Milica Jovanović szerezte a 2021/22-es szezon első kosarát a DVTK játékosai közül, ami mindjárt három pontot ért, nem sokkal ezután ismét a Csata vezetett, de a piros-fehérek másik újdonsült légiósa, az angol válogatott Green újfent egyenlített. Földi Attila vezetőedző úgy érezte, egy időkéréssel meg kell nyugtatni a lányokat, hogy ez mennyire jó ötlet volt, azt Tóth Franka triplája jelezte a negyedik perc derekán (5-8). A találkozó a folytatásban is hol egyik, hol másik csapat vezetett, de egyik sem tudott tisztesebb előnyt kiharcolni magának (11-13). A negyed utolsó harmadában megrázta magát a vendégcsapat, és többek között Medgyessy és Kiss Angelika hármasaival ötpontos előnyt harcolt ki a negyed végére (16-21).

A vendégek lendülete a második felvonás elején sem tört meg, Bernáth Réka 2+1-es akciójával tovább duzzadt a piros mezesek előnye. Ugyan Zele betalált a hazaiak részéről, de Aho Nina hárompontosa és Green közelije után törvényszerűen jött a budapestiek időkérése (18-29). A következő percekben mint ha bedeszkázták volna a gyűrűket a csapatok, hosszú percekig nem esett újabb találat. A kosárcsöndet Kiss törte meg egy palánk alóli dobással, majd Toman hármasára Snežana Bogičević válaszolt két sikeres büntetővel, nyeregben voltak a látogatók (21-33). Két perccel a nagy szünet előtt a Csata hét pontra felzárkózott, és ez a különbség a diósgyőriek egy időkérés után sem változott, Green a vendégek, Toman a házigazdák részéről volt eredményes (28-35).


Horváth jött ki a legfrissebben az öltözőből, aki a fordulás után zsinórban öt ponttal keserítette volt kenyéradóit. Green és Carey gólváltása után viszont Bernáth egy hármassal jelentkezett, és mivel Green is újra jól célzott, máris kisimultak a diósgyőri ráncok (37-44). A vendégek arcai még derűsebbé váltak Bogičević tripláját követően, de korai volt megnyugodniuk. A Csata megrázta magát, és egy 8-0-s rohammal máris ott lihegett ellenfele nyakán (45-47). Jó másfél volt még hátra a negyedből, kulcsfontosságúnak tűnt, ki fordulhat előnnyel a záró felvonásra. Lelik hármasával hosszú idő után újra hazai előnyt mutatott az eredményjelző, de nem sokáig, mert Jovanović keze is sült. Az utolsó szó joga a negyedben azonban Horváth Bernadetté volt, így minimális Csata-vezetéssel vonultak kétperces pihenőre a csapatok (50-49).

A záró negyedben tizenegy másodperc kellett Jovanovićnak, hogy betaláljon, izgalmas utolsó játékrészre nyílt kilátás. Mivel Green révén a következő találatot is a piros-fehérek jegyezték, jött is Tursics Krisztián időkérése (50-53). Hiába, csapata ezután sem találta a ritmust, nem úgy Green, aki Kiss Angi gólpasszából már a 14. pontját szerezte meg a találkozón. A következő periódus a hazaiaknak sikerült jobban, akik bár 5-ös számú játékosával továbbra sem bírtak, viszont Simon második hármasával két pontra zárkóztak fel (55-57). A következő percekben Green változatlanul tarthatatlannak bizonyult, de a pontszerzés édes terhét Aho és Kiss is felvállalta, minek köszönhetően három perccel a mérkőzés vége előtt az utolsó idejét is kikérte a hazaiak edzője (60-64). A folytatás is jól alakult, hiszen Simon hármasa leperdült a gyűrűről, míg Green újra betalált. Kevesebb, mint két perc volt hátra a találkozóból, amikor Simon megrázta magát és négy pontjával teljesen nyílttá tette az összecsapást (64-66). Sőt, Lelik Réka két büntetővel egalizálta az állást, amire a DVTK-nak már nem volt válasza (66-66).

Hegedűs Janka „nyitotta meg” a hosszabbítást egy duplával, Lelik pedig kisvártatva meg is duplázta csapata előnyét (70-66). A diósgyőri játékosok több mint két perc alatt sem találtak a gyűrűbe, és az időkérésük sem segített, mert a következő kosarakat is a házigazdák szerezték, a 43. perc végén eldőlni látszott a mérkőzés (74-66). Kiss Angelika értékesített két büntetőt, de Hegedűsnek erre is akadt válasza, Jovanović egy pontja szépségtapasznak is kevés volt (78-69).

Női Kosárlabda NB I. A-csoport, 1. forduló

Ludovika-FCSM Csata - DVTK 78-69 (h. u.) (16-21, 12-14, 22-14, 16-17, 12-3)

Budapest, Ludovika Aréna. Játékvezetők: Papp Péter, Goda László, Dr. Oláh Márk.
Csata: Horváth B. 12/6, Balogh, Lelik 18/3, Zele 5, Carey 7/3. Csere: Simon Zs. 17/6, Hegedűs 8, Tomán 5/3, Böröndy V. 6/3. Vezetőedző: Tursics Krisztián.
DVTK: Medgyessy 3/3, Aho 8/3, Jovanović 10/3, Kiss A. 9/3, Green 21. Csere: Bogičević 7/3, Bernáth 6/3, Kányási, Tóth F. 5/3. Vezetőedző: Földi Attila.

Edzői értékelés

Tursics Krisztián: - Nagyon jó mérkőzés volt, kiválóan szórakozott a közönségünk. Le a kalappal a lányok előtt, mert nagyon kevés időnk volt a pénteki Európa Kupa-selejtező után készülni a DVTK-ból. Látszott az első félidőben, hogy nem vagyunk frissek: nem működött a védekezés, nem mentek be a dobások, ziccerek maradtak ki. A második félidőre nem tudom, honnan, de nagyon komoly energiákat merítettünk, amivel visszajöttünk a meccsbe, kiharcoltuk a hosszabbítást és meg tudtuk fordítani a meccset. Le a kalappal a csapatom előtt!

Földi Attila: - Nagyobb különbséggel kellett volna vezetnünk az első félidő végére. Jól játszottunk, de vétettünk néhány hibát, így nem lett kétszámjegyű az előnyünk. Ezt elszórakoztuk. A végjátékban a Csata egy kicsit jobban pörgött nálunk, megvolt a kellő önbizalma is. Simi is nagyon jól játszott, de Lelik Rékával nem tudtunk mit kezdeni, és ő jelentette a különbséget a Csata javára.