- Miskolci vagyok, viszonylag fiatal és az elmúlt években szépen lépdeltem előre a ranglétrán. Ezek a tényezők mind-mind szerepet játszhattak abban, hogy lehetőségem nyílt csatlakozni a DVTK családjához – fogalmazott Foczkó Ákos. – Ez is egy olyan változás a karrierem során, amely a motivációm szempontjából szintén sokat jelent. A Rallye2-es bajnoki cím megszerzése óta, amely alig néhány hónapja történt, szinte minden megváltozott a ralis karrieremben. Az állandóságot Madarász Szabolcs jelenti, hiszen navigátorként idén is ő segíti majd a munkámat.

A korábbi MARB, majd a tavalyi Rallye2-es bajnoki cím megszerzése után Foczkó Ákos ismét szintet ugrik. Egyészt azzal, hogy csatlakozik a DVTK autósport szakosztályához, másrészt pedig a technika terén is komoly változás várható. A Lada háttérbe kerül, hiszen a 2021-es bajnokságban már egy R4-es EVO X-es Mitsubhishivel áll rajthoz a hazai bajnoki futamokon. Természetesen már az ORC mezőnyében, ami az eddigieknél ugyancsak komolyabb kihívást jelent.

- Az eddigi pályafutásom szépen fel lett építve, hiszen sok megtett kilométerre, rengeteg tapasztalatra van szükség ahhoz, hogy az első osztályban nyugodt szívvel elindulhasson valaki – tekintett vissza az elmúlt évekre Foczkó Ákos. – Szerencsére az elmúlt években belekóstolhattam sok mindenbe, rengeteg pozitív impulzus és siker ért. Talán mostanra megérettem arra, hogy az első osztályban versenyezzek. Persze ezt egyelőre halkan mondom ki, hiszen erre a kérdésre majd a pályán nyújtott teljesítményem ad majd egyértelmű választ.

Foczkó Ákos tehát számtalan újdonságot átélt már a hazai futamokon, idén ismét belevág az ismeretlenbe. A Ladát lecserélte Spitzmüller Csaba korábbi R4-es, EVO X-esére, amely lassan öt esztendőt állt a garázsban. Az elmúlt hónapokban természetesen nagyon sokat dolgoztak az autón, amely abszolút versenyképes lesz az előttünk álló idényben.

- Teljesen új sztory lesz – fogalmazott Foczkó Ákos. – A gázadástól a kormányzásig mindent meg kell szokjak. Mondhatnám, hogy a korábbinál sokkal jobb feltételek várnak rám, de a csapatnak azt szeretném bebizonyítani, hogy megérdemeltem ezt az autót. Ehhez kiegyensúlyozott, jó szereplésre van szükség, ám egyelőre azt sem tudom, hogy mire számítsak. Hosszabb táv, nagyobb etapok, tapasztalt, kiváló ellenfelek az ORC-ben. Csupa-csupa újdonság, és nagy kihívás előtt állok, aminek természetesen igyekszem megfelelni. Az EVO X-est még februárban, az eredeti állapotában ki tudtam próbálni, igaz szerettem volna többet menni vele, hiszen még össze kell barátkoznunk. Ezután szétszedtük mert homológizáció szempontjából már minden lejárt benne. Vadonatúj alkatrészeket kapott, aminek a beszerzése a pandémia miatt a szokásosnál több időt vett igénybe. Ennek ellenére mindent megtettünk azért, hogy a lehető legjobban felkészítsük a 2021-es magyar bajnokságra.