Az országos bajnokságot a 2009-es felnőtt világbajnokság azonos számának terepén rendezték a Diósgyőri Tájfutó Club szervezésében, ahol azóta nem volt komolyabb tájfutó verseny, így a mezőny nagy része számára ismeretlen területnek számított. A jelentős szintkülönbségek mellett a kőmezők és sziklaalakzatok nehezítették a haladást, a terep céltól távolabbi részein pedig töbrök között kellett navigálni a mezőnynek. A verseny egyben szlovák hosszútávú bajnokság is volt.

Az első napon három diósgyőri versenyző állhatott dobogóra az év egyik legrangosabb tájfutó bajnokságán. Szilágyi Iringó leiskolázta a női junior mezőnyt, és megérdemelten zsebelte be élete első egyéni bajnoki címét. Demeter Ambrus első éves felnőttként bronzérmet szerzett és tudatta a mezőnnyel, hogy a jövőben számíthatnak rá a legjobbak között. Szilágyi Zselyke hatalmas és változatos csatában az újoncok között álhatott fel a dobogó legalsó fokára.

A szombati hosszútávú ob-val némi átfedésben levő terepen, de más célhellyel került sor vasárnap a Pontbegyűjtő csapatbajnokságra. A három fős csapatok a gyönyörű őszi erdőben mind technikailag, mind fizikailag nehéz pályákon szálltak harcba az érmekért.

A diósgyőri tájfutók a serdülő fiúk kategóriában Szilágyi Zselyke, Demeter Botond és Kapusztik Dániel révén bronzot szereztek. Az eredmény külön érdekesség, hogy ez volt az egyetlen férfi dobogós kategória, ahol egy hölgy tag is szerepet kapott Szilágyi Zselyke személyében. A felnőtt női csapatunk Szilágyi Iringó, Szilágyi Emese, Tamás Bianka összeállításban 17 másodperccel maradt le a bajnoki dobogóról. A férfi elit kategóriában az ezüstérmet sikerült megszereznie a DVTK csapatának Demeter Ambrus, Tölgyesi Tamás, Tőczik Vendel felállásban, míg a szenior női kategóriában a Hegedűs Ágnes, Várady Szilvia, Zsigmond Judit trió az értékes harmadik helyet harcolta ki.

- Ki kell emelni, Tőczik Vendelt, aki 17 évesen remek futásával húzó emberré vált a férfi elit csapatának. Különösen figyelemre méltó a teljesítménye, hogy a pálya elején egy esésnél a jobb kezén az egyik ujjperce derékszögben maradt. Nem sokat teketóriázott és kis gondolkodást követően egy mozdulattal a helyére rántotta. Szerencsére dolgozott benne az adrenalin, így fájdalmai elviselhetőek voltak és sikeresen teljesítette a rá osztott feladatot. A fiatal kora és a felsőkategóriás lélekjelenléte tette őt a hétvége hősévé, és ezzel ezüstéremhez segítette a diósgyőri csapatot - mondta Tamás Tibor, edző.

A két nap alatt több mint 1600 rajthoz állás történt az országos bajnokságon, ami így joggal pályázhat az év legnagyobb versenyzői létszámot megmozgató hazai tájfutó eseményének díjára.
 

Hosszútávú Egyéni Országos Bajnokság*

N14E kategória

3. hely Szilágyi Zselyke Julianna

N20E kategória

1. hely Szilágyi Iringó

F21E kategória

3. hely Demeter Ambrus

N55A kategória

4. hely Várady Szilvia

Pontbegyűjtő Országos Csapatbajnokság*

N21A kategória

4. hely Szilágyi Emese, Szilágyi Iringó, Tamás Bianka

N145A kategória

3. hely dr. Hegedűs Ágnes, Várady Szilvia, dr. Zsigmond Judit

F14A kategória

3. hely Demeter Botond, Kapusztik Dániel, Szilágyi Zselyke Julianna

F21A kategória

2. hely Demeter Ambrus, Tölgyesi Tamás, Tőczik Vendel

F105A kategória

4. hely Balabás Péter Gergő, Demeter Zsolt, dr. Emmer György

 

*dobogós és pontszerző eredmények