Hazánkba érkezett a rali Európa Bajnokság mezőnye, az ERC sorozat hetedik futama kezdődik el pénteken este. A Rally Hungary azonban nem csupán a kontinentális sorozat egyik állomása, hanem a magyar bajnokság utolsó futama is. Itt dől el a hazai elsőség, ahol a DVTK párosa listavezetőként kezdi a száguldást. 

- Az Európa Bajnokság mezőnyébe neveztünk, elsősorban azért, hogy jobb rajtpozíciónk legyen. Természetesen nagy megtiszteltetés ilyen sztárok között autózni, ám nekünk jelenleg a magyar bajnokság a legfontosabb – fogalmazott a hivatalos teszten, a DVTK stadionnál Hadik András. - Az az igazság, hogy vezethetnénk több ponttal is, de nagyon nagyot estünk Veszprémben, amely után legnagyobb meglepetésemre viszonylag gyorsan felálltunk. Őszintén szólva nem tudtam, hogy mire számíthatok, voltak bennem kérdések azzal kapcsolatban, hogy most mi lesz, de szerencsére nem hagyott nyomot bennünk az esés, a következő futamon gyorsak voltunk a Vértesben.

A DVTK ralisa az elmúlt években azt is megszokta, hogy a végén dőlnek el a vitás kérdések. Így volt ez tavaly, és azt megelőzően 2018-ban. Mindkétszer a futam végén alakultak számára kedvezően a dolgok, így a célban abszolút elsőséget ünnepelhetett. Most is egyszerű a képlet: a jelenlegi előnyét kell úgy beosztania, hogy kitartson a végéig. Persze ezt így könnyű kimondani, a megvalósítás azonban sokkal nehezebb.

- Nem tudom, hogy mi lesz Nyíregyházán, több esélyes a küzdelem, ha mi Mixivel nagyon rosszul szerepelünk, még Mads Ostberg is lehet a bajnok – folytatta Hadik András. - Ha pedig Mixi az első, mi pedig a másodikok vagyunk, akkor legalább egy power stage-et vagy egy napot nyernünk kell a végső sikerhez. Mindenképp megpróbálunk gyorsabbak lenni, mint ő. A nyomással egyáltalán nincs problémám. Mindig a feladatra koncentrálok, és megpróbálok a lehető legkevesebb hibával versenyezni, ebben már van rutinom. Ettől függetlenül úgy gondolom, ez egy nagyon nehéz verseny lesz, már csak azért is, mert eleve sokkal hosszabb, mint egy átlagos magyar bajnoki futam, arról nem beszélve, hogy a pályái is változatosabbak, nagyobb kihívás elé állítanak minket. Az erdőbényei gyorsaságit nagyon szeretem, de alapvetően minden szakasz kiváló azon a környéken, az összes vérbeli ralipálya.

A DVTK rali szakosztályát Hadik András mellett Foczkó Ákos és Madarász Szabolcs képviseli a 4. Steelvent Nyíregyháza Rallyn. A fiatal kettős szezonja nem a terveknek megfelelően alakult, de most abban bíznak, hogy a hajrára összejöhet egy jó eredmény az ORC kategóriában. 

- A bajnokság elején még pontosan nem tudtuk, hogy mi vár ránk, a hosszú Ladás időszak után mire leszünk képesek ezzel a technikával – tekintett vissza néhány hónapot Foczkó Ákos. -  A megszerzett tapasztalatok azt mutatják, hogy a kellő tempónk megvan, de néhány vezetői hiba, valamint technikai gondok meghiúsították azt, hogy a kategória élmezőnyével csatázzunk. Ettől függetlenül kőkeményen készülünk a szezonzáróra, hiszen csak így tudjuk magunkat folyamatosan építeni. Ehhez pedig muszáj feszegetni a határainkat, szeretnénk jól szerepelni, mert egy sikeres évzáró után nyugodtabb szívvel térhetnénk téli pihenőre. Talán valamivel a következő évi felkészülést is könnyebben indítaná el. A zempléni gyorsasági szakaszok kiválóak, élmény ezeken a helyeken versenyezni. Vannak olyan részek, amelyek a korábbi évekhez képest újak lesznek a programban, de összességében nagyon szeretjük a zempléni gyorsokat és a Rabócsiringen valamint Nyíregyháza belvárosában is élmény megmutatni magunkat.

A Rally Hungary a nagyközönség számára pénteken a Rabócsiringen a Szuperspeciállal kezdődik, szombaton és vasárnap pedig a gyorsasági szakaszokat rendezik meg. A pályákat döntő többségében a Zemplénben jelölte ki a rendező, tehát a miskolciak számára is könnyen elérhetőek a helyszínek. Legközelebb a mádi körgyors lesz, ahová többezer érdeklődőt várnak. A célba érkezett párosokat vasárnap este Nyíregyháza főterén köszöntik, ahol az is kiderül, hogy ki lesz az idei magyar bajnok.

A Rally Hungary, a 4. Nyíregyháza Rally programja

2021. október 22., péntek
08:00 – 13:00
Technikai átvétel, Nyíregyháza Platán Autóház
14:45 -QS Kvalifikációs szakasz – Napkor
19:03 – SS1, Rabócsiring

2021. október 23., szombat, gyorsasági szakaszok
9:08
– SS2, Újhuta
9:46 – SS3, Füzér – Abaújvári elágazás/1
11:09 – SS4, Mád – Disznókő/1
14:17 – SS5, Újhuta/2
14:44 – SS6, Füzér – Abaújvári elágazás/2
16:18 – SS7, Mád – Disznókő/2

2021. október 24., vasárnap
8:28
– SS8, Erdőbénye/1
9:26 – SS9, Fony/1
11:14 – SS10, Nyíregyháza Belváros
13:30 – SS11, Erdőbénye/2
14:28 – SS12, Fony/2
16:21 – SS13, Erdőbénye/3
17:19 – SS14, Fony/3
19:04 – Céldobogó, Nyíregyháza Fő tér

Fotó: www.fiaerc.com