A 17 éves diósgyőri birkózó idei második világversenyén indult a bulgáriai Szamokovban rendezett Európa-bajnokság után, ahol a kötöttfogás 80 kilogrammos versenyében két győztes mérkőzéssel a negyeddöntőig menetelt a Tüskecsarnokban, ahol végül a svéd Hamza Sertcanli állította meg.

- Ez volt az első világbajnokságom, amin részt vettem. - kezdte Szinay Csaba. - Nagyon sokat dolgoztam, sok munkát tettem bele a felkészülésbe, és nagyjából úgy teljesítettem, ahogy magamtól vártam. Azt mondják nagyon szép eredmény, hogy eljutottam a negyeddöntőig, viszont mindenki, aki ismer, tudja, hogy a svéd ellenfelemen is túljuthattam volna, hogy ha nem követek el egy védekezési hibát. Egy kicsit fájt ez a vereség, mert ha sikerült volna őt megvernem, mindenképpen éremért birkózhattam volna, ami nagy dolog.

Szinay Csaba az első fordulóban görög, míg a legjobb nyolcba kerülésért üzbég ellenfelet győzött le a hazai publikum előtt, ami elmondása szerint ahelyett, hogy nyomást tett volna rá, inkább segítette.

- Abszolút nem tett rám nyomást a hazai pálya. Ha egy idegen versenyen vagyunk, ott ugyanúgy bánnak velünk, mint a többi vendég országgal, itt pedig mindenhol előnyben voltunk. Az öltözői folyosótól kezdve mindenhol segítettek nekünk, valamint több szurkoló is volt a lelátón, szóval abszolút pozitívum, hogy sokkal több magyar kint volt a helyszínen.

A DVTK válogatottja, viszont nem mindig birkózott, ám amióta édesapja révén megismerkedett a sportággal, azóta lelkiismeretesen edz és készül a versenyekre.

- Kiskoromban először fociztam, nagyjából egy évet, viszont már apukám akkor a klubnál dolgozott. Korábban ő is birkózott, aztán ahogy jártam le vele az edzésekre ott ragadtam. - folytatta Csaba, aki immáron 13 éve birkózik. - Egy rendes héten, 7 alkalommal van edzésem hétköznap. Minden nap vannak délutáni fix edzések általában este hattól, illetve heti kétszer van két reggeli edzésem is, amelyek fél héttől kezdődnek, valamint még néha hétvégén is szoktam futni vagy egyéni munkát végezni. Nagyjából így áll össze egy edzéshetem.

Szinay Attila a DVTK birkózó szakosztály vezetője szerint Csaba a bizonytalan versenyidőszakban is kitartóan dolgozott, és habár az Eb nem úgy sikerült, ahogy várták, de a világbajnokságon előre tudott lépni a miskolci versenyző.

- A pandémia alatt ő minden lehetőséget megragadott, hogy eddzen. Amikor lehetett csoportosan, amikor nem, akkor egyéni kondicionáló edzést csinált, szóval ő aztán tényleg nem állt le. A hazai edzője, Juhász Sándor vezetésével minden percet kihasználtak a felkészülésre a nehezített körülmények ellenére. A pandémia elmúltával egy kicsit összesűrűsödött a versenyidőszak, és az edzőtáborok. Összességében szerintem egy nagyon fárasztó éven van túl, de egy másodpercig sem nem láttam rajta, hogy elege van. - kezdte a szakvezető. - Az Európa-bajnoksággal ellentétben, ahol egy koncentrálási hibát vétett, itt most nagyon fegyelmezetten birkózott az első két meccsén. Nagyon tudatosan, tényleg ahogy kell. Sajnos ez a svéd fiú kifogott rajta, de hát legalább van hova fejlődni, úgyhogy ezzel nincsen gond.

- Csaba most 17 évesen abba a korba ér, amikor sokan lemorzsolódnak, de azt hiszem, hogy rajta nem fog múlni az, hogy menjen tovább, ameddig értelmét látja ennek. Mint sportvezető mondom, hogy ebből a szempontból egy nagyon szorgalmas ember.  Abszolút elégedett vagyok az első világbajnokságával. Megmutatta azt az arcát, hogy milyen az, amikor teljesen koncentrál és odafigyel, és nem izgulja túl a dolgokat, hogy tud ilyet is.

Szinay Attila kitért arra is, hogy mi az a követező lépcsőfok a DVTK birkózói számára, amivel a jövőben, még jobban feltudnák venni a versenyt a világelithez tartozó szovjet utódállamokkal, az utánpótlás versenyeken.

- Az biztos, hogy nekünk kell kicsit kinyitni a világot, egy kicsit távolabbra megyek: Azzal, hogy DVTK kiemelt vidéki nagyegyesület lett, remélem lehetőségünk lesz arra, hogy el tudjunk menni olyan versenyekre, ahol ez a mezőny van. Csabának és a többi válogatott diósgyőri birkózónak nagyon jó dolog, hogy itthon minden hazai versenyt megnyernek, de hál’ Istennek nekünk ez már kevés. El kell menni Romániába, Törökországba, vagy a szovjet utódállamokba egy évben egyszer, ami nagyon nagy költség, ott találkozhassunk olyan mezőnnyel, amelyik viszi a prímet a különböző világversenyeken. A mostani verseny Csaba szempontjából is alátámasztja ezt, mert például, a svéd fiúnak nem sikerült kivédenie a pörgetését, igaz a válogatott edzője szerint nincs is itthon olyan ellenfél, aki ilyen erős lenne. Erre pont olyan versenyeken lehetne megtanulnia a választ, amit Törökországban vagy Moldáviában rendeznek, ott van ilyen mezőny, ott lehet begyakorolni ezeknek az ellenszerét, nem pedig a vb-n kellene találkozni először egy ilyen erősségű versenyzővel.

Sportvezetőként Szinay Attila biztosítani szeretné ennek a lehetőségét, aki azzal zárta interjúnkat, hogy a szezon még nem ér véget, az ősszel elmaradt diákolimpiák, csapatbajnokságok minden bizonnyal pótlásra kerülnek. Továbbá augusztusban edzőtáborba utazik majd a DVTK csapata, szóval kis pihenés után, a nyár vége felé, indul tovább a munka. Zárásként azt is elhangzott, hogy a diósgyőri szakosztályban dolgozó edzők tanítványai közül nemcsak Csaba, hanem a nála fiatalabb serdülőkorú válogatott versenyzők is bemutatkozhattak a korosztályos Európa-bajnokságon, így a DVTK Birkózó Szakosztálya továbbra is az eredményes hazai utánpótlás-műhelyek közé tartozik.