- A 2020/2021-es szezon végeztével lezárult egy hároméves ciklus a klub életében. Hogyan értékeli a szlovák élvonalban eltöltött három idényt?
- A hároméves ciklus első szezonját sikeresnek ítélem, nekiugrottunk egy teljesen ismeretlen közegnek. Magyar játékosokra építve egy világhírű edzővel jó alapszakaszt zártunk, de a kvalifikációra fizikálisan és mentálisan is elfáradtunk a biztos rájátszást jelentő hatodik hely hajszolása miatt. A második évadban is viszonylag jól szerepeltünk egy hullámvölgyet leszámítva. A középszakaszban rájátszást jelentő pozícióban álltunk, amikor félbeszakították a bajnoki küzdelmeket és hivatalosan is nyolcadik helyen zártuk az évadot. Ezt követően a vírushelyzet miatt teljesen más körülmények között kellett összeállítanunk a csapatunkat. A pandémia rendkívül nehéz helyzetbe hozta a szponzorainkat, támogatóinkat és természetesen minket is, a költségvetésünk pedig lecsökkent. A magyar jégkorong fejlesztése érdekében úgy döntöttünk, hogy a hazai játékosokat méginkább előtérbe helyezzük és nagyobb szerepet adunk nekik. Ennek okán kevesebbet költöttünk a légiós játékosokra, többségében kölcsönjátékosok és rövid időre érkező külföldiek szerepeltek nálunk. De ha teljesen őszinte akarok lenni, akkor meg kell említenem, hogy néhány olyan játékosunk, akiknek húzni kellett volna a csapatot, abszolút a képességeik és az elvárásaink alatt teljesítettek. Erre jött még rá, hogy kialakult egy ellentét a játékosok és az edző között és annak ellenére, hogy nem csak a vezetőedző volt a hibás ebben, úgy kellett döntenünk, hogy edzőt váltunk. Tokaji Viktor érkeztével pozitív irányba indult el a csapat, főleg edzésmunkában és szellemiségben, de továbbra sem teljesített a csapat az elvárásoknak megfelelően. Az idei évhez hozzátartozik, hogy a kupahétvége nagy csalódás volt számunkra. Előre tudtuk, hogy a légiós játékosok közül ketten sérülés miatt nem tudják vállalni a játékot, ketten pedig nem akarták vállalni ezt a szereplést. Ennek ellenére bíztunk abban, hogy a csapat megmutatja, hogy több van bennük és saját maguknak is bizonyíthatnak. Játszottunk egy jó és színvonalas meccset a Fehérvárral, de ahogy ebben a szezonban többször is előfordult, nem tudtunk élni a lehetőségeinkkel. A bronzmeccsen pedig arra láthattuk példát, amikor egy hitehagyott csapat játszik egy rendkívül motivált ellenféllel szemben.

- A tapasztalatokat leszűrve összességében pozitív vagy negatív a kép az elmúlt három esztendőről?
- Meggyőződésem, hogy ez a hároméves program hasznos volt nekünk és a magyar jégkorongnak is. Kipróbáltunk egy magasabb szintet, amit eddig csak televízióban követhettünk. Megtapasztalhattuk azt, hogy a magyar válogatott játékosok átlag színvonala még nem éri el a szlovák játékosok átlag színvonalát. Képet kaphattunk arról, hogy hova kell eljutnunk és mit kell tennünk ennek érdekében. Mi az ígéretünkhöz híven a magyar játékosoknak adtunk lehetőséget ezen a szinten a fejlődésre. Mindvégig magyar kapus állt a kapunkban és a légiós korlát tetejét nem értük el. Példának okáért az idei szezonban átlagosan négy külföldi játékos volt a meccskeretünkben, ez a szám kevesebb, mint amennyi saját nevelésű játékost neveztünk átlagosan a meccsekre. Véleményem szerint az visz előre minket, ha látjuk, hogy milyen szintet akarunk elérni és ebben segít minket, ha heti 2-3 alkalommal olyan erős csapatok ellen játszhatunk, mint a Slovan Bratislava, vagy a Poprád. Ezt a szintkülönbséget nem lehet pár hónap alatt eltüntetni, ez egy hosszabb folyamat, aminek a végén az a célunk, hogy a magyar játékosokat erre a szintre hozzuk. A klubunknak pedig azért jó dolog ez a szereplés, mert a saját nevelésű játékosainknak is lehetőséget biztosíthatunk ezen a szinten, a fiatalokat ebbe a hokiközegebe integrálhatjuk. Bízunk benne, hogy ez a program a szurkolóinknak is vonzó, még akkor is, ha kevesebb alkalommal tudjuk győztesen elhagyni a pályát. Engem nagy büszkeséggel tölt el, ha a magyar játékosokra építő keretünk saját nevelésű fiatalokkal képes legyőzni a szlovák csapatok többségét, mint ahogy erre idén is volt több példa.

- Az idei esztendőben a vírushelyzet miatt elmaradt a személyes kapcsolattartás a szurkolókkal. Mit üzenne, azoknak a fanatikusoknak, akik csak interneten tudták követni a csapatot?
- A klubnak változatlanul az egyik legnagyobb értéke a szurkolótábora. Ezúton is szeretném külön megköszönni azoknak a szurkolóknak a támogatását, akik bérletet vásároltak a szezon előtt. Bízunk benne, hogy a következő szezonban már a lelátón szurkolhatnak, de arra ígéretet teszek, hogy a bérleteseket kárpótolni fogjuk. A követkető szezon kezdete előtt minden bérletes szurkolónkkal fel fogjuk venni a kapcsolatot, megpróbálunk majd több lehetőséget is felajánlani nekik. Hálás vagyok, hogy egész szezonban érezhettük a szurkolók támogatását, követték a meccseinket, a parkolóban bíztatták az idegenbeli meccsre induló csapatot, akik a sikertelenebb szereplés ellenére is érezhették a bizalmat a szurkolóktól.

- Most következik a csapatépítés időszaka. Milyen szempontok alapján kerül kialakításra a jövő évi keret és az edző személyét illetően mikor lehetnek fejlemények?
- Továbbra is tartjuk magunkat ahhoz, hogy a külföldi játékosok számát a légiós korlát alatt tartjuk és elősorban a magyar játékosokra építünk. Lesznek változások a keretben és a junior bajnokságot nyerő csapatunkból is fognak lehetőséget kapni fiatal játékosok. Ezekben a napokban folyamatosak a tárgyalások a jelenlegi keretünkben lévő játékosokkal. Az edzőkérdés tekintetében azt tudom elmondani, hogy Tokaji Viktorral folytatunk tárgyalásokat jelenleg.

- Milyen irányt és célokat tűzött ki a klub a jövőt illetően?
A tulajdonosi kör és a menedzsment célja, hogy olyan úton járjunk, amely mind a DVTK-nak, mind a Magyar Jégkorong Szövetségnek, mind a magyar jégkorong fejlődésének a legkedvezőbb. Jelenleg azért dolgozunk, hogy ez a program folytatódjon. Folyamatosan tárgyalunk a Szlovák Jégkorong Szövetség és a liga képviselőivel. A Magyar Jégkorong Szövetség partner abban, hogy ez a tárgyalássorozat sikeres legyen. A program a magyar és a miskolci jégkorong fejlődését szolgálja, így amennyiben lehetőségünk lesz szeretnénk tovább folytatni.