- Különböző témakörökben összesen öt előadást láttam, amelyek tartalmát természetesen érdeklődve figyeltem – fogalmazott a látogatás végéhez közeledve Margret Kratz. – Először megismerhettem a DVTK felépítését, igyekeztek gyorsan képbe hozni a napi működéssel kapcsolatban. Most már tudom, hogy gyakorlatban hogyan működik az akadémia a lányok és a fiúk esetében, és azzal is tisztában vagyok, hogy a diósgyőri futball sikeréért milyen sok sportszakember dolgozik nap, mint nap. Nagyon meglepődtem a Medical Center láttán. Előzetesen ugyanis nem tudtam, hogy az egyesület ilyen jó infrastruktúrával és egészségügyi központtal rendelkezik. Nagyszerű volt látni, egyszerűen lenyűgözött. Ettől viszont sokkal fontosabb maga a személy, a karakter, amit a szakma képvisel. Diósgyőrben a hölgyeknél vezetőedző, asszisztesedző, kapusedző és videóelemző is dolgozik, valamint pszichológus is segíti a csapatok fejlődését. Jó volt ezzel szembesülni, hiszen klub és válogatott szinten ezek a dolgok jelentik a közös jövőnket. Én tavasszal érkeztem a nemzeti csapat élére, ezzel együtt pedig a kiemelt női akadémiákon is megkezdődött a munka, aminek kimondhatatlanul örülök.

 

- A DVTK is a kiemelt akadémiák között található. Mit jelenthet ez néhány év múltán a női labdarúgás szempontjából? 

- Évekkel ezelőtt a szövetség és az egyesületek sem tudtak annyit tenni a női futball fejlesztése érdekében, mint manapság. Az alapok azonban nagyon fontosak, amiért közösen nagyon sokat tehetünk. Ha ugyanis ez nem működik, akkor a legfelső szinten sem lehet kimagasló teljesítményt várni. A lányoknál ez egy kiváló kezdet, nagy lehetőség, hogy megvan az esély arra, hogy lépésről-lépésre építkezzünk. Egyedül én kevés vagyok, csak és kizárólag a közös minőségi munka vezethet jó eredményre. Szükségünk van a klubokra, az edzőkre, az akadémiákra, fontos az együttműködés a különböző intézményekkel, hogy szép és sikeres jövőnk legyen. Ezt az utat egyszer már végig jártam, hiszen évekkel ezelőtt Németországban építettük fel ezt a rendszert. A legfontosabb ami előre viszi a női labdarúgás ügyét, az nem más, mint az együttműködés.

 

- A világ elitjéhez képest kisebb a női válogatott lemaradása, mint néhány évvel ezelőtt volt?

- Ebből a szempontból a legfontosabb tényező a fejekben és a lábakban lévő sebesség, valamint az erő és a dinamika. A lányok a magyar válogatottban jó technikai képességekkel rendelkeznek, persze a Barcelonához vagy a spanyol csapathoz képest van hátrányunk. Ennek elsősorban az az oka, hogy ők talán jobb alaphelyzetből indultak, de technikailag rendelkezünk olyan tudással, mint a többi csapat. Taktikai oldalról nézve folyamatosan fejlődünk, és lépünk előre. A bajnokságban szereplő női csapatok megfelelő szinten vannak és azt látom, hogy mindenhol az előre lépésre törekednek. Az atlétikai képességek terén azonban nagy különbség van. Láthattuk a spanyolok elleni mérkőzésünket, ahol kijött ez a differencia. Ettől függetlenül egyáltalán nem lehettem mérges a lányokra, hiszen mindent megtettek, ám az ellenfél minden szempontból sokkal gyorsabb volt. Ezt jó egyéni képzésekkel tudjuk csökkenteni, ám nyilván nem fog menni egyik napról a másikra. Ami azonban ettől is fontosabb, hogy a játékosok fejben előre tudjanak lépni. Lényeges, hogy fiatalon minél többet futballozzanak fiúkkal szemben, folyamatosan fejlesszék a gondolkodást és a gyorsaságot.

 

-  A DVTK-nak most már szinte valamennyi korosztályban van válogatott játékosa. A jövőben akár több is lehet, hiszen most egy-egy tehetséges labdarúgó jön számításba a keretek összeállításakor.

- Amit láttam, az alapján hiszek benne, hogy igen. Rendkívül jó körülmények között dolgozhatnak itt a játékosok és a földrajzi elhelyezkedés is segíthet ebben. Diósgyőr ugyanis távol van a többi akadémiától, ezért a környéken futballozó tehetséges lányoknak egyértelmű lesz a választása, amennyiben komolyan veszik a labdarúgást. A klub nagyszerű scout-rendszerrel rendelkezik, így különösen 14 év alatti lányokat lehet az egyesülethez hozni. Őket kell sokszor a fiúkkal gyakoroltatni, ebben az esetben ugyanis U17-es korukra már alkalmasak lehetnek arra, hogy az első osztályban bemutatkozzanak. Jelenleg Schildkraut Fruzsina és Boros Kinga tartozik a válogatott bő keretéhez, amit amit szeretnénk egyre jobban felépíteni. A jövő azonban mindenképpen a fiatal játékosoké. Jó tapasztalataim vannak az idősebb labdarúgókkal kapcsolatban, de köréjük mindenképpen a jövő generációjában kell gondolkodnunk. Úgyhogy az akadémiákról folyamatosan várom az ajánlatokat, mert akik arra érdemesek lesznek természetesen örömmel fogom meghívni a magyar válogatottba.