- Összességében milyen érzések vannak benned a Diósgyőri VTK U19-es csapatának őszi szereplésével kapcsolatban?

- Két egymástól nagyon távol álló hangulatban tudok beszélni az elmúlt hónapok eseményeiről. Egyrészt büszke vagyok, másrészt viszont csalódott – fogalmazott Vincze Richárd, a Diósgyőri VTK U19-es csapatának vezetőedzője. - A büszkeségemet két részre osztanám. Kollégáimmal együtt nagyon örülünk annak, hogy ebből a korosztályból Kispál Tamás, Jurek Gábor és Csatári Gergő is bemutatkozhatott a felnőtt csapatban. Rajtuk kívül Bánhegyi Bogdán is ott van a keretben, ráadásul nagyszerűen teljesít az NB III-as tartalék együttesben. Nagyon büszke vagyok arra is, hogy Illés Bálint, Benkő Péter, és Bencsík Dávid olyan teljesítményt nyújtott a pályán, hogy januártól végleg az NB III-as keret tagjai lesznek. Végezetül, de természetesen nem utolsósorban megemlíteném azt is, hogy Komlósi Bence meghatározó tagja lett az U17-es magyar válogatottnak. 

- Ezek az egyénekhez kötődő büszkeségek.

- Igen, de a csapattal kapcsolatban is volt okunk örülni, még akkor is, ha a statisztika és az eredménysorunk nem ezt támasztja alá. Az általunk elképzelt stílus azonban valamennyi mérkőzésen markánsan megjelent a játékunkban. Hatvan százalékban sikerült birtokolnunk a labdát, közel ötszáz átadást hajtottunk végre, és az átlagban tizenöt kapu felé tartó lövés is tökéletes képe annak a modellnek, amit képviselni szeretnénk Diósgyőrben. Ennek a stílusnak szerencsére máshová is eljutott a híre, hiszen neves magyar szakemberek, egykori válogatott játékosok látogatják a mérkőzéseinket, és többször elismerően nyilatkoztak rólunk a lefújás után. 

- Ezek alapján azt gondolhatnánk, hogy minden rendben van.

- Nem, egyáltalán nincs, mert az értékelés negatív része most következik. Ez a harmadik szezonom az U19 élén, de ennyire csalódott még egyszer sem voltam. Az őszi idény második felében rengeteg problémával meg kellett küzdenünk. Talán, ha ugyanezek a jövőben szembe jönnek velünk, akkor könnyebben meg tudjuk majd oldani, most viszont nagyon nehezen vészeltük át ezt az időszakot. 

- Tudásban egész biztos, hogy erősebb ezt a keret, mint amit a táblázat mutat.

- Ezt én is így gondolom. A statisztikák is azt mutatják, mert a lejátszott mérkőzéseken egyedül a Vasas volt az a csapat, amely mindenben felülmúlt minket. A Honvéd, a Puskás Akadémia és Ferencváros ellen nagyon közel volt egymáshoz a felek teljesítménye, de sajnos ezeket is elbuktuk. A többi összecsapáson túlzás nélkül állíthatom, hogy nagy fölényben futballoztunk, ami sajnos a pozitív végeredményben nem mutatkozott meg. 

- Ezzel kapcsolatban ki lehet emelni egy-két példát?

- Persze. A Haladás ellen vendégként a második félidőben hetvenöt százalékban volt nálunk a labda, tíztől is többször lőttünk kapura, szinte tökéletesen játszottunk, vezettünk is 2-1-re. Az ellenfél viszont az egyetlen támadásából megrúgta az év gólját. Sajnos van ilyen. Az Újpesttel szembeni hazai összecsapás sorsdöntő volt, végig fölényben futballoztunk, támadtunk, de minden kimaradt. Az ellenfél úgy vezetett 3-0-ra a szünetben, hogy 2,5 támadása volt, mert az első góljuk egy lecsúszott beadás után született. A fordulás után már csak arra volt esélyünk, hogy szorossá tegyük a mérkőzést. Én is úgy gondolom, hogy a jelenleginél jóval előrébb kellett volna zárunk. Szokták mondani, hogy a foci majd visszaadja ezeket a dolgokat. Ezzel csak a gond, hogy tizenegy mérkőzés volt, majd jön a rájátszás, tehát a foci ezt már nem tudja nekünk kompenzálni. 

- Volt egy időszak ősszel, amikor három hétig nem játszott tétmérkőzést a DVTK U19, pedig előtte biztató formát mutatott a csapat. Ez jelentősen visszavetette a társaságot?

