Az Emberi Erőforrások Minisztériuma négy utánpótlás műhelynek adott államilag elismert sportakadémiai rangot jégkorong sportágban, melyből egy a DVTK Jegesmedvék Jégkorong Sportakadémia. A létrejövő új akadémia teljes szervezeti átalakítást eredményez a DVTK Jegesmedvéknél, amely érinti az Egyesületi munkát, illetve a felnőtt csapatnál is változásokat hozott. Az akadémia ügyvezetője Egri István, aki az akadémia mindennapi irányításával sportszakmai részen Mayer Pétert, míg az operatív ügyekkel Nagy Ádámot bízta meg.

Mayer Péter Miskolcon ismerkedett meg a jégkorong alapjaival. Előbb végigjárta az utánpótlás csapatokat - korosztályos válogatott játékosként kerettagja volt az ifi és a junior nemzeti csapatoknak is - majd több évig erősítette a klub felnőtt csapatát. Már egészen fiatalon tudatosan készült az edzői pályára, a Testnevelési Egyetemen jégkorong-szakedzői és rekreációirányító szakemberi diplomát szerzett. Edzői pályafutását a miskolci utánpótlásban kezdte, majd a 2008/09-es szezontól kezdve két éven át volt a felnőtt csapat vezetőedzője és irányítása alatt szerezte meg a klub az első érmét, egy Magyar Kupa bronzzal. A későbbiekben még két alkalommal volt a profi csapat vezetőedzője és az utánpótlás területén is fontos feladatokat látott el. Szakmai Igazgatóként komoly érdemeket szerzett abban, hogy a klub utánpótlás nevelése szintet lépett. Klubfeladatai mellett a magyar utánpótlás válogatottaknál is dolgozott, 2010-ben a Magyar Jégkorong Szövetség a legjobb utánpótlás edzőnek járó Séra Miklós díjat az U18-as válogatott szakmai stábjának ítélte, melynek Mayer Péter is a tagja volt. Az elmúlt 16 évben leghosszabb ideig az U16-os válogatott mellett dolgozott, mindemellett az U18-as és az U20-as nemzeti csapat másodedzője volt. 2017-től a Szövetség mentoredzőjeként tett sokat a magyar jégkorong fejlesztéséért, majd az U14-es és U15-ös tehetséggondozó program vezetőjeként, az U16-os válogatott szövetségi kapitányaként dolgozott. 2019-ben szenzációs eredményt ért el az U16-os csapattal, ugyanis megnyerték a rangos svédországi utánpótlástornát, a MODO Kupát. Érkezésével elmondható, hogy egy nagy tapasztalattal rendelkező miskolci szakember kezében lesz a DVTK Jegesmedvék Jégkorong Sportakadémia szakmai vezetése.

- Az akadémia miskolci megalakulása eddig nem látott lehetőség, ugyanakkor felelősség a helyi jégkorong kezében. – kezdte nyilatkozatát Mayer Péter - Azzal a céllal vállaltam el ezt a szerepet, hogy a következő években olyan rendszert formáljunk, amit az eddigi lehetőségeink nem, vagy csak korlátozottan tettek lehetővé. Ez a munka alaposságot és türelmet igényel, különösen az elején. Arra fogok törekedni, hogy olyan jövőképet építsünk fel a szervezünkben jégkorongozóknak és a hozzájuk kötődő családoknak, ahol minden szereplő és minden elem a sportolói és ennek szerves részeként az emberi kiválóságot táplálja. Ehhez sok eddigi paradigmát meg kell változtatnunk és újra kell terveznünk a képzés megvalósulásának részleteit is. Pontosan ez a kihívás az, ami leginkább izgat ebben az új munkakörben. Ahogy eddig is, most is szeretném a tőlem telhető legtöbbet adni a velem dolgozó kollégáknak, hogy nemcsak a játékosok, de a velük dolgozó szakemberek is évről évre többé válhassanak.  Az elmúlt évtizedek befektetett energiái és az azt elérő emberek elkötelezettsége rengeteg értéket teremtett az idők során, ezeket az értékeket szeretnénk tovább örökíteni. Ugyanakkor kellő határozottsággal akarunk nyúlni azokhoz az elemekhez, amik az említett fejlesztési irányt elősegítik. Az akadémia élén Nagy Ádám kollégám legalább olyan agilis és innovatív, mint amit én képviselek a szakmában, innentől a munkáé a főszerep, ebből pedig találunk bőven.

 

Nagy Ádám 2016-ban csapatvezetőként kezdte munkáját a DVTK Jegesmedvéknél. Első szezonjában MOL liga győzelmet, 2018-ban Magyar Kupa győzelmet ünnepelhetett a csapattal. A szlovák extraligához történő csatlakozást követően a Klub általános igazgatójaként folytatta a munkát, ahol már nem csak a felnőtt csapatot érintő feladatokat látta el, hanem a teljes Klub operatív munkájáért volt felelős.

- Mikor a többi sportágban létrejöttek az államilag elismert sportakadémiák, mi is sokat beszélgettünk házon belül arról, hogyha ezt a rendszert kiterjesztik a jégkorongra is, mindenképpen meg akarjuk majd ragadni a lehetőséget arra, hogy ezt a rangot elnyerjük. – mondta Nagy Ádám - Mikor decemberben kiderült, hogy jégkorongban is elérhető lesz az akadémiai státusz, azonnal elkezdtünk dolgozni a projekten. Mikor benyújtottuk az akkreditációs anyagot, Elnök Úr felé jeleztem, hogy amennyiben elnyerjük az akadémiai rangot, szeretnék részt venni az akadémia felépítésében akár azon az áron is, hogy a felnőtt csapat és a profi sport mellől egy időre el kell távolodom. Köszönöm, hogy erre lehetőséget kaptam, és köszönöm mindenki munkáját, aki az akkreditációs folyamatban segítette pályázatunkat.

Úgy gondolom, hatalmas mérföldkő előtt áll a miskolci jégkorong. Egy olyan soha vissza nem térő lehetőséget kaptunk, amivel mindenképpen élnünk kell. Rendkívül motivált vagyok abban, hogy ezt a munkát a lehető legmagasabb színvonalon végezzük el, és hogy egy olyan akadémiát hozzunk létre, amely rendkívül jó szellemiség mellet, nagyon eltökélten dolgozik azon, hogy a lehető legjobb jégkorong játékosokat és a lehető legjobb embereket nevelje fel. Külön öröm számomra Mayer Péter visszatérése, mert ugyan csak 1 évet dolgoztunk együtt, de az már akkor megmutatkozott, hogy remekül tudunk együttműködni. Egy olyan ember kezébe került a szakmai vezetés, aki az utóbbi években bizonyította, hogy Magyarországon a legkiválóbb jégkorongszakemberek közé tartozik. Bízunk benne, hogy nagyon sok miskolci fiatal fog élni azzal a lehetőséggel, amit most megkap.