A DVTK frissen igazolt triatlonosa és szakosztályvezetője Tiszaújvárosban ismerkedett meg az olimpiai sportággal, ahol egészen 17 éven át versenyzett.

- Tiszaújvárosban 2000-ben egy baráti társasággal mentem le edzeni és onnantól kezdve benne maradtam a triatlonban. Itt is nevelkedtem, mint utánpótlás versenyző és egészen élsportoló koromig neveltek Lehmann Tiborék - kezdte Hankó Dávid. - 2017-ben igazoltam el Budapestre a Balatonman PRO Teambe, majd ezt követően Miskolcra költözésem után egy fél évvel egy olyan egyszeri lehetőséget kaptam az élettől, hogy a DVTK-ba való igazolással együtt szakosztályvezető is lehetek egyben.



A diósgyőri sportoló rengeteg szép eredményt ért már el pályafutása során. Több TOP10-es eredménnyel is büszkélkedhet már a középtávú triatlon világkupákról. 2015-ben a budapesti 70.3 -as világkupán 4. lett. Aztán 2018-ban Barcelonában a 8. helyen zárt. Viszont nem mindig volt közép és hosszú távú versenyző Dávid.

- Rövidtávon többször szereztem magyar bajnoki címet a korosztályos bajnokságokon, emellett folyamatosan a válogatott keret tagja voltam. Később felnőtt korban, 22-23 évesen ismerkedetem meg a közép és hosszú távval és kezdtem el ezen a távon is versenyezni. A középtáv 1900 méter úszásból, 90 kilométer kerékpárból és 21,1 kilométer hosszú félmaratoni futásból áll, míg a hosszú táv, amit az Ironman-nek is neveznek ennek a kétszerese, tehát 3800 méter úszás, 180 kilométer tekerés és 42,2 kilométeres futás, azaz egy teljes maraton. Az elmúlt két évemben a fő hangsúlyt az Ironman táv tette ki, viszont a jövőben kevesebb hosszú és több középtávos versenyre fogok készülni. Jelenleg Kiss Gyula, a vezetőedzőm, aki egyben a Kis Tri Team vezetője is, ő irányítja a felkészülésemet, illetve Szász Lászlóval és a DVTK atlétákkal együtt is edzek.



A többszörös magyar bajnok, szakosztályvezetőként szeretne egy új bázist is kiépíteni Miskolcon.

- Mindenképpen az utánpótlásbázis kiépítése a fő célom a jövőben, de a felnőtt amatőr sportolókat is szeretettel várom a DVTK egyesületében. Szeretném viszonozni valamilyen szinten azt a rengeteg dolgot, amit kaptam ettől a sporttól és azt a tudást átadni, amit megszereztem az elmúlt két évtized alatt. Legyen szó kisgyermek, amatőr, vagy profi versenyzőről bármilyen távon. Egyszóval szeretnék mindenkinek segíteni a sportágban. A fő hangsúlyt, viszont az utánpótlásnevelésére és a sportág megszerettetésére szeretném fektetni. Valamint célom, hogy tegyük fel Diósgyőrt is arra a bizonyos triatlon térképre.



A diósgyőriek triatlonosa végül beszélt az idei szezon főversenyeiről és a távlati célokról, amiket már a DVTK színeiben szeretne elérni.  

- Június elején, Székesfehérváron az 51.5-es, olimpiai távú (1500 méter úszás, 40 kilométer kerékpár és 10 kilométer úszás) versennyel tervezem indítani a szezonom. Ez egy felkészülési verseny lesz nekem a Magyar Országos Bajnokságra középtávon, amit majd Keszthelyen rendeznek idén. Onnan tervezek egy országos címmel hazatérni. Emellett szeptember végén Amszterdamban lesz a multisport világbajnokság, amit az ITU rendez Ironman távon, ahol szeretnék indulni és egy top10-es eredményt elhozni. A távlati célok közt szerepel a 2022-es Ironman VB Hawaiion vagy a 70.3 -as profi világbajnokságon való indulás, mely persze függ a covid helyzet alakulásától és a megrendezett versenyek számától. Meglátjuk, mit hoz a jövő e tekintetben.