- Évközben általában csak az utánpótlás mérkőzéseken, valamint a továbbképzéseken találkozunk egymással. Azt szerettük volna elérni, hogy ezúttal jóval kötetlenebb formában történjen meg mindez – árulta el a kezdeményezés célját Polényi Tamás, főszervező. – Örülök, hogy a nehézségek ellenére minden szempontból megvalósítottuk a terveinket, ráadásul olyan korábbi labdarúgók látogattak el hozzánk, akik meghatározó alakjai a magyar labdarúgásnak.
Az eseménnyel kapcsolatban Fogarasi Zoltán, a DVTK LSA igazgatója megjegyezte: a torna minden szempontból elérte a célját, annak pedig kimondottan örült, hogy a hazai futball meghatározó személyiségei is ellátogattak Diósgyőrbe. 

Korábbi ismert játékosokban valóban nem volt hiány. Gera Zoltán, Illés Béla, Fehér Csaba, Szélesi Zoltán, Keller József, Szűcs Mihály, Halmai Gábor. Csak néhány név azok közül, akik pályára léptek az I. Akadémiák Viadalán.

- A foci mindig jól esik. Az ember most már egy kicsit nehezebben bírja, hamarabb kapkod levegő után, ám a labdarúgás szeretete az életemben mindig meg fog maradni – fogalmazott Illés Béla, aki 540 mérkőzést játszott annak idején a magyar élvonalban. – Több kortársam is eljött, ami nagyon jó érzés, de fiatalabbak is vannak a mezőnyben, akikkel már jóval nehezebb felvenni a tempót. Nagyszerű kezdeményezés az Akadémiák Viadala, köszönjük a DVTK-nak, hogy kitalálta és megvalósította a rendezvényt. Bízom benne, hogy lesz folytatása, akár Diósgyőrben, akár egy másik akadémián.

- Gratulálok a Diósgyőrnek, nagyszerű volt ez a kezdeményezés. Csupán azt sajnálom, hogy nem nekünk, az Illés Akadémián jutott eszünkbe – nyilatkozta érdeklődésünkre Halmai Gábor, aki a ’90-es években 57 alkalommal öltötte magára a címeres mezt. – Én most ugyan nem játszottam, de a többieket jó volt látni. Még akkor is, ha mi bivaly erős csoportba kerültünk, és az eredmény szempontjából nem úgy alakultak a dolgok, ahogy elképzeltük. Ettől függetlenül nagyon örülök, hogy részesei lehettünk ennek a napnak.

Az MLSZ csapata erős sorral érkezett az eseményre. A jórészt utánpótlás edzőkből álló együttest erősítette Gera Zoltán is, aki jelenleg az U21-es magyar válogatottat irányítja. Érdekesség volt, hogy a csoportban a Ferencváros ellen is játszott a zöld-fehérek egykori kiválósága.
- Ilyen eset valóban ritkán fordult elő, ha jól emlékszem, akkor utoljára több mint 20 éve futballoztam a Fradi ellen – mondta mosolyogva Gera Zoltán. – Jól esett az egész napos mozgás, de a végére azért elfáradtunk. Jobban fel kellett volna készülnünk, de nagyon élveztem a focit és a jó hangulatot.

A csoportmérkőzések után az első két helyezett keresztbe játszott egymással, így alakultak ki a dobogóért zajló párharcok, az alsóházban pedig egyenesági helyosztókat rendeztek. A fináléban az ETO FC Győr hátrányból fordítva verte a Puskás Akadémiát, a bronzmérkőzésen pedig a DVSC-DLA bizonyult jobbnak az MLSZ együttesénél. 

Eredmények

I. Akadémiák Viadala - DVTK Aréna
2021. december 3., péntek

A csoport

Ferencváros - Illés Akadémia 1-0
DVSC-DLA - MLSZ 0-1
Illés Akadémia - Várda Labdarúgó Akadémia 1-2
Ferencváros - MLSZ 2-2
DVSC-DLA - Várda Labdarúgó Akadémia 1-0
MLSZ - Illés Akadémia 2-0
DVSC-DLA - Ferencváros 0-0
MLSZ - Várda Labdarúgó Akadémia 2-1
DVSC-DLA - Illés Akadémia 3-0
Ferencváros - Várda Labdarúgó Akadémia 1-2

Az A csoport végeredménye: 1. MLSZ 10, 2. DVSC-DLA 7, 3. Várda Labdarúgó Akadémia 6, 4. Ferencváros 5., 5. Illés Akadémia 0 pont

B csoport

Puskás Akadémia - ETO FC Győr 0-1
Diósgyőri VTK - EMMI 1-0
ETO FC Győr - FC Kosice 3-0
Puskás Akadémia - EMMI 2-0
Diósgyőri VTK - FC Kosice 2-2
EMMI - ETO FC Győr 1-2
Diósgyőri VTK - Puskás Akadémia 1-1
EMMI - FC Kosice 2-0
Diósgyőri VTK - ETO FC Győr 0-1
Puskás Akadémia - FC Kosice 3-0

A B csoport végeredménye: 1. ETO FC Győr 12, 2. Puskás Akadémia 7, 3. Diósgyőri VTK 5, 4. EMMI 3, 5. FC Kosice 1 pont. 

Helyosztók

9-10. helyért
Illés Akadémia - FC Kosice 3-0

7-8. helyért
Ferencváros - EMMI 1-0

5-6. helyért
Diósgyőri VTK - Várda Labdarúgó Akadémia 1-1, büntetőkkel 1-2

Elődöntők
MLSZ - Puskás Akadémia 0-0, büntetőkkel 1-3
DVSC-DLA - ETO FC Győr 0-0, büntetőkkel 1-2

3-4. helyért
MLSZ - DVSC-DLA 0-3

1-2. helyért
Puskás Akadémia - ETO FC Győr 1-2

I. Akadémiák Viadala, végeredmény

1. ETO FC Győr, 2. Puskás Akadémia, 3. DVSC-DLA, 4. MLSZ, 5. Várda Labdarúgó Akadémia, 6. Diósgyőri VTK, 7. Ferencváros, 8. EMMI, 9. Illés Akadémia, 10. FC Kosice

Különdíjak

Legjobb kapus: Gazsi Tamás (DVSC-DLA)
Legjobb mezőnyjátékos: Csordás Szabolcs (Puskás Akadémia)
Gólkirály: Szúcs Gergely (ETO FC Győr)