A helyzet hasonló volt, mint 2018-ban és tavaly. Hadik Andrásék számára az utolsó futamon dőlt el a bajnoki cím sorsa. Az előző két alkalommal Turán Frigyes volt a legnagyobb rivális, most pedig a fiatal, feltörekvő Csomós Miklós volt a trónkövetelő. A DVTK kettősére nem várt könnyű feladat, hiszen a Rally Hungary eleve hosszabb volt, mint egy átlagos magyar bajnoki, ráadásul a Zemplén aszfaltos szakaszai mindig komoly kihívás elé állították a teljes mezőnyt. 

Ezen a hétvégén is bebizonyosodott, hogy a magyarországi ERC-verseny igazi próbatétel, az jár jól, aki beosztással él. A legfontosabb az volt, hogy el kellett kerülni a defektet, ami sokaknak nem sikerült. Köztük a legnagyobb rivális Csomós Miklós, Nagy Attila kettősnek sem, akik az első versenynapon több mint két percet hagytak bent emiatt. Innentől kezdve Hadikéknak arra kellett figyelniük, hogy velük ne történjen hasonló, és célba tereljék az R5-ös MK II-es Ford Fiestát. Így történt, így vasárnap késő esete Nyíregyháza belvárosában boldogan szállhattak ki a versenyautóból. 

- Nehéz versenyen vagyunk túl, boldogok vagyunk, hogy ilyen szép sikerrel zárult számunkra az év – vonta meg gyorsan a bajnokság mérlegét Hadik András. – A záró nap első körében nagyon lassan mentünk, túlságosan óvatos voltam, ami alaposan kizökkentett a ritmusból. Éppen ezért, bár  nem volt rá szükség, mégis fel kellett pörögni, hiszen ezzel a tudat alatti óvatossággal magunkra nézve is veszélyesek voltunk. A verseny utolsó részében így rápattantunk a gázpedálra, amit jól tettünk, hiszen így az ERC értékelésében is előkelő helyen végeztünk. 

Hadik András számára vélhetően örökre kedves marad Nyíregyháza és a Zemplén. 2018-ban itt ünnepelte a második bajnoki elsőségét, tavaly is itt ért fel a csúcsra, és a címvédés is ezen a rendezvényen sikerült. 

- Ezek a pályák szenzációsak, ráadásul valamilyen szinten hazainak is számítanak, hiszen jó ötven kilométerre lakunk ezektől a gyorsoktól – folytatta az immáron négyszeres magyar bajnok ralis. – Ezúttal is sikerült jó teljesítményt nyújtani, az izgalmak szempontjából azonban volt ettől kiélezettebb hajránk is. Mindegyeik bajnoki cím kedves a számomra, de talál ez a leginkább, mert nagyon erős mezőnyben és remek versenyeken értük el. 

Navigátorként Kertész Krisztián második alkalommal ért fel a csúcsra, ami számára is fantasztikus eredménynek számít. 

- Sokáig hiányzott az eredményeim közül az abszolút bajnoki elsőség, tavaly ebből a szempontból összejött a hőn áhított siker. A címvédés azonban még jobb érzés, egyszerűen fantasztikus érzés. Azt sem tagadjuk, hogy idén is voltak nehéz időszakok, elég csak a veszprémi bukásra gondolni. Akkor mélyen voltunk, de felálltunk és remek hajrával megnyertük a bajnokságot - tette hozzá Kertész Krisztián, navigátor. 

Hadik András és Kertész Krisztián végül a Rally Hungary ERC értékelésében is dobogós lett, mert a verseny célja után a futamgyőztes Nikolay Gryazin jelentős, 15 perces büntetést kapott. Mégpedig azért, mert Herczig Norbert baleseténél az orosz kiválóság nem állt meg, ezzel vétett a szabályok és a fair play ellen is. Hadikék tehát a magyar bajnoki cím mellé egy ERC futam dobogóval fejezték be a 2021-es esztendőt! Gratulálunk!

A Rally Hungary végeredménye

1.    Mads Ostberg, Torstein Eriksen (Citroen C3 Rally2) 1:38:43,4
2.    Miko Marczyk, Symon Gospodarczyk (Skoda Fabia Rally2 Evo) +21,8
3.    Hadik András, Kertész Krisztián (Ford Fiesta R5 MK II) +26,1
4.    Efrén Llarena, Sara Fernández (Skoda Fabia Rally2 Evo) +1:14,1
5.    Simone Campedelli, Tania Canton (Skoda Fabia Rally2 Evo) +1:21,8
6.    Andreas Mikkelsen, Elliott Edmondson (Skoda Fabia Rally2 Evo) +1:30,4

A 4. Steelvent Nyíregyháza Rally végeredménye

1.    Mads Ostberg, Torstein Eriksen (Citroen C3 Rally2) 1:38:43,4
2.    Hadik András, Kertész Krisztián (Ford Fiesta R5 MK II) +26,1
3.    Klausz Kristóf, Csányi Botond (Skoda Fabia Rally2 Evo) +1:46,8
4.    Csomós Miklós, Nagy Attila (Skoda Fabia R5) +2:14,8
5.    Bodolai László, Deák Attila (Ford Fiesta R5 MK II) +4:48,3
6.    Trencsényi József, Verba Gábor (Skoda Fabia R5) +6:14,4

A Mercarius Rally1 Bajnokság végeredménye

1.    Hadik András, Kertész Krisztián (Ford Fiesta R5 MK II)
2.    Csomós Miklós, Nagy Attila (Skoda Fabia R5)
3.    Mads Ostberg, Torstein Eriksen (Citroen C3 Rally2)

Fotó: www.rallyhungary.com