- Igen, ez így van. A háromhetes kényszerszünet után kezdtünk az eredményesség szempontjából visszaesni. Sajnos akkor egy olyan példátlan betegség és sérüléshullám söpört végig a csapaton, amivel korábban én még soha nem találkoztam. Ez pedig nem néhány hétig, hanem egészen az őszi szezon végéig tartott. A betegségekkel nem tudtunk mit kezdeni, főleg a COVID-vírusos időkben, az izomsérülésekre természetesen lett volna gyógymód, de ilyenből csupán egyetlen eset volt. Ezzel szemben olyan szerencsétlen esetek jöttek velünk szemben, ami ugyancsak példátlan. Volt olyan játékosunk, akik egy kontakt-boka sérülésből visszatért, majd egy találkozás során az edzésen a térde sérült meg. Sajnos több olyan labdarúgónk volt, akik egy percet sem tudtak a pályán tölteni. Ide tartozik Nahaj Norbert vagy éppen Vajda Botond. 

- A csapatszintű eredmény ebben a korosztályban is másodlagos, de a felnőtt futball küszöbén egyre inkább erre felé kell őket orientálni. Az U19 szempontjából nem lesz tétje a tavasznak, ez motivációs szempontból jelenthet problémát?

- Ez így van, sajnos papíron nem lesz tétje a tavasznak. A felnőtt futball küszöbén azonban nagy feladat, hogy a gyerekek megtanuljanak nyerni. Őszintén megmondom, ebben a korosztályban már nekünk is  nagyobb hangsúlyt kell fektetünk a győzelem szó fontosságára. Természetesen úgy, hogy eközben a saját játékmodellünket nem adjuk fel. Abba ugyanis szerintem én halnék bele. 

- Az U17-ből érkeznek majd felfelé az arra érdemesek, vagy nekik a kiemelt csoport szempontjából tavasszal a saját korosztályukban kell bizonyítani?

- Az alsóbb korosztályból Balázsi Levente, Gulyás Márk és Komlósi Bence már csatlakozott hozzánk, de lesznek még olyan tehetséges fiatalok, akik a heti munkát velünk fogják végezni. Az egyik ilyen játékos Demeter Milán lesz, hiszen ő már három mérkőzésen pályája lépett az U19-ben az őszi szezon során. Azt viszont egyelőre nem tudom megmondani, hogy mikor hol fognak játszani, de ez egyébként is másodlagos. Ha ugyanis a heti munkát az idősebbekkel végzik és a hétvégén esetleg a saját korosztályukban kell bajnokit játszani akkor sem történik probléma. Bár én igazából azt szeretem, ha minél többen az idősebbek között lépnek pályára.

- Mikor kezdődik a kerettel a közös munka? A tavaszi nyitányig hol alakul a program?

- Január 3-án már kezdjük az új évet. Az első héten különböző teszteket végünk a játékosokon, a következő héten pedig a szokásos munkamenet szerint haladunk tovább. A tervek szerint öt felkészülési meccsen lépünk pályára, ebből hármat hazai környezetben fogunk játszani. Január második hétvégéjén a Karcsa felnőtt csapatát látjuk vendégül, amivel viszonozzuk számukra a nyári meghívást. Januárban az FC Košice és a Puskás Akadémia U19 is az ellenfelek között szerepel. Februárban az egyik utunk a Vajdaságba vezet Bácska Topolyára, ahol a jó erőkből álló helyi csapattal mérjük össze a tudásunkat. Közvetlenül a bajnoki rajt előtt pedig a felvidéki Besztercebányára látogatunk. 

A Diósgyőri VTK U19 házi góllövő listája

5 gólos
Benkő Péter

4 gólos
Csatári Gergő

2 gólos
Balázsi Levente
Hetyei Szilveszter
Illés Bálint

1 gólos
Bencsík Dávid
Elizeus Adam
Fercsák Róbert
Vincze Dániel
Peisser Soma
Gulyás Márk

A Kiemelt csoport őszi végeredménye

1. MTK Budapest U19MTK BUDAPEST U19 11 7 1 3 24 14 10 22
2. Puskás Akadémia FC U19PUSKÁS AKADÉMIA FC U19 11 6 4 1 22 10 12 22
3. Ferencvárosi TC U19FERENCVÁROSI TC U19 11 6 3 2 22 14 8 21
4. ETO FC Győr U19ETO FC GYŐR U19 11 6 2 3 22 15 7 20
5. Budapest Honvéd-MFA U19BUDAPEST HONVÉD-MFA U19 11 6 2 3 19 14 5 20
6. Vasas Kubala Akadémia U19VASAS KUBALA AKADÉMIA U19 11 6 1 4 29 18 11 19
7. Illés Akadémia-Haladás U19ILLÉS AKADÉMIA-HALADÁS U19 11 5 3 3 28 18 10 18
8. Újpest FC U19ÚJPEST FC U19 11 5 1 5 18 21 -3 16
9. MOL Fehérvár FC U19MOL FEHÉRVÁR FC U19 11 3 4 4 11 17 -6 13
11. DVSC-DLA U19DVSC-DLA U19 11 1 2 8 13 31 -18 5
12. Spartacus 1928 U19SPARTACUS 1928 U19 11 0 0 11 9 41 -32 0