- Mielőtt még a jövőbe tekintenénk, pillantsunk egy kicsit hátra is. Hogyan értékelnéd az DVTK előző szezonját?
- Az előző évet értékelve azt kell mondjam, hogy a szerényebb költségvetés mellett, mindösszesen két légióst foglalkoztatva az volt a célunk, hogy a fiatalabb, abszolút a jövőt jelentő játékosaink minél több játékperchez és ezáltal tapasztalathoz jussanak, fejlődjenek és ezzel kiderüljön, ki az, aki egy Európa Kupa szintű csapatban is alapemberré tud válni a klub színeiben. Véleményem szerint ez remekül sikerült, mindenki rengeteget profitált ebből a szezonból, amit az elért eredmények is nagyszerűen példáznak.

- Ráadásul ez a sikeresség nem csak a felnőtt csapatunkra, hanem az utánpótlásra is igaz.
- Így van, az U23-s csapatunk az NB I/B zöld csoportjából feljutott a piros csoportba és ezáltal egy magasabb szintű bajnokságban tudnak a következő szezonban pallérozódni fiataljaink. Ez is a DVTK Kosárlabda Akadémia növendékeinek a fejlődését szolgálja, amiből hosszú távon a felnőtt csapat is profitálhat.

- Az elmúlt szezon tapasztalati alapján milyen várakozásokkal tekintesz az előttünk álló bajnokságra?
- Bár végleges keretet még nem minden együttesnél hirdettek, úgy gondoljuk minden riválisunk erősödött. Természetesen sok függ a felkészüléstől, de az a véleményünk, egy sokkal élesebb és erősebb bajnokságnak nézünk elébe.

- Meg lehet fogalmazni már konkrét célokat?
- Természetesen nem szeretnénk teljesítményünket a tavalyi éven elért eredményei alá adni. Célunk az, hogy minél simábban és hamarabb biztosítsuk helyünket a négy között és minden tekintetben közelebb lépjünk a bajnokság élcsapataihoz, a Sopronhoz, a Győrhöz és a Szekszárdhoz.

- Az új játékosok mellett egy különleges „igazolás” is óriási löketet adhat a lányoknak.
- Az új multifunkciós sportcsarnok az országban egyedülálló és páratlan lehetőséget biztosít számunkra. Azt szeretnénk, ha igazi oroszlánbarlangként tekintenének rá ellenfeleink. Amint birtokba tudjuk venni, immár  nem kell más csapat időrendjéhez igazodnunk, több pálya és több palánk áll rendelkezésükre, ami mind a csapat, mind az egyéni edzésekben és képzésben óriási potenciált hordoz magában. Így a csarnok birtokba vétele a fentebb felsorolt számos pozitív hozadék mellett a szakmai stáb bővülését is eredményezi.

- Mit jelent ez a gyakorlatban?
- Földi Attila és Bozsó Ádám mellé érkezik Ábrahám Márta, aki nagyon komoly szakmai múlttal, NB I. A-csoportos és utánpótlás válogatott rutinnal rendelkezik. Edzői kvalitásainak köszönhetően tovább emelhetjük a szakmai munka színvonalát, és az egyéni képzésekben is jelentős előrelépést várunk munkájának köszönhetően.

- Az új idényre némileg módosul a versenykiírás. Mit lehet erről tudni, mennyire befolyásolja ez a felkészülést?
- Az MKOSZ szeretne minél több játéklehetőséget biztosítani a fiatal magyar játékosok számára. A tervek között szerepelt, hogy a mérkőzés teljes időtartama alatt kötelező egy U20-s játékos szerepeltetése, ám ez végül nem került bevezetésre. Ellenben újdonság, hogy a bajnokság teljes időtartama alatt, így a playoffban is egyszerre maximum három külföldi játékos lehet egyszerre a parketten, ami fontos tényező lehet a taktika kialakítása során.

- Nem csak a hazai versenyeken, hanem a nemzetközi kupában is eredményesen szerepeltek a lányok. Miként értékeled a tavalyi  Európa Kupa szereplést?
- A pandémia okozta szigorú szabályozások, megszorítások és bizonytalanságok ellenére abszolút pozitívan tudjuk értékelni az Európa Kupa szereplésünket. A nemzetközi megmérettetéseink során rendkívül egységes képet mutattunk, ami jó játékkal és eredményes szerepléssel párosult. Meggyőződésem, hogy az európai szereplés az igazi fokmérője egy csapat teljesítményének, amiben mi nagyszerűen helyt álltunk. Célunk az, hogy a következő szezonban is legalább ilyen, ha nem eredményesebb szereplést produkáljunk, jussunk tovább a csoportból, függetlenül a sorsolástól és az ellenfelektől.

- Hogyan alakul a csapat felkészülése?
- Augusztus másodikán, hétfőn fogjuk elkezdeni a felkészülést, orvosi felmérésekkel. Mivel a keret nagy részét a szándékaink szerint együtt tartottuk, így nem a nulláról, hanem a tavalyi évben lerakott alapokra építkezve tudunk elkezdeni dolgozni. Ezt óriási előnynek tartom, így remélem a tavalyinál is sikeresebb és eredményesebb szezonnak nézünk elébe.

Fotó: fiba.com, mkosz.hu