Visszatért az atlétika pályára Nemes Rita, aki makacs sérülése miatt idén júniusban kihagyni kényszerült a szabadtéri idényt, így nem tudott harcba szállni az olimpiai kvótáért. A DVTK atlétája rengeteg gyógytorna és különböző kezelések után nemrég újra edzésbe állt és elkezdte az alapozást.

- Szeptember elején kezdtem el a felkészülést. Az első két hétben még óvatosabban, viszont most már egyre több mindent próbálunk - kezdte Nemes Rita. Sprinteket nem lehet még csinálnom, ki kell tolnunk a gyorsasági állóképességet, de szerencsére belefér az edzéstervbe, amibe december és január környékén lesz szerepe. Jelenleg rengeteg hosszabb futást, 800 és 400 métert csinálunk sok ismétléssel és kevés pihenővel intervall szerűen, amiken hétről-hétre próbálunk javítani. Sokat erősítünk és most kezdtük el a lépcsőzéseket is. Ezeket a mozgásokat bírja a lábam, nincs problémám, sok mindent tudok csinálni panaszmentesen.

A diósgyőri versenyző kitért az előttünk álló szezon versenyprogramjára is melyben a müncheni Európa-bajnokság a fő cél a hazai vb-t megelőző évben.

- A szövetségi kapitánnyal egyeztettünk a szezonról, amiben a 2023-as hazai világbajnokság a főszempont - folytatta a toruńi Eb-n pontszerző többpróbázó. Idén nem indulok fedettpályás versenyen. Magyarországon egy-egy számban állok majd rajthoz, hogy megnézzük, hogy állunk például magasugrásban vagy súlylökésben, de az ötpróbát nem fogjuk megcsinálni. Csak a szabadtéri versenyekre koncentrálunk, ahol a fő cél a németországi Európa-bajnokság. Amerikában vb-t is rendeznek előtte, de a szövetség azt szeretné, hogy az Eb-re kerüljünk csúcsformába. Ott szeretnék megnézni, hogy, hogy sikerült a felkészülés, és mit kell változtatni rajta. Az országos bajnokságon is elindulok majd, hiszen nincs még szintem. A tavalyi fedettpályás eredmény szerencsére beleszámít a kvalifikációba, de két versenyeredmény kell a kijutáshoz. 

Nemes Rita a téli felkészülés során, december elején a Magyar Atlétikai Szövetséggel három hetes Dél-Afrikai edzőtáborba is elutazik majd.