hörömpli Tamás