- A nyáron nagy változáson ment át a csapat és a klub egyaránt. A csapat visszatért az Erste Ligába, továbbá a klubnál megalakult az államilag elismert sportakadémia. Ennek tükrében hogyan indult neki a 21/22-es évadnak a csapat?
- A nyár elején kitűztünk egy célt magunk elé és az alapvető koncepciónk nem változott azzal, hogy az Erste Ligában indultunk. Persze más csapattal indultunk volna a szlovák ligában, voltak aláírt szerződéseink magasan jegyzett játékosokkal, amik így érvényét vesztették. Ezzel most nem is szeretnénk foglalkozni, fontosabbnak tarjuk, hogy az általunk kitűzött úton haladjunk tovább a jövőben. Építkezésünk első évében meg akarjuk adni a lehetőséget a fiatal játékosoknak és fel akarjuk őket építeni a felnőtt hokira. Ők az általunk nyújtott feltételeknek köszönhetően hosszú távon is a magyar hoki meghatározó játékosai lehetnek. Ez a lehetőség viszont nem jár alanyi jogon, nekik is meg kell dolgozni a jégidőért. A fiatalokat pedig rutinos, korábbi vagy jelenlegi magyar válogatott játékosok segítik. 10 saját nevelésű játékos tagja az alap keretünknek, 8 stabilan játszó fiatal pedig még a 21. életévét sem töltötte be, valamint az Akadémiánkon jól teljesítők előtt is nyitva áll az ajtó. Továbbra is bízunk ebben a koncepcióban és hiszünk abban, hogy a győzelmek és sikerek is jönni fognak.

- Hogyan lehetne összefoglalni a bajnoki szezon első szakaszát?
- Jól indult számunkra a bajnokság, a frissen összeálló csapatunk az első négy meccséből hármat is megnyert, majd a következő négy meccsen a liga topcsapatai ellen kivétel nélkül egygólos vereséget szenvedtünk, úgy, hogy mindegyik meccsen meg volt a lehetőségünk, hogy akár három ponttal gazdagodjunk. A bajnokság ezen szakaszában született az együttműködésünk a HC Kosice csapatával és az egyik első lépésként Kevin Wehrs kapott lehetőséget, hogy egy magasabb szinten is felhívja magára a figyelmet, ami akár a válogatottsága szempontjából is fontos lehet. Az ő felszabaduló 18-20 percnyi játék idejében pedig a fiataljaink szerezhettek rutint. Az erdélyi túránk során sem volt nagyobb gond a játékunkkal, de a pontok itt sem jöttek, majd a túra után éltük meg az igazi mélypontot. A Győr és a Titánok elleni meccsen az eredmény nem tartozott az elfogadható kategóriába. Ezt követően sikerült stabilitást vinni a játékunkba, de a legnagyobb problémánkat – a lőtt gólok hiányát - nem sikerült megoldanunk. Ez egy olyan probléma, ami az egész csapatot érinti és közösen kell rá megoldást találnunk. Az élet most egy ilyen kihívás elé állított minket, ennek a kihívásnak kell most megfelelnünk. A fiatal játékosoknak egyrészről rutint kell szerezni, hiszen még nem voltak ilyen helyzetben és meg kell tanulniuk, hogy ezen a szinten mire van szükség a góllövéshez. A rutinos játékosainktól is többet várunk, néhányan még nem tudják azt a szerepet betölteni, ami nekik lett szánva, de azon dolgozunk, hogy mindenki megtalálja a helyét a csapaton belül és a szerepében a képességei legjobbját nyújtsa. A válogatott szünet előtti utolsó meccsünkön valami átszakadt és 7 gólt is sikerült szereznünk, továbbjutottunk a Magyar Kupában, sajnos ezt a lendületet nem tudtuk egyből tovább vinni, mert bő kéthetes szünet követte ezt a meccset.

- Mire lenne szükség, hogy a tabellán is sikerüljön előrelépni?
- A szezon elején többször is említettük, hogy nincs helyezésben kimondott eredménykényszer, de ez nem azt jelenti, hogy nincs számonkérés és nem várjuk el a lehető legjobb teljesítményt a játékosoktól és a stábtól. Napi szinten dolgozunk azon, hogy az eredmények javuljanak. Ennek egyik legfontosabb eleme, hogy a lőtt góljaink száma nagymértékben növekedjen. A szakmai stáb vezetésével a csapat az eddigieknél is többet dolgozik a pályán és a konditeremben. A jégen kívül is zajlik a munka, időközönként bizonyos teszteket végzünk, hogy lássuk ki milyen állapotban van és hogyan tudjuk az adott játékost egyénileg is fejleszteni. Továbbá folyamatos a kommunikáció a csapaton belül és immáron mentáltréner is foglalkozik a játékosokkal egyéni és csapatszinten. Egy sportoló fizikai erőnléte mellett legalább ugyanolyan fontos a mentális állapota, nálunk pedig az utóbbi időben több olyan kihívás is felmerült, amit elsősorban fejben kell megoldanunk.

- Az említetteken felül várható-e további változás a csapatnál?
- Jelenleg nem szeretnénk drasztikus lépésekhez folyamodni, hiszünk abban, hogy a rengeteg befektetett munka már rövid távon is meghozza a gyümölcsét. Apró dolgokon múlik, hogy az eddigi szezonunk nem egy teljesen más képet fest, nekünk most az a feladatunk, hogy ezeken a részleteken dolgozzunk, a hibákat pedig kijavítsuk. Ha ezt sikeresen megoldjuk, akkor az is lehet az eredmény, hogy adott esetben a harmadik harmadban 1-1-es állásnál mi lőjük a következő gólt, amivel megnyerhetjük a meccset. Tisztában vagyunk vele, hogy a keretünk jelenleg nem bő, de szerencsére eddig a komolyabb sérülések elkerültek minket. Hosszú még a bajnoki szezon és fel kell készülnünk minden esetre. A szabályok szerint 6 légiós játékost nevezhetünk a mérkőzésekre, jelenleg mindössze 4-el rendelkezünk. Ez a jövőben bővülhet, de csak abban az esetben, ha olyan játékost találunk, aki beleillik a koncepciónkba és egyértelműen a segítségünkre lehet. A HC Kosice csapatával kötött együttműködésünk is él, azonban a felnőtt keretünket illetően mi még nem vettük igénybe az ő segítségüket